Internet op evenementen: het lijkt zo simpel..Internet op evenementen: het lijkt zo simpel..
Back Back Interview

Internet op evenementen: het lijkt zo simpel..

13 maart 2019

Met ruim 20 km UTP-kabel, 5,7 km glasvezel en 2,6 km aan draadloze verbindingen had het Lowlands-festival in 2018 weer 100% storingsvrij internet. Connectiviteit wordt steeds belangrijker, ook voor beurzen en evenementen. ‘Er hangt heel veel vanaf,’ zegt Andrew Rijnbeek van GIGTECH.

GIGTECH ontstond in 2013 als een samenwerking tussen LOC7000 en MOJO Concerts. De concertorganisator was niet tevreden over het aanbod van de bestaande ICT-leveranciers die zich op evenementen richtten. En dus startte MOJO zelf maar zo’n bedrijf. Hoewel MOJO nog steeds de grootste aandeelhouder is, heeft GIGTECH zich inmiddels ontwikkeld tot een van de grootste aanbieders van connectiviteit- en ICT-diensten voor festivals, beurzen en evenementen. Deze zomer alleen zal het bedrijf het internet bij zo’n 40 evenementen en (buiten)concerten verzorgen. En daarnaast zijn er tal van (kleinere) beurzen en evenementen.

Een kleine stad

Andrew Rijnbeek: ‘Een betrouwbare stroomvoorziening is bij festivals cruciaal, maar betrouwbaar internet ook. Dat is niet alleen wat bezoekers verwachten van het festival. Internet is ook onmisbaar voor de organisatie, allerlei toepassingen kunnen niet zonder internet; beveiligingssystemen zoals camera’s, PIN apparatuur, ticketscanners, live tv en radio-uitzendingen en werkplekken voor de artiesten en hun entourage. Tourmanagers van bands willen tijdens een festival gewoon kunnen doorwerken op een Wi-Fi netwerk en daarnaast nog een telefoon op hun bureau hebben staan.’ Op muziekfestival Lowlands, met 55.000 bezoekers een kleine stad in de Flevopolder, richtte GIGTECH het afgelopen jaar circa 50 kantoor cabins in voor medewerkers, toeleveranciers en de artiesten. Dat daar hoogwaardig internet beschikbaar is, moet een vanzelfsprekendheid zijn. Behalve de vele kilometers draad en draadloze verbindingen, realiseerde GIGTECH op dit festival in totaal 472 internetaansluitingen, en werden 2276 apparaten verbonden. Tijdens de 3 festivaldagen ging er ruim 10 Terabyte aan data over deze verbindingen.

Internet of things

Een trend, ook bij beurzen en evenementen, is dat steeds meer apparaten met het internet verbonden kunnen worden en dat deze verbinding voor nieuwe mogelijkheden zorgt. Een voorbeeld hiervan zijn beveiligingscamera’s. Die levert en sluit GIGTECH sinds dit jaar desgewenst dus ook aan, compleet met uitkijk en bedienpost en volledige ondersteuning. Opdrachtgevers hebben zo nog maar één aanspreekpunt. Maar apparaten gebruiken internet ook om data door te geven. Denk aan water- en dieseltanks die zelf rapporteren als er moet worden bijgevuld. Rijnbeek: ‘Maar apparaten kunnen ook aantallen mensen en voertuigen registreren. Met deze gegevens kan de organisatie eerder inspelen op mogelijke knelpunten. Hetzelfde geldt voor meteorologische gegevens. In die richting ontwikkelt GIGTECH zich nu: we leggen niet alleen goede verbindingen aan maar leveren hierover ook de diensten. Hiermee voorzien wij onze opdrachtgevers ook van steeds meer data waarmee zij hun eigen dienstverlening kunnen optimaliseren.’

5G

Over enkele jaren komt de nieuwe standaard voor mobiel internet, 5G, op de markt. Rijnbeek ziet dit niet als bedreiging voor GIGTECH. ‘Juist de continuïteit is voor festivals en evenementen belangrijk. Zolang je van externe telefoonproviders afhankelijk bent krijg je met 5G niet per definitie meer zekerheid. GIGTECH levert altijd betrouwbaar internet. Daar investeren we ook fors in: we hebben back-up systemen, extra stroomvoorzieningen een uitgebreid monitoringsysteem en ga zo maar door.’ 5G zal de dienstverlening van GIGTECH alleen maar beter maken, verwacht Rijnbeek. In januari heeft het een bedrijf overgenomen dat gespecialiseerd was in draadloze verbindingen. ‘We kunnen nu al op elk festival of evenement, binnen of buiten, een eigen 4G-netwerk opbouwen. Dat is vrij uniek in Nederland. Het betekent dat je op alle plekken op je terrein snel en betrouwbaar internet hebt. Je kunt dan dus elke mobiele koffiekar of beertender met een pinautomaat uitrusten. Of zelfs iemand met een camera het terrein oversturen die meteen hoge kwaliteit beelden streamt. Met de kennis die wij nu al hebben geïntegreerd in onze organisatie zal dat met de komst van 5G nóg meer betrouwbare mogelijkheden kunnen bieden’.

Door > Rutger Vahl

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!