Back Back Nieuws

Jubilerend MECC maakt inhaalslag en boekt bescheiden winst

07 februari 2014
MECC Maastricht mag de Gemeente Maastricht een succesvol boekjaar 2013 presenteren. Na het verlies van ruim 800.000 euro in 2012 wordt 2013 met een bescheiden winst afgesloten. De resultaatverbetering is mede het gevolg van een ingrijpende reorganisatie in 2012 in combinatie met een aanzienlijke omzetgroei in 2013.

De omzetgroei in 2013 is gerealiseerd door te focussen op margeverhoging, upselling en inkoopbesparing. Door het loskomen van RAI Amsterdam ontstond binnen het MECC ruimte voor een nieuw ondernemersklimaat. Dat betekent kansen benutten door succesvolle partnerships aan te gaan op het gebied van beurzen en evenementen. Maar ook gezond ondernemersrisico laten prevaleren boven stringent prijsbeleid. De lange termijn strategie van het MECC is gericht op verkopen van de destinatie Maastricht zodat niet alleen het MECC profiteert van business maar heel Maastricht & regio.

Positieve beslissing
Wethouder John Aarts heeft zich hard gemaakt voor het overnemen van de MECC-aandelen van de RAI. Om meerdere redenen is hij tevreden met het resultaat van het MECC: 'Toen we het MECC overnamen dachten velen dat het financieel een zwart gat zou worden. Nu het eerste jaar al met positieve cijfers is gedraaid, blijkt het tegendeel waar. Het MECC is weer een puur Maastrichts bedrijf: Made in Maastricht. En dat voel je aan alles. Er is een positief elan. De Maastrichtse gemeenschap ervaart nu al dat het MECC weer van Maastricht is. Nieuwe bedrijvigheid, congressen en beurzen aantrekken is een kwestie van jaren, omdat ze lang vooruit worden gepland. Ook daar wordt vol op ingezet. Ik ben er zeker van dat we dat de komende jaren terug zullen zien in de cijfers. Daar zal de hele stad in de vorm van werkgelegenheid voor horeca, middenstand en leveranciers van het MECC van profiteren. Samen met het vliegveld Maastricht Aachen Airport behoort het MECC tot één van de belangrijkste economische motoren van de regio'. Volgens berekeningen van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) spendeert een internationale meerdaagse congresganger gemiddeld 365 euro per dag.

Acquisitie gericht op continuïteit
Organisatoren weten het MECC en Maastricht weer te vinden omdat ze pro-actief benaderd worden. Eenmaal in het MECC zijn klanten snel overtuigd van de mogelijkheden. Vooral initiatiefnemers van (inter)nationale meerdaagse events laten de stad Maastricht sterk meewegen in hun keuze voor het MECC. In alle gevallen is het streven om continuïteit te waarborgen door wederzijds succes te boeken. Hierbij wordt het gezamenlijk aangaan van ondernemersrisico niet geschuwd.

Internationale congressen
In 2013 heeft het MECC onderdak geboden aan een recordaantal internationale congressen. Vooral op het gebied van meerdaagse internationale medische congressen laat de agenda van het MECC een flinke stijging zien. In de ICCA ranking (International Congres and Convention Association en een van de barometers op congresgebied) is Maastricht na Amsterdam en Rotterdam de derde congresstad van Nederland. MECC en Maastricht blijven gefocust op het behalen van het predicaat ‘tweede congresstad van Nederland’. Het MECC maakt ook fysiek deel uit van de Maastricht Health Campus en is nu al de ontmoetingsplek voor de Campus en de centrale locatie voor het afnemen van examens. In het MECC is een manager verantwoordelijk gesteld voor de contacten en advisering van congresinitiatieven vanuit het AZM en de Universiteit. Daarnaast maakt het MECC deel uit van alle initiatieven rond de ontwikkeling van de Campus en van Randwyck.

Terugkeer van Jumping Indoor Maastricht (JIM)
De kalender van het MECC loopt gestaag vol met nieuwe maar ook vertrouwde events, exposities en congressen. Om de verbinding met de stad te stimuleren gaat speciale aandacht uit naar laagdrempelige evenementen zoals het Keverfestijn, de Vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen, de Mega Vlooienmarkt, Dance-events en bijvoorbeeld het Boekenfestijn. Zo had Duo X-Elle twee uitverkochte shows in het grote Auditorium in december en na jaren van afwezigheid is JIM weer terug in het MECC. Na de editie in november 2013 staat de datum voor JIM 2014 weer in de boeken. Het MECC kan naast de wereldberoemde TEFAF meer prestigieuze vak- en publieksevenementen  aan de agenda toevoegen. Zoals InterClassics & TopMobiel die met bijna 28.000 bezoekers nu aan de basis staat van een nieuwe beurs op autogebied het International Speed Festival in september dit jaar. In oktober vindt de nieuwe consumentenbeurs Gezond & Vitaal Leven plaats. De vertrouwde  horecavakbeurs BBB, die in oktober samen met de vakbeurs voor de internationale topgastronomie Folie Culinaire georganiseerd wordt, is ook weer helemaal terug met meer deelnemers en bezoekers dan vorig jaar.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!