Back Back Nieuws

Kerk aan Zee ondergaat metamorfose

29 september 2008
Voor degenen die de grote Kerk aan Zee hebben beleefd als kerk van de protestantse gemeente Noordwijk, is het misschien even wennen. Niettemin zijn de reacties die Onno en Miran van ’t Klooster hebben gekregen, nadat ze het achter het Kapel aan Zee gelegen gebouw aan de Hoofdstraat hadden opgeknapt, buitengewoon positief.

"Nu op donderdag, vrijdag en zaterdag telkens de deuren van de Kerk aan Zee geopend zijn, komen vreemd genoeg steeds meer Noordwijkers het gebouw binnen met de reactie: Goh, ik wist niet dat hier überhaupt een ruimte was," vertelt Onno. "Eerst is er de verbazing over het bestaan van dit gebouw dat tot voor kort slechts bij hele bijzondere evenementen was geopend. Bijvoorbeeld een bloemententoonstelling, zoals die afgelopen zomer veel publiek trok. Daarna dringt het tot de mensen door dat nu ook de inrichting toch wel van een bijzonder kaliber is. In zo’n grote en ook hoge ruimte kun je bijna niet anders dan uitpakken met hele bijzondere zaken. Want hier maak je geen Pennymarket van. Dat zou zonde zijn."

De Kloosters hebben de Kerk aan Zee gevuld met luxe meubelen van Klooster zelf en topontwerper Piet Boon, met enorme witte lichtobjecten van het kunstzinnige merk Brand © Van Egmond, met grote schilderijen van bekende kunstenaars, en met zo’n 600 meter aan witte doeken en voiles die vanaf de hoge plafonds naar beneden hangen. De Kerk aan Zee bestaat uit een ruimte van vijftien meter hoog, breed en diep. Aan weerszijden van deze overwegend wit gemaakte middenruimte bevinden zich de verlaagde, vijftien meter lange en vijf meter brede zijbeuken, die de kloosters geheel (vloeren, plafonds en wanden), in een mat zwarte kleur hebben geschilderd.

"Het wat ouderwets aandoende kerkinterieur heeft hiermee een eigentijdse metamorfose ondergaan en tegelijk iets van z’n sacrale karakter behouden", zegt styliste Miran van ’t Klooster.

 

Onno en Miran van ’t Klooster huurden vorig jaar de Vinkenlaankerk in Noordwijk-Binnen. Ze exposeerden daar kunst en hun interieurobjecten, organiseerden concerten en lezingen en verhuurden de kerk als unieke vergader- en seminarruimte. Deze formule – bedacht om de relatief onbekende locatie toch bij een groter publiek in beeld te krijgen – gaan de Kloosters voortzetten in de Kerk aan Zee aan de Hoofdstraat. Wie een kijkje wil nemen en de sfeer wil proeven kan van donderdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur gewoon binnen lopen. Op 31 oktober a.s. is er de gelegenheid de kerk ’s avonds te bewonderen. Op deze website vind je meer informatie.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!