Back Back Nieuws

Japans meisjesfestival Hina no Sekku in Hotel Okura

12 januari 2007
Hina no Sekku, Japan voor Het Meisjesfestival, zo heet de traditionele Japanse viering die van 1 maart tot en met 3 maart 2007 in het Yamazato Restaurant van Hotel Okura Amsterdam plaatsvindt.

Tijdens deze viering, altijd op de derde dag van de derde maand, wordt in het Yamazato Restaurant een bijzondere collectie poppen tentoongesteld. Ook wordt er een speciaal Hina No Sekku Kaiseki menu van 8-gangen geserveerd voor € 95. Traditioneel worden er tijdens het festival de “Hina” poppen tentoongesteld. Op een prominente plek in ieder huis wordt een hiërarchische opstelling gemaakt van poppen (hina ningyō) die de keizer, de keizerin, hun hofhouding en hun muzikanten voorstellen. De poppen zijn gekleed in antieke hofkostuums uit de Heian periode (794 – 1191).

Het geheel wordt versierd met een tak perzikbloesem, een symbool van geluk in het huwelijk en wensbare vrouwelijke kwaliteiten zoals schoonheid, gratie en zachtheid. Als offers worden vóór het poppenaltaar rijstkoekjes uitgestald in de vorm van ruiten, hishimochi genaamd. De ruit is een keizerlijk symbool, omdat die vorm voorkomt in het keizerlijke familiewapen. Een speciale zoete melkwitte sake, shirozake, bereid uit rijstmout, is daarbij de toepasselijke drank. Meisjes gekleed in mooie kimono’s trakteren hun
vrienden en familieleden op shirozake en serveren de ruitvormige hishimochi rijstcakejes.

Akira Oshima is de Executive Chef en Manager van Yamazato Restaurant. Toen hij in 1971 de keuken van één van de beste restaurants in Japan (Restaurant “Tsuruya” in Osaka) verwisselde voor Hotel Okura Amsterdam, had hij maar één grote wens; zoveel mogelijk Nederlanders en Europeanen kennis te laten maken met de zeer kostbare haute cuisine van Japan: kaiseki ryôri.

De kennis en kunde van de heer Oshima zijn in 2003 gebundeld in het boek: Yamazato – De
kaiseki keuken. In 2006 is zijn tweede boek, Kaiseki recepten - Geheimen van de Japanse keuken, gepubliceerd. In dit receptenboek worden de culinaire geheimen prijsgegeven van twintig traditionele Japanse gerechten die Oshima reeds in zijn eerste boek omschreef. Het Yamazato Restaurant mag zich sinds 2002 de trotse bezitter noemen van één Michelin-ster.
Hiermee is Yamazato het enige echt traditioneel Japanse restaurant met één Michelin-ster in Europa. Vanaf 1 januari 2004 is het Restaurant Yamazato ook lid geworden van de Alliance Gastronomique.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!