KNVB, ArenA en Ajax op zoek naar innovaties om voetbal te verduurzamenKNVB, ArenA en Ajax op zoek naar innovaties om voetbal te verduurzamen
Back Back Nieuws

KNVB, ArenA en Ajax op zoek naar innovaties om voetbal te verduurzamen

02 november 2021

De KNVB, Ajax en de Johan Cruijff ArenA starten samen met UEFA en City Football Group een wereldwijde zoektocht naar innovaties die het voetbal helpen te verduurzamen. De Europese voetbalorganisaties dagen bedrijven uit om slimme oplossingen aan te dragen waarmee ze de CO2-voetafdruk rondom voetbalwedstrijden kunnen verkleinen. Kansrijke innovaties worden vanaf begin 2022 in de ArenA en op de KNVB Campus in Zeist getest. Het aanmelden van innovaties kan op www.reimaginefootball.com.

Online platform

Gezocht wordt naar duurzaamheidsinnovaties op het gebied van mobiliteit en afvalverwerking. Hoe kan de CO2-voetafdruk van supporters en teams, die van en naar stadions en hun club reizen, omlaag? En hoe kan afval in en om het stadion en clubs worden verminderd of meer circulair worden? Bij voorkeur zijn dit oplossingen die het bezoek van supporters niet hindert maar aangenamer maakt. Oplossingen kunnen worden ingediend op een online platform dat toegankelijk is voor iedereen. Op het Football Innovation Platform kunnen de voetbalgemeenschap en andere organisaties kennis uitwisselen, zich laten inspireren en samen oplossingen bedenken. Dit is de eerste van drie challenges die de Europese voetbalorganisaties het komend jaar organiseren. Andere thema’s zijn fanbeleving, sportparticipatie en performance.

Johan Cruijff ArenA

De Johan Cruijff ArenA is één van de duurzaamste stadions ter wereld mede dankzij zonnepanelen op het dak en hergebruikte batterijen van elektrische auto’s voor energieopslag. Binnenkort wordt de ArenA dankzij een speciale biovergister het eerste voetbalstadion ter wereld dat deels draait op zelf opgewekte lokale energie uit voedselafval uit de buurt. Desondanks heeft het stadion verschillende duurzaamheidsuitdagingen zoals het verder omlaag brengen of circulair maken van het hoeveelheid afval. Het stadion heeft jaarlijks te maken met ruim 286.000 kilo afval, waarvan bijna 60% restafval, zo’n drie ons afval per bezoeker.

Succesvol innovatieprogramma ‘Reimagine Football’

 In 2020 richtte de eerste challenge van het Football Innovation Platform, onder het overkoepelende programma ‘Reimagine Football’, zich op de impact van COVID-19. De voetbalorganisaties hebben met succes aangedragen innovaties op het gebied van fan experience, stadionoperatie en oplossingen voor voetbal in coronatijd getest en in gebruik genomen. Zo kunnen ArenA stadionbezoekers via de VOGO app wedstrijdbeelden terugkijken op hun smartphone. De Close app zorgt voor directe communicatie met de bezoekers en crowd control in coronatijd en erna, en is onder anderen ingezet tijdens interlands van het Nederlands elftal en bij de ArenA Tour. Met informatie over het inplannen van testen, praktische informatie zoals parkeren, timeslots en het toegangsticket en leuke content zoals fotofilters met de livescore, een quiz en exclusief beeldmateriaal.

Reimagine Football is een initiatief van de KNVB, de Johan Cruijff ArenA, City Football Group, AFC Ajax en de UEFA en wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!