Jaap Zijffers: ‘Eigenlijk ben ik een bèta man’Jaap Zijffers: ‘Eigenlijk ben ik een bèta man’
Back Back Interview

Jaap Zijffers: ‘Eigenlijk ben ik een bèta man’

13 november 2018

Benieuwd naar de verhalen van branchegenoten? De rubriek Event Personality geeft een kijkje in hun leven. Maak deze week kennis met Jaap Zijffers, Sales Manager bij Lumen Hotel & Events in Zwolle.

Vertel eens wat over jezelf?

Ik ben geboren en getogen in Zwolle; ik woon samen met mijn vriendin, mijn dochter van bijna 2 jaar en zoon van 5 maanden. Een vol en druk huis op dit moment, maar echt de moeite waard. Eigenlijk ben ik een bèta man. Ik begon ooit aan de opleiding Civiele Techniek aan de Universiteit van Twente. Tegelijkertijd werkte ik in de horeca; zoals zovelen begonnen in de spoelkeuken, daarna achter de bar en uiteindelijk in de bediening. Toen Civiele Techniek niet helemaal bleek wat ik ervan verwachtte, was de switch naar de Hotelschool dan ook snel gemaakt. Daarna werkte ik bij een adviesorganisatie voor horecabedrijven en voor IENS, onderdeel van Tripadvisor. Maar horecabloed kruipt waar het niet gaan kan. En dus werk ik sinds 1 januari 2017 als Sales Manager bij Lumen Hotel & Events.

Een alles onder één dak locatie, wat bieden jullie de zakelijke markt?

Lumen Hotel & Events is een viersterrenhotel met 125 kamers. Rondom ons Centrale Plein van 1.200 m2 bevinden zich verschillende meeting rooms. Daarnaast zijn we hospitality partner van onze buurman PEC Zwolle en we beheren ook de zakelijke ruimtes in het MAC³PARK Stadion. Alle catering wordt verzorgd door ons Bluefinger Restaurant, waar hotelgasten en mensen van buitenaf ook kunnen dineren. Hoewel veel van onze gasten afkomstig zijn uit de zakelijke markt, neemt het aantal toeristen toe. Dit komt omdat Regio Zwolle zich de laatste jaren heel erg ontwikkelt en dat merken we. In plaats van een dag komen gasten steeds vaker een weekend naar Zwolle.

Wat is voor jou het belang van samenwerken in regio Zwolle?

Lumen Hotel & Events is partner van Congresregio Zwolle, dat weer onderdeel is van MarketingOost. Zij promoten de mogelijkheden voor zakelijk toerisme in de regio. Misschien lijkt de reis van bijvoorbeeld de Randstad naar Zwolle onoverkomelijk, maar in werkelijkheid valt dat heel erg mee. Het ligt natuurlijk ook aan het doel van de reis, maar voor een dagcongres of meerdaags evenement is de reistijd naar bijna iedere locatie in Nederland te verwaarlozen. We hebben elkaar in de regio wel nodig om dat naar buiten te brengen.

Wat is jullie connectie met de vier topsectoren van Zwolle; health, agrifood, e-commerce en kunststoffen?

Lumen Hotel & Events ligt tegen het Health Innovation park aan. Zij organiseren regelmatig bijeenkomsten bij ons. Op 500 meter afstand van onze locatie ligt het topklinisch ziekenhuis Isala in Zwolle. Dit is het grootste in de regio Noordoost Nederland. Ook zij maken veel gebruik van onze eventlocatie en ons hotel. Kennispoort is hier een regionaal begrip op het vlak van e-commerce, zij organiseren hier regelmatig events, met als hoogtepunt een jaarlijks Innovatiediner. Tijdens dit event wordt de meest innovatieve startup in de regio beloond met een award. De topsectoren zijn nog niet lang geleden benoemd. Door tijdens evenementen een link te leggen naar regionale bedrijven in deze topsectoren is nog groei mogelijk.

Hoe zie jij de toekomst van de evenementenbranche?

De aankomende jaren verwacht ik dat de groei, in zowel vraag als aanbod, toe zal nemen. In de iets verdere toekomst zie ik een verschuiving veroorzaakt door technologische ontwikkelingen. Dit heeft gevolgen met name internationale congressen. Keynote sprekers die niet live aanwezig zijn, maar worden geprojecteerd op het podium. Of het middels VR op afstand deelnemen aan een congres. Dat geldt ook voor de 9+ beleving: er is meer geld beschikbaar voor events, maar opdrachtgevers zijn kritischer op de besteding ervan. Aan ons de taak om de enorm hoge standaard continu vorm te geven.

Wat is je grootste hobby?

Hardlopen, want je komt jezelf altijd een keer tegen. Ik bezoek graag muziekoptredens en hou van lezen. Vooral historische romans gebaseerd op ware verhalen. De Grote eeuw serie van Jan Guillou ben ik momenteel aan het lezen, alle titels van Herman Koch kan ik echt aanraden.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Onder andere door het maken van field trips naar concullega’s; bedrijven die een bepaalde naam hebben en hoog scoren op persoonlijke service en gastwaardering. Ik leer veel van hun wijze lessen en valkuilen door er letterlijk een kijkje achter de schermen nemen. Sommige bedrijven zijn hier heel huiverig voor en andere juist heel open. Ik vind dat in deze tijdgeest kennis delen en transparant zijn goed werkt. Iedereen is er bij gebaat dat de markt groeit.

Wat is jouw gouden tip?

Hoe mooi of bijzonder je locatie of catering ook is, wees gastvrij en maak het waar op persoonlijk niveau. Het is belangrijk dat we de kwaliteit van mensen in het werkveld blijven behouden.

Door > Saskia Leeuwis

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!