Kabinet mikt op sneltests voor evenementenKabinet mikt op sneltests voor evenementen
Back Back Nieuws

Kabinet mikt op sneltests voor evenementen

22 februari 2021

Bij het eerste Fieldlab-experiment in het Beatrixtheater Utrecht op 15 februari heeft minstens één besmet persoon rondgelopen. Volgens de organisatie is het onwaarschijnlijk dat deze persoon besmet is geraakt tijdens het proefcongres, omdat hij of zij geen klachten had.

Reeks proefevenementen

Na het Fieldlab Experiment in het Beatrixtheater, waar 500 bezoekers in verschillende bubbels bij elkaar kwamen om de effecten van diverse voorzorgsmaatregelen te onderzoeken, bezochten afgelopen zondag zo’n 1.150 vooraf geteste supporters voor het eerst sinds maanden de voetbalwedstrijd tussen NEC en De Graafschap in het Goffertstadion. Ook cabaretier Guido Weijers gaf afgelopen zaterdag een gecontroleerde voorstelling in het Beatrixtheater. Deze evenementen maken deel uit van een reeks proefevenementen georganiseerd door Fieldlab, een initiatief van de evenementenbranche in samenwerking met de overheid.

Melding via Corona-app

De positief geteste persoon is, zoals alle bezoekers, negatief getest vóór de start van het evenement. Toch kregen zes aanwezigen, onder wie twee journalisten en een lid van de organisatie, afgelopen week een melding via de Corona-app dat ze langer dan een kwartier dicht bij een besmet persoon in de buurt waren geweest. De medewerker ontwikkelde na het evenement klachten en is afgelopen woensdag getest. Die test bleek een dag later positief te zijn. Het kabinet lijkt eropaan te sturen veel meer met sneltests te gaan werken om evenementen weer toegankelijk te maken.

Mogelijk sneltests vanaf april

Demissionair Minister De Jonge meldde dat het kabinet verwacht dat het vanaf april mogelijk is om 'dagelijks enkele honderdduizenden mensen een testbewijs te geven'. Op die manier moeten mensen met een negatieve sneltestuitslag de gelegenheid krijgen om bijvoorbeeld naar evenementen en sportwedstrijden te gaan. Het ministerie van Volksgezondheid zei eerder deze week al dat er wordt nagedacht over testbewijzen, mogelijk via een app, en toegangstesten. Hierover ligt er al een uitgebreid advies van de Gezondheidsraad. Het ligt eerder voor de hand om die in te zetten voor toegang tot de culturele sector en evenementen dan om naar kantoor te gaan, zegt De Jonge tegen De Telegraaf.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!