Kleinere eendaagse festivals toegestaanKleinere eendaagse festivals toegestaan
Back Back Nieuws

Kleinere eendaagse festivals toegestaan

02 augustus 2021

Evenementen zonder overnachting mogen vanaf 14 augustus plaatsvinden, onder strikte voorwaarden. Maximaal mogen er 750 mensen bij een evenement in de buitenlucht aanwezig zijn, zo heeft het kabinet maandagmiddag bekendgemaakt. Meerdaagse festivals mogen tot in ieder geval 1 september niet doorgaan. Op 13 augustus volgt een officiële persconferentie waarin het kabinet de plannen en regels voor de komende weken bekend zal maken. De maatregelen hebben geen consequenties voor zakelijke evenementen.

De overheid zou eigenlijk pas over een paar weken een besluit over de evenementen nemen. Na gesprekken met onder meer ID&T en 44 mede-eisers uit de branche, die een kort geding hadden aangespannen, werd die datum naar voren gehaald.

Toegang met test- of vaccinatiebewijs

Er wordt in de tweede helft van augustus op kleine schaal en met strenge regels het een en ander mogelijk. Naast het maximumaantal van 750 bezoekers, gaat het kabinet organisatoren verplichten om evenementen buiten te organiseren en een strikt testbeleid te handhaven. Alle bezoekers moeten kunnen bewijzen dat ze gevaccineerd zijn tegen COVID-19, een herstelbewijs hebben of via Testen voor Toegang negatief getest zijn. De plek waar het evenement plaatsvindt moet in de openlucht zijn en een festivaltent moet aan alle zijkanten open kunnen.

Garantiefonds

Demissionair premier Mark Rutte heeft toegezegd dat de eendaagse evenementen die in de periode tot 1 september georganiseerd zouden worden voor meer dan 750 bezoekers – en nu dus het festival moeten annuleren - gebruik mogen maken van een garantiefonds. Een week geleden werd al bekend dat meerdaagse festivals onder de huidige maatregelen niet kunnen plaatsvinden.

Inzetten op volledige opening

De Alliantie van Evenementenbouwers laat weten verdrietig en teleurgesteld te zijn over dit harde besluit, maar de beslissing dat dit type evenementen beperkt moeten worden te respecteren. Binnenkort hervat De Alliantie van Evenementenbouwers de gesprekken met de overheid voor de periode na 1 september.  Met de verder oplopende vaccinatiegraad en de inzichten uit de Fieldlab Evenementen-onderzoeken, zet de Alliantie in op een verantwoorde, volledige opening van de geplande evenementen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!