Jubileumfeest Genootschap in het teken van eerbetoon van het vak
Het Genootschap voor Eventmanagers bestaat deze week exact tien jaar en vierde dat met een bijzonder feest. Het werd een inspiratie-event in en door Amsterdam, dat in het teken stond van een eerbetoon aan de helden van onze branche.
Eerst terug in de geschiedenis. Op 11 december 2002 richtte Leon Kruitwagen op een koude dag in Den Haag het Genootschap voor Eventmanagers op. Hij begon met een club van 25 mensen van divers pluimage (de een was manager sponsoring en events, de ander marketing manager, een derde relatiemarketeer, enzovoort), die één ding gemeen hadden: ze hadden min of meer een stand alone functie binnen hun corporate bedrijf of organisatie en ze misten een klankbord. Ze hadden behoefte om hun kennis over events te delen en te vermenigvuldigen. Via het Genootschap gebeurt dit nu een decennium lang op structurele basis via studiedagen, voorlichtingsbijeenkomsten, netwerkborrels, famtrips en dergelijke. In zijn soort is het Genootschap in Europa en waarschijnlijk over de hele wereld een unieke club.
Geheim programma
Het Genootschap telt inmiddels 165 leden en die waren vrijwel allemaal van de partij op het jubileumfeest. De uitnodiging prikkelde de nieuwsgierigheid: het programma was ‘geheim’, de locatie was ‘ergens in Amsterdam’ en het thema van de jubileumviering was een ‘Ode aan het Vak’. Via videoboodschappen in het voortraject werden de eventmanagers gestimuleerd na te denken over hun inspiratiebron en over hun helden.
Vijf startlocaties
In totaal 260 gasten (leden van het Genootschap, hun helden, want die mochten mee, preferred partners en relaties) meldden zich, feestelijk uitgedost, bij het invallen van de duisternis in Amsterdam. Maar waar? Een deel meldde zich in het Conservatorium Hotel, een andere groep verzamelde zich in het Ramada Apollo Hotel, een derde groep stapte binnen bij het Amstel Hotel, weer een andere groep was te vinden in The Grand en ook de lobby van het Hilton Hotel was vergeven van de eventmanagers.
Ontroerende verhalen
Zonder het van elkaar te weten waren de vijf groepen van elkaar gesplitst. Dat maakte het gemakkelijker om en petit comité, in groepjes van tien personen, aan elkaar te vertellen wie hun held was, op welke persoon ze kunnen bouwen en wie ze in het zonnetje willen zetten. Dat leidde tot mooie, geestige, en ontroerende verhalen. De gasten ondersteunden hun betoog met meegebrachte items: dat leverde een vracht op aan collages, foto’s, inspirerende boeken, gedichten, zelfs een ‘Dame Edna’ bril en een wereldbol.
Opvallend: niet de iconen uit het eventvak werden tot helden gekozen, maar juist opvallend veel ‘gewone’ vakmensen die altijd voor hun opdrachtgevers klaarstaan. 'De eventmanagers hebben zich niet overgegeven aan idolatie. Ze hebben mensen waar ze in de dagelijkse praktijk mee werken, gekozen als helden,' constateert ook Leon Kruitwagen.
Aan De Overkant
Na de intensieve sessie beginnen de gasten zich af te vragen waar de overige eventmanagers zich bevinden. 'Er zouden toch veel meer mensen komen?,' merkt iemand een tikje vertwijfeld op. Het antwoord volgt meteen: iedereen krijgt een uitrijdkaart en een routebeschrijving in de handen gedrukt. De bijeenkomst wordt elders voortgezet, samen ‘met de mensen die hier niet zijn’. Dat ‘elders’ blijkt aan de overkant van het IJ, in een voor velen nog onbekende locatie met de toepasselijke naam: De Overkant/Kromhouthal.
Contrast
Groter kan het contrast niet zijn: van een state-of-the-art hotel komt men terecht in een grote, authentieke, industriële loods. De stalen constructies en het twintig meter hoge plafond herinneren nog aan de tijd dat de fabrieksmotoren van Stork hier draaiden. 'Een ideale eventlocatie. Hier kan elke organizer uit het niets iets creёren,' licht Leon Kruitwagen desgevraagd toe. Er is een mooie, stijlvolle setting gecreёerd. De gasten nemen plaats aan één lange tafel, smaakvol ingericht en feestelijk uitgedost met bloemdecoraties. Het geeft een Italiaans familiegevoel. Alle bloedgroepen uit het eventvak zitten door elkaar: eventmanagers, hun helden (die met een staande ovatie worden onthaald), relaties en de 28 preferred partners en sponsors die het event mogelijk hebben gemaakt. De tafelschikking vindt plaats op basis van het alfabet (voor de interactie wordt na een paar gangen gerouleerd). Iedereen treft bij zijn plek een handgeschreven brief met een persoonlijke (!) boodschap van het Genootschap.
Veranderingen
'Tien jaar Genootschap is een mooi moment om terug te kijken. Maar het is vooral een mooi moment om vooruit te blikken,' speecht Leon Kruitwagen. 'We leven in een bijzondere tijd, waarin veel gaat veranderen. Onze waarden veranderen, de manier van samenwerken verandert, het Genootschap verandert.' De grote uitdaging is dat veel veranderingen nu nog onbekend zijn.
Terwijl elk van de vier gangen door een andere cateraar wordt samengesteld en uitgeserveerd, is er doorlopend entertainment op het draaiende podium in het midden. De Twitterwall stroomt intussen vol met berichten van de gasten. De gesprekken aan tafel gaan, zoals altijd als mensen uit de eventbranche samenkomen, over het vak: over samenwerking, specialisatie, budgetten, nieuwe markten, uitdagingen, bedreigingen, kansen. En vooral over verandering. Want dat is op dit moment de grootste constante factor in de eventbranche. Verandering inspireert velen in het vak ook, zoals Leonie Menssink van T-Mobile. 'Verandering zorgt voor creativiteit. Creativiteit begint met drie woorden: ‘stel je voor…’'
Een knallend dansfeest met DJ Miss Smile en DJ No Sugar sluit de gedenkwaardige avond af. Een avond die je eigenlijk nieuwsgierig maakt naar waar het Genootschap over weer tien jaar verder staat.