Back Back Interview

Kim Borrel: ‘Creativiteit begint met ja zeggen’

17 augustus 2011

De evenementenbranche blijft een mensenbranche waarin we elkaar inspireren en van elkaar kunnen leren. Maak kennis met de Event Personality van deze week: Kim Borrel, mede-eigenaar van De Borrelfabriek.

Kim: ‘Yesterday is history, tomorrow is a mystery but today is a gift’ (Op de foto: Kim samen met broer Dennis Borrel)

– Wie is Kim Borrel?
Ik ben een vrouw, 34 jaar, bevlogen, energiek, een gevoelsmens, licht ontvlambaar en leef in een georganiseerde chaos. Al 7 jaar gelukkig met Braziliaanse krullenbol Supla. (Nog) geen kids, ook geen huisdieren op de muizen na die je cadeau krijgt als je woont in de Amsterdamse Pijp. Ik kom uit een echte cateringfamilie uit Zwolle en heb het vak dan ook met de paplepel naar binnen geschoven gekregen. Vervolgens heb ik er alles aan gedaan om niet de catering in te gaan, maar bloed stroomt waar het niet gaan kan en ik geef sinds 2005 samen met broer Dennis en zakelijk partner Olaf Oldenburg  met veel plezier en bezieling leiding aan hét leukste cateringbedrijf van Nederland.

– Kort bedrijfsprofiel:
De BorrelFabriek is een toonaangevende nationale speler in de cateringbranche en is trendsettend op het gebied van creatieve conceptcatering. Doordat wij op een onconventionele wijze naar het vak ‘cateren’ durven te kijken, weten wij onze gasten niet alleen te verwennen en te verwonderen, maar creëren wij ook meerwaarde. Verrassend, vernieuwend en verantwoord en met mensen om ons heen die net zoveel van het vak cateren houden als wij zelf!

– Mijn motto:
Dance like nobody's watching; love like you've never been hurt. Sing like nobody's listening; live like it's heaven on earth! By Mark Twain

– Het mooiste evenement dat ik georganiseerd heb:
Onmogelijk om te kiezen maar een evenement wat me het mooiste gevoel gaf was een sitdown VIP Diner voor 1.400 gasten. In de ochtend in een lege fabriekshal binnenkomen, in de middag die ontelbare rijen met strak opgedekte dinertafels klaar zien staan. Op standby tijd de rust voelen en die speciale lichtval waarnemen die er heerst net voor dat de avond gaat beginnen. Het moment dat je dan ‘piece’ mee mag geven en je ziet dat alles als een geoliede machine loopt zoals het aan de tekentafel bedacht is, dan zijn er twee woorden die me te binnen schieten: Kippenvel en trots!

– Hoe ik de crisis heb overleefd:
Doordat creativiteit in onze bedrijfsaderen zit, zijn wij in staat om ook creatief om te gaan met kleinere budgetten. Zo ook in de crisis. Innovatieve concepten ontwikkelen met lage kosten om zo catering ondanks het lage budget toch bijzonder te maken was en is ons streven.
Daarnaast heb ik –excusez le mot – ook gewoon de ‘ballen uit mijn broek’ gewerkt terwijl de marges soms minimaal waren om ‘ja’ te kunnen zeggen in plaats van nee.

– Ben ik geworden wat ik had willen zijn?
Ja, ik ben gelukkig, gezond, doe wat ik leuk vind en besef me (bijna) dagelijks dat ik een rijk leven heb vol vrienden, plezier, uitdaging en (zakelijk) avontuur.

– Waar ik mijn inspiratie vandaan haal?
Doordat wij onze creatieve kennis continu op de proef stellen en delen met fooddesigners, kunstenaars, en andere creatieven loopt de inspiratie bij ons letterlijk en figuurlijk de zaak in en uit. Inspiratie haal ik ook uit een doordeweeks dagje spijbelen op het strand omringt met niets anders dan mezelf, tijdschriften en feel good food welke ik met mijn vingers eet.

– Mijn droom:
Zoveel!

– Ik bewonder uit de evenementenbranche:
Dat is Larry Harvey, de oprichter van Burning Man festival in de Black Rock Dessert in Nevada. Alleen de omschrijving ‘deelname aan experimentele samenleving, radicale zelfuiting en radicale zelfvoorziening’ maakt al nieuwsgierig. En dit dan in een woestijn waar geld niet bestaat, er slechts een beperkt aantal regels zijn en iedereen zijn eigen troep na afloop opruimt. 2012 ben ik erbij!

– Mijn gouden tip die ik altijd toepas in mijn vak/tijdens evenementen:
Zorg ervoor dat niet alleen de gasten, maar ook alle mensen met wie je samenwerkt tijdens een evenement goed te eten en te drinken krijgen. Crewcatering is ons geheime wapen!

– Deze (publieks)evenementen staan steevast in mijn agenda:
De Rollende Keukens, Surinaams stratenfestival Westpoort (illegaal), Amsterdam Salsa Festival, Oerol en Burning Man 2012.

– Mijn grootste hobby:
Buiten werk zijn dat: zon, zee & zand, bergen met vers gevallen poedersneeuw, reizen zonder telefoon, en…. (Salsa)DANSEN!

– Favoriete boek, tijdschrift en tv-programma:
Mijn favoriete boek is The Yes Man van Danny Wallace. Een waar gebeurd verhaal welke de kracht van Ja laat zien. Tijdschriften verslind ik; van Grazia, Blend tot vakbladen. Mijn favoriete programma’s zijn So You Think You Can Dance en de late uitzending van Pauw en Witteman, afgewisseld met Shownieuws als het saai is.

– Favoriete vakantieland en –stad:
Favoriete vakantieland: Brazilië! Naast dat het als mijn natuurlijke habitat voelt, komt mijn liefde ervandaan, hebben ze er heerlijk eten, schijnt de zon altijd en glimlachen de mensen er. Favoriete stad is Barcelona.

– Van deze muziek ga ik helemaal los:
Dat is een wereldreis: Van exotisch salsa uit Havana, terug naar de eerste house uit Detroit, vervolgens alles van jeugdidool Michael Jackson uit Neverland. Braziliaanse Funk uit de sloppenwijk van Rio de Janeiro en dan via reggae uit Kingston terug naar mijn Nederlandse lievelingsband De Dijk om vervolgens thuis te komen in Amsterdam met André Hazes!

– De grootste blunder:
Toen ik zelf nog op de vloer partijen aanstuurde, schoot ik regelmatig vol bij huwelijken op de meest ongemakkelijke momenten. Zo ook die keer dat de bruid aan de arm van haar vader de zaal in liep. Alles klopte, het was zo mooi en het duurde niet lang voordat ik de waterlanders voelde komen… Snel verstopte ik me achter de schermen waar ik dacht even rustig te kunnen snotteren, maar ik had niet door dat de ceremoniemeester achter me aan was gelopen omdat hij dacht dat ik niet lekker werd…

– Hoe ‘social media’ ben ik?
Twitteren doe ik niet en ook met LinkedIn loop ik verontrustend achter. Wel betrap ik mezelf met enige regelmaat dat ik de vakantie kiekjes van volslagen onbekenden zit te bekijken op Facebook. Dat dan weer wel…

– Over 5 jaar… :
Yesterday is history, tomorrow is a mystery but today is a gift. That is why it is called the present… De tijd zal het leren!

– Wat niemand van mij weet/verwacht:
Dat mijn achternaam écht Borrel is en dat ik, alle culinaire hoogstandjes ten spijt, gelukkig wordt van de Chili Cheese nuggets van de Burger King.

– Wat ik nog graag kwijt wil aan de branche:
Creativiteit begint met ja zeggen. Ja is een toverwoord waarmee je niet alleen creëert, maar ook problemen oplost. Door ja te zeggen maak je jezelf als een prettige partner om mee samen te werken en dat is de basis voor een geslaagd evenement. 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!