Kies voor een duurzame destinatie en verklein je ecologische voetafdrukKies voor een duurzame destinatie en verklein je ecologische voetafdruk
Back Back Inspiratiemagazine Events

Kies voor een duurzame destinatie en verklein je ecologische voetafdruk

09 juni 2023

Duurzaamheid en (zaken)reizen lijken misschien niet direct hand in hand te gaan, maar dat betekent niet dat er geen duurzame opties zijn! Door te kiezen voor een duurzame destinatie, brengt je je behoefte om te reizen in balans met je wens om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Dus: reis per trein, kies een duurzame bestemming of blijf dichtbij – er zijn opties genoeg! Dit artikel komt uit ons Inspiratiemagazine Destinatie (on)bekend.

Zakelijke destinaties per trein

‌Eén van de manieren om de voetafdruk van je zakenreis te beperken, is door een bestemming te kiezen die per trein bereikbaar is. En dat zijn er gelukkig steeds meer! Kiezen reizigers binnen Europa vaker voor de trein in plaats van het vliegtuig, dan kan daarmee maar liefst twee tot acht miljoen ton aan CO2-uitstoot per jaar mee worden bespaard. Met de Thalys ben je in 3 uur en 18 minuten in Parijs, in 6,5 uur sta je in hartje Berlijn en ook Londen bereik je sinds 2018 binnen 4 uur met de trein. Toch zijn ook iets verder weg gelegen steden of gebieden prima te doen met de trein. De Thalys rijdt na Parijs in een ruk door naar steden als Bordeaux of Marseille. Ook Zwitserland is vanuit Nederland erg goed bereikbaar met OV. Binnen 7 uur ben je met de trein in Basel.

Groot voordeel van reizen met de trein, naast een goed gevoel? Geen incheckstress, je hoeft geen uren van tevoren op de luchthaven te zijn en je hebt geen bagagerestricties. Bovendien stap je als je met de trein reist meestal midden in het centrum uit!

Als een treinreis niet tot de mogelijkheden behoort, kun je er ook voor kiezen om eenmaal op de plek van bestemming zo groen mogelijk te reizen. Door eenmaal aangekomen de tijd te nemen en eventueel langer op een plek door te brengen, worden onnodige vervoersbewegingen beperkt. Dus: blijf langer op één plek, kies een stad waar je veel te voet kunt doen of reis op de plaats van bestemming met het openbaar vervoer. Veel steden en regio’s hebben speciale openbaarvervoerspassen voor zakelijke groepen met korting

Denk eens aan deze duurzame steden!

Swisstainable tripjes naar Zwitserland

Het afwisselende landschap, de schitterende bergen, de meren, de aantrekkelijke steden en het goed georganiseerde openbaar vervoer maken van Zwitserland een uitstekende bestemming voor een veelzijdig zakelijk verblijf. Maar ook op het gebied van duurzaamheid scoort Zwitserland hoog. De bergen staan van oudsher bekend om hun uitstekende luchtkwaliteit, therapeutische werking en het gezondheidsbevorderende klimaat. Maar ook de Zwitserse detailhandel voert al jarenlang de internationale duurzaamheidsranglijsten aan. Zwitsers consumeren de meeste biologische producten per hoofd van de bevolking! Het Alpenland is daarnaast wereldwijd toonaangevend op het gebied van recycling en afvalbeheer. Bijna 90% van de PET-flessen wordt hergebruikt. Daarnaast rijden er dagelijks 9000 treinen op het 3000 kilometer lange netwerk van de SBB. Het openbaar vervoer brengt reizigers over fascinerende panoramatrajecten en de mooiste bergtoppen. Ook kleinere en afgelegen plaatsen zijn per openbaar vervoer goed bereikbaar en ook romantische boottochten maken deel uit van de uitgebreide vervoersopties. Switzerland Convention and Incentive Bureau vertegenwoordigt (zaken)reizen naar Zwitserland.

Good Old Amsterdam

Ons eigen Amsterdam prijkt bovenaan diverse duurzaamheidslijstjes. Als leader in sustainable tourism besteed de stad veel geld en moeite aan het terugdringen van de carbon footprint. Voor Nederlanders wellicht niet bijzonder mee, maar voor buitenlandse reizigers des te meer: de stad heeft een uitgebreid netwerk aan fietspaden waardoor het makkelijk is om je weg te vinden, zonder gebruik te maken van auto’s.

Bíjna CO2-neutraal Kopenhagen, Denemarken

Ook Kopenhagen is een stad die bekend staat op haar fietsvriendelijke cultuur en innovatieve initiatieven op het gebied van duurzaamheid.  De gelukkigste mensen wonen in Kopenhagen. Hoge kwaliteit van leven, schoon, veilig, stad en natuur naast elkaar en een sterke focus op sustainability en diversiteit: een goede voedingsbodem voor events en onderwerpen die bij Nederlandse organisatoren top of mind zijn. De stad heeft als doel om in 2025 CO2-neutraal te zijn, investeert flink in hernieuwbare energiebronnen en openbaar vervoer. Deze investeringen zorgen voor een vruchtbaar vestigingsklimaat voor start-ups en innovatieve bedrijven, dus een haakje met het doel van jouw evenement is zo gevonden! Wonderful Copenhagen kan je daarbij helpen.

Midden in het Zwarte Woud: Freiburg, Germany

Hoewel Freiburg niet de eerste stad is waar je aan denkt als je aan een interessante zakelijke destinatie denkt, is de stad midden in het Duitse Zwarte Woud zeker een optie om te overwegen als duurzaamheid een van je speerpunten is. De ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid gaan razendsnel. De stad zet in op groen bouwen en transport. Met de Deutsche Bahn ben je er zo!

Valencia, Green Capital 2024

Wuivende palmbomen, een comfortabele temperatuur als het in Nederland guur en nat is. Valencia is de ultieme bestemming voor een workation. De stad heeft de titel European Green Capital 2024 verdiend vanwege haar prestaties op het gebied van duurzaam toerisme, klimaatneutraliteit en een eerlijke en inclusieve groene overgang. 97% van de inwoners van de stad woont binnen 300 meter van groene stedelijke gebieden. De stad heeft ook bewezen zich in te zetten voor het verbeteren van de luchtkwaliteit en het herstellen van natuurlijke ecosystemen.

European Green Capital

Lokale autoriteiten spelen een belangrijke rol in het verbeteren van het milieu, de European Green Capital Award is door de Europese Commissie in het leven geroepen als initiatief om de lokale inspanningen te bevorderen en te belonen en steden aan te sporen om zich verder in te zetten en beste praktijken uit te wisselen tussen Europese steden te demonstreren en aan te moedigen. Zoek je een duurzame destinatie voor de volgende zakelijke evenement? Check dan eens het rijtje met de meest recente winnaars: Talinn, Grenoble en Lahti.

Deze bestemmingen bieden niet alleen duurzame haakjes en inspirerende initiatieven, maar ook unieke culturele ervaringen en zakelijke kansen voor reizigers. Door te kiezen voor een duurzame bestemming, maak je een positieve impact op het milieu én ondersteun je gebieden die duurzaamheid als prioriteit hebben. Win win!

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!