Back Back Achter de schermen

Kameryck nadert opening | interview Mark Haagen

29 mei 2007

Even voor de duidelijkheid. Het is een maand geleden dat onderstaand interview met Mark Haagen plaatsvond en ik een rondleiding kreeg door en om het pand van Kameryck (de site is ook klaar), de droomlocatie van Mark Haagen en Hans Voorn in het hartje van het Groene Hart. Hans had in de bittere kou van donderdag 25 januari al een voorproefje gegeven met dit interview, waar veel leuke repons op is gekomen. Drie maanden later, op donderdag 26 april om precies te zijn, is het de beurt aan zakelijk partner Mark. En over ruim drie maanden, op maandag 3 september, hopen Hans en Mark de hut vol te hebben met gerichte zakelijke boekers, want dan is de officiële opening. Een update.

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Mark, we weten het wel, maar nog eens, hoe ben je hier zo verzeild geraakt?
Hier loop je maar eens in je leven tegenaan. Ik ben heel blij dat ik op internet via Hospitality Match, een horeca makelaar, tegen de advertentie van Hans aanliep die op zoek was naar een goede partner.

Lekker zacht. Waar staan we nu?
Lekker hè? Je staat nu op veengrond. Moet je je voorstellen, tijden geleden was dit natuurgebied met alleen maar bos, op veen weliswaar. Nu sta je op de green van een van de 18 holes Pitch en Putt banen, over een maand of drie is dit groen, gras en bespeelbaar. Het gras moet nu gaan groeien, regenbuitje er overheen. De greens zijn opgebouwd uit verschillende lagen, omdat het veengebied is. Op veen kun je geen heuvels maken, na twee jaar is die heuvel weg en komt-ie ergens anders naar boven.

In september is de officiële opening weet ik nog, maar wanneer wordt het opgeleverd en wanneer kun je al van start?
Er moet nog wel het een en ander gebeuren (nogmaals, het interview is afgenomen op donderdagmiddag 26 april, toen het zo ontzettend warm was, HJW), zo wordt de steiger vernieuwd, die krijgt een heel nieuwe bovenlaag, krijgt aan beide kanten een reling, er komen spotjes in, de parkeerplaats wordt opnieuw geasfalteerd en wordt omgeven met lantaarnpalen. En het mooie is: de steiger loopt door tot onder het terras.

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Maar goed, de bedoeling is dat we eind mei, begin juni kunnen opleveren. Op 1 juni hebben we de eerste groep al binnen. We hebben al dertig boekingen binnen. Via groepen.nl, highprofile.nl. Voor groepen van boven de 20 personen.

Groepen zal dus niet het probleem zijn. Hoe zit het met de zakelijke markt?
Die zakelijke markt is heel belangrijk voor ons, heel belangrijk dat we die volkrijgen. Het is hier én én: én overnachten, én dineren, én vergaderen, én activiteiten, én we zijn ons eigen organisatiebureau, én we liggen maar een halfuurtje van Amsterdam én Utrecht, én alles zit hier eigenlijk. Wij zijn nu heel erg bezig met evenementen binnen krijgen. Vergeet niet
dat 2007 voor ons natuurlijk een heel moeilijk jaar blijft. We gaan pas
half juni open eigenlijk, dus voor de zakelijke markt missen we al de
eerste helft van het jaar. Die vergadermarkt willen we heel graag
invullen. Met zo’n 80 personen kun je hier vergaderen in 4 afsluitbare
vergaderzalen. In combinatie met de vele activiteiten. Op de vijver
kunnen we verschillende activiteiten doen zoals waterpolokano doen, dragonboatraces of zelfs vliegvissen.

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Even kort over Mark Haagen, waar ben je in de branche allemaal werkzaam geweest? En hoe oud ben je?
Ik ben 34 jaar. Heb de opleiding facilitaire dienstverlening en hospitality management gedaan in Deventer, toen
ben ik gaan varen op de Holland Amerika Lijn als hotel
maritiem controller, naar de Jaarbeurs een afdeling operations
control opgezet bij Jaarbeurs Catering Services, eind 99 ben ik daar
operationeel manager geworden bij het hallencomplex, toen naar
Hotel Newport in Huizen als food & beverage manager, daarna
drie jaar als f&b manager in het Astrid Park Plaza Hotel in
Antwerpen, groot hotel met 228 kamers en het laatste half jaar
als consultant voor het Victoria Hotel in Amsterdam.

Oké. Je had het over overnachten. Waar gaat dat gebeuren?

We hebben zestien van
die schaftketen gekocht, je weet wel, waar bouwvakkers hun pauzes nemen, en die worden verbouwd tot slaapgelegenheid. Veldhuisjes heten ze officieel. Van buiten worden ze exact hetzelfde afgetimmerd als het hoofdgebouw, ook
met dat gepotdekseld zwarte hout, met van die cremekleurige kozijnen er
in, aan de binnenkant worden ze helemaal afgetimmerd, met lambrisering er in en
een mooi keukenblokje, pasteltintjes erover heen en je kunt er met z’n vieren
in overnachten.

Zestien maal vier is 64 slaapplaatsen.
Dat gaat lopen, of eigenlijk het loopt storm, je wilt niet weten
hoeveel boekingen wij daar al op hebben. En nu, alles boekt eigenlijk,
in het begin waren het verenigingen… 1 juni hebben we de eerste groep
al, dus dan zijn we nog niet eens open, dat weten ze, maar die tent
staat er dan al wel en het sanitair is klaar. Zelfs groepen als Yacht
hebben al geboekt, IKEA gaat hier boeken, met 150 man twee dagen met alles erop en eraan. Zij willen buiten zitten, gebruik maken van tenten, plenair in de restaurants, de pagodetent als breakoutrooms inrichten en er komt een tent van 300 vierkante meter te staan. We hebben aanvragen liggen van Defensie die hier met 375 mensen willen komen in september, we hebben ja… het gebouw is eigenlijk al te klein.

[afbeelding niet meer beschikbaar]

En waar staan we nu?
Dit is het activiteitenterrein. Tot die bomenrij is ons terrein, maar dat weiland daarachter met die schapen kunnen we ook nog gebruiken. Dat gaan we in de komende jaren aanplanten en daar komen dan nog een keer 9 holes voor pitch & putt. Waarmee we dus naar 27 holes kunnen, de vergunning is al rond, de deal met de pachter, de boer is rond. Hij boert nog wel, maar dit is veel interessanter.

Pitch & putt, wat is dat eigenlijk?
Pitch & putt is golfen op banen waar de afstand van de afslag tot de hole tussen de dertig en de zeventig meter ligt. Je hebt geen GVB nodig. Je krijgt een kwartiertje uitleg, je krijgt twee clubs mee en je gaat de baan op. Veel bedrijven zoeken actief vergaderen: een presentatie, jaarcijfers, een jubilaris, eerst even vier uurtjes in de vergaderzaal en daarna wat leuks doen. Dit pitch & putt kan iedereen doen. Ga je naar een gewone golfbaan, ben je 18 holes aan het lopen, en ben je vier uur verder. De ene, met GVB gaat de baan op, terwijl de ander een clinic moet volgen, je bent niet met elkaar bezig en je bent vier uur verder. Met pitch en putt ben je binnen anderhalf uur rond.

Waarin willen jullie je met Kameryck onderscheiden?
Belangrijk is ‘het rijkelijke genieten’. Je kunt een horecapand neerzetten, maar dat is niet genoeg, je moet een ander verhaal hebben. Voorbeeld. Als we gasten ontvangen krijgt iedereen een leeg glas aangereikt en gaan we rond met een melkrekje met daarin witte wijn, rosé, rode wijn, jus d’organge en een waterkan en daar lopen we mee rond. Ook iets speciaals maken van de barbecues, juist niet de speklappen en de kippepoten, maar de hamburger met fetakaas en de garnalen omwikkeld met buikspek, en de Q-bag, een zakje verse groente met een schepje boullion dat zichzelf gaar stoomt op de barbecue. Net iets hoger.

[afbeelding niet meer beschikbaar]

We hebben ons eigen bier: Kameryck bier. We hebben een speciaal glas laten maken, een bolletje op een voetje met ons logo er op. Mensen komen hier niet voor Heineken, Grolsch of Bavaria, men wil hier rijkelijk genieten, en daar hoort dan dus eigen Kameryck bier bij. 100 procent pilsner, komt uit een bron van 300 jaar oud, wordt speciaal voor ons gemaakt, uit Limburg. Maar echt top pilsner, dus geen Duits bier met een hoog stamwortgehalte, maar gewoon een goed heerlijk drinkbaar bier.

Afsluitend. Wat is je verwachting voor over 5 jaar?
Het liefst heb ik er dan nog een Kameryckje bij, maar dan bouwen we geen zeshoek meer. (Mark lacht.)

Hoezo, heeft het duurder uitgepakt dan is begroot?
Dit is een project dat zich heel moeilijk precies laat begroten, alle is nieuw, je zit hier in veengrond en je hebt geen referentieprojecten. Tuurlijk hebben we een architect die daar heel veel verstand van heeft, maar dan blijft het nog een opgave. Zo moet er bijvoorbeeld een vetput komen, maar ja in veengrond… gaat de put dan niet drijven, wordt het dan geen boot… (*vetput: in de keuken ben je verplicht om het afvalwater op te vangen, zodat het vet naar beneden drijft en het niet in de riool terecht komt.)

Je bent enorm gedreven en enthousiast. Dat ben je over vijf jaar nog?
Over vijf jaar denk ik dat we veel te klein zijn, dan hebben we 27 holes aangelegd. Alles wijst erop. Iedereen is erg lovend over het concept, en we zijn nog niet eens begonnen. Als je ook bekijkt welke bezoekersaantallen die pitch en putt banen met zich meebrengen. De baan in Bussloo zit tussen de 15 duizend en 25 duizend bezoekers per jaar. Kameryck is de eerste pitch & putt baan in het westen.

Hans heeft twaalf jaar ervaring om evenementen op te zetten, ik heb bijna twintig jaar ervaring in de horeca, met andere woorden wij weten wat we doen.

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Wat ga je vanmiddag doen?
Medewerkers bellen, leveranciers en bouwvergaderingen plannen, aquisities doen voor sales en de aannemers bellen. Ik kan niet wachten tot het hier open gaat!

(Dat wordt dus 20 juni.)

Naar de 62 foto’s van Kameryck op 26 april 2007
Naar de  34 foto’s van Kameryck op 25 januari 2007
Naar het interview: Hans Voorn bouwt zijn droomlocatie Kameryck

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!