KHN pleit voor extra steunmaatregelen KHN pleit voor extra steunmaatregelen
Back Back Nieuws

KHN pleit voor extra steunmaatregelen

29 september 2020

Met het invoeren van deze maatregelen voor een op dit moment zeer kwetsbare horecabranche, kan het niet zo zijn dat in het derde steunpakket de financiële steun voor noodlijdende bedrijven wordt afgebouwd, laat Koninklijke Horeca Nederland weten. Het derde steunpakket, dat vorige week door de Tweede Kamer is besproken, treedt op 1 oktober aanstaande in werking. Dit steunpakket loopt tot en met juni 2021 en kent een afbouw in steun.

Steunpakketten moeten per direct omhoog

KHN is van mening dat met het aanscherpen van de coronamaatregelen een afbouw van financiële steunmaatregelen absoluut onverantwoord is. De steunpakketten voor aantoonbaar getroffen sectoren moeten dus per direct omhoog; KHN dringt erop aan dat minister Wiebes zo snel mogelijk inzet op het uitrollen van het in november aangekondigde Time-Out Arrangement.

KHN pleit op korte termijn voor:

•             Geen afbouw van steunmaatregelen voor die sectoren die direct worden geraakt door de nieuwe coronamaatregelen. Dat betreft in ieder geval de horeca.

•             De NOW-vergoeding moet voorlopig gehandhaafd blijven op 90 procent.

•             De toegangsdrempel voor het omzetverlies voor de TVL moet niet omhoog. De maximale TVL-vergoeding moet juist worden verhoogd.

•             Voorkom dat werkgevers die het al zwaar genoeg hebben, niet ook nog eens verplichte transitievergoedingen moeten betalen. Die moeten worden vergoed aan werkgevers via het UWV.

•             Het Time-Out Arrangement moet versneld worden ingevuld en uitgerold. De minister gaf vorige week aan dat in november klaar te hebben, dat moet nu zo snel mogelijk gebeuren.

Boter bij de vis

‘Als KHN begrijpen wij dat als het aantal besmettingen toeneemt, het de taak van de overheid taak is om mensen te blijven wijzen op de risico’s, alert te zijn en aanvullende maatregelen te treffen. Maar dan wel daar waar de waarschuwingen en maatregelen nodig én effectief zijn. Gedragsverandering en draagvlak voor de huidige maatregelen - ook in de privésfeer - los je niet op door de horeca eerder te sluiten of door het maximum aantal gasten nog verder terug te dringen. Nu het kabinet met aanvullende maatregelen voor de horeca komt, moet er boter bij de vis.’ KHN zet in op een ruimhartig compensatiepakket om de horeca helpen overleven en gaat hier de komende periode over in gesprek met het kabinet. Daarnaast zet KHN alles op alles om ervoor te zorgen dat deze maatregelen voor de horeca zo snel mogelijk weer kunnen worden versoepeld. Ook doen we een klemmend beroep op onze gasten; houd je aan de regels en blijf thuis bij klachten. Alleen samen kunnen we het coronavirus terugdringen en toewerken naar versoepelingen van de maatregelen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!