IINII stort zich op de verkiezingsmarkt IINII stort zich op de verkiezingsmarkt
Back Back Nieuws

IINII stort zich op de verkiezingsmarkt

12 maart 2021

Met het wegvallen van alle live-evenementen hebben organisatoren zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Zo heeft IINII in het afgelopen jaar o.a. de afstandhouder bedacht, het coronaproof Scala Theater ontwikkeld en veel online en hybride events georganiseerd. De komende weken levert het evenementenbureau ook een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen.

Stemmentellen in twee ronden

Bij wijze van proef wordt het tellen van de stemmen dit jaar in een aantal gemeenten over twee ronden verdeeld. Daar tellen de stembureaus op 17 maart, na het sluiten van de stembussen, alle stemmen per partij. Dit bepaalt de voorlopige stemuitslag. De dag erna vindt een tweede telling op kandidaatsniveau plaats, die voor de inwoners vrij toegankelijk is. Deze zogenoemde centrale stemopneming (CSO) bepaalt de definitieve uitslag per stembureau. Dit moet de uitkomst efficiënter, transparanter en betrouwbaarder maken. Evenementenbureau IINII heeft hiermee in 2019 al ervaring opgedaan tijdens de Europese, Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen in Rotterdam.

Extra dimensies

Hoewel de toevoeging van het briefstemmen (voor ouderen) en vroeg stemmen (voor kwetsbaren) dit keer weer extra dimensies toevoegt, ziet medeoprichter Nicole van der Valk dit als een opdracht die helemaal in het straatje van haar bedrijf past. ‘Grootschalige evenementen en de logistiek, crowd control, veiligheid en coronamaatregelen die daarbij komen kijken, zijn ons vak. Daardoor kan IINII de door de gemeenten opgezette protocollen perfect vertalen in een draaiboek voor alles wat op locatie nodig is. Het is een omvangrijke operatie, waaraan alles bij elkaar meer dan 1000 mensen meewerken. De ervaring die we nu opdoen, kunnen we ook bij toekomstige verkiezingen weer goed inzetten, zoals de gemeenteraadsverkiezingen in 2022.’

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!