Johan Cruijff ArenA wil net positive zijn in 2030Johan Cruijff ArenA wil net positive zijn in 2030
Back Back Nieuws

Johan Cruijff ArenA wil net positive zijn in 2030

01 juni 2023

De Johan Cruijff ArenA neemt een volgende stap in haar verduurzaming en zet vol in op net positive opereren in 2030: onderaan de streep meer geven aan de wereld dan nemen. Samen met partners zoals Ajax en Gemeente Amsterdam werkt de ArenA toe naar net positive voetbalwedstrijden, concerten en andere evenementen in de ArenA. Daarnaast wil de ArenA verder bijdragen aan onder andere duurzaamheidsdoelen van bands, clubs, organisatoren en de gemeente Amsterdam. De ArenA wil hiermee een standaard helpen realiseren voor andere organisaties. 

Maatschappelijk betrokken en duurzaam

Sinds haar oprichting, ruim 25 jaar geleden, heeft de Johan Cruijff ArenA zich dankzij goede samenwerking met de aandeelhouders, founders en partners bewezen als een maatschappelijk betrokken en duurzaam stadion, gedreven door continu innoveren. Zo ontwikkelde de Johan Cruijff ArenA samen met verschillende partners het grootste Europese energieopslagsysteem in een commercieel gebouw voor het opslaan van duurzaam opgewekte elektriciteit. Ook zorgen ruim 4.200 zonnepanelen op het dak van het stadion en de inkoop van windenergie voor groene stroom en is de ArenA aangesloten bij het ‘1.000 banen voor Zuidoost’ initiatief, om mensen die aan de kant staan aan het werk te helpen. Dit geeft de Johan Cruijff ArenA een sterke uitgangspositie voor een volgende stap naar net positive. 

Aanpak

Er is geen standaard stappenplan om als organisatie net positive te worden, dit is volledig afhankelijk van de operatie en gehele keten. Samen met partner KPMG heeft de Johan Cruijff ArenA daarom een diepgaande inventarisatie gedaan om te bepalen wat net positive voor de ArenA betekent. Daarnaast is in kaart gebracht op welke thema’s gehandeld moet worden om net positive te worden. Deze thema’s hebben te maken met klimaatimpact, mensen en maatschappij, oftewel Environment, Social en Governance (ESG). 

Partners

Net positive worden kan alleen als de gehele keten meegenomen wordt. Daarom gaat de ArenA samen aan de slag met haar aandeelhouders Ajax en Gemeente Amsterdam, founders, partners, leveranciers, sectorgenoten, medewerkers en andere stakeholders. Het doel is om samen met deze groep te bepalen op welke thema’s we kunnen samenwerken om op die manier niet alleen de ambities waar te maken, maar ook een golf van positieve impact te creëren.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!