Back Back Nieuws

Kasteel Duurstede na restauratie opnieuw in de schijnwerpers

20 december 2013
Mariëtte Pennarts, gedeputeerde van de provincie Utrecht,  herdoopte op 1 november jongstleden Kasteel Duurstede door een fles Bourgogne tegen de kasteelmuur stuk te gooien. De doop vormde het sluitstuk van een grondige restauratie. De steigers zijn verdwenen en het middeleeuwse kasteel is weer in zijn volle glorie te bewonderen én te gebruiken als evenementen- en trouwlocatie.

Bijna een jaar stond Kasteel Duurstede in Wijk bij Duurstede in de steigers. Er is veel werk verzet: de restaurateurs herstelden het metselwerk van de ruïnemuren en de toren, brachten nieuw natuursteen aan, renoveerden de torenkruizen en vervingen het dak van de donjon. Op het dak liggen nu nieuwe leien en verder werden de glas-in-loodramen en de schoorsteen hersteld. De provincie Utrecht (vanuit het Fonds Erfgoedparels 2012) en de gemeente Wijk bij Duurstede betaalden een groot deel van deze noodzakelijke restauratie, vanuit de overweging dat het belangrijk is bijzonder cultureel erfgoed te bewaren en voor een breed publiek open te stellen.

Interieurmetamorfose
Kasteel Duurstede is niet alleen van buiten opgefrist, ook het interieur heeft onlangs een metamorfose ondergaan. Stijlvol en strak, maar wel naadloos passend in de sfeer die het kasteel kenmerkt. Tussen de soms metersdikke muren van Kasteel Duurstede bevinden zich diverse in grootte verschillende zalen, onderling door stenen trappen verbonden. Juist vanwege die verschillende zalen leent de locatie zich goed voor een feest waarbij men diverse sferen wil creëren: dansen onder de stervormige stenen zoldering, een etage lager gezellig bijpraten bij de open haard of even naar het terras om van het uitzicht te genieten.

Zorgvuldig
Dat Kasteel Duurstede een bijzondere evenementenlocatie is, ondervond het personeel van Vlaamsch Broodhuys onlangs. Het bedrijf vond in het kasteel de perfecte setting voor hun feest in Game of Thrones-sfeer. Het thema was tot in de puntjes doorgevoerd, vertelt Lenny Kwisthout, P&O-manager van Vlaamsch Broodhuys. ‘Bij aankomst werden we met fakkels naar het kasteel begeleid, waar de koning en koningin ons opwachtten. Er stonden vuurkorven en de vlag die we speciaal hadden laten maken, was mooi uitgelicht. Net een filmset, ja.’ Een goede afstemming met Kasteelfeesten was essentieel voor het welslagen van het feest. ‘We wilden onze eigen bierpullen gebruiken, omdat daar het logo van die vlag weer op terugkwam. En tijdens het door Kasteelfeesten verzorgde diner wilden we brood en gebak van onze eigen bakkerij. Gelukkig kon dat allemaal,’ aldus Kwisthout. In het voortraject viel het haar al op dat de medewerkers van Kasteelfeesten de zaken zorgvuldig aanpakten en tijdens het evenement bleek dat ook: alles was prima geregeld. ‘En ik vond het prettig dat er tijdens ons evenement iemand van Kasteelfeesten aanwezig was. Dat is toch een geruststellend idee.’

Sprookje
Ook Berendsen Textiel Service organiseerde een personeelsfeest in Kasteel Duurstede. Dat de keuze van het Udense bedrijf op Kasteel Duurstede viel, had zowel te maken met de sfeervolle uitstraling als met de goede bereikbaarheid. ‘En het eerste contact met Kasteelfeesten was heel prettig, dat vond ik ook belangrijk,’ stelt Bianca van Hal van Berendsen Textiel Service. Het feest zelf, dat bestond uit een borrel, een diner en een dansavond, was een groot succes. ‘We kwamen rond zes uur aan en het kasteel was prachtig uitgelicht, alsof we zo een sprookje binnenwandelden. Het was meteen goed.’ De eeuwenoude locatie gaf ook de rest van de avond extra karakter, vertelt Van Hal. ‘Hoe vaak kom je nou in zo’n mooi oud kasteel? En nu was dat kasteel de hele avond van ons. Dat maakte het wel speciaal.’

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!