ID&T wint rechtszaak: wél verzekerd tegen corona-annuleringID&T wint rechtszaak: wél verzekerd tegen corona-annulering
Back Back Nieuws

ID&T wint rechtszaak: wél verzekerd tegen corona-annulering

25 augustus 2020

Een belangrijke uitspraak voor Nederlandse evenementensector: evenementenorganisator ID&T heeft de rechtszaak gewonnen tegen verzekeraars NN, Reaal, Amlin en Chubb. De verzekeraars moeten nu een voorlopig voorschot van 1,3 miljoen aan ID&T uitkeren voor geleden schade door geannuleerde evenementen. Het Verbond van Verzekeraars nog moet uitzoeken of deze uitspraak tot meer vergelijkbare uitspraken kan leiden. 'Het onderwerp heeft grote aandacht', aldus een woordvoerder.

Corona uitsluiten als reden voor annuleren

In het specifieke geval van ID&T wilden de verzekeraars corona uitsluiten als reden voor het annuleren van evenementen. Daarnaast zou er volgens hen geen verzekeringsovereenkomst zijn met ID&T. De rechter heeft dat nu afgewezen. ID&T had in januari al een offerte voor een evenementenverzekering aangevraagd, om begin maart de polis af te sluiten. Die polis loopt nog tot maart 2021.

Belangrijke uitspraak voor evenementensector

In het FD zegt Bas Meijer van ID&T: ‘Deze uitspraak is heel belangrijk, voor de hele evenementensector.’ Het is niet ongebruikelijk voor evenementen om pas een paar maanden voor het daadwerkelijke plaatsvinden een definitieve verzekering af te sluiten. Veel verzekeringsmaatschappijen besloten om het verzekeren tegen corona eind februari onmogelijk te maken, toen het hele festivalseizoen in het water dreigde te vallen. Evenementenorganisatoren die er vroeg genoeg bij waren, zoals ID&T, hebben dankzij deze uitspraak mogelijk alsnog recht op een uitkering.

Vonnis

In het vonnis staat te lezen: ‘De verzekeraars hadden in de periode tussen 9 januari en 4 maart 2020 in duidelijke bewoordingen aan Klap kunnen berichten dat de offerte aan ID&T werd herzien. Ook hadden zij de offerte kunnen intrekken. Zij hebben dat niet gedaan.’

ID&T heeft dit jaar al zo’n 40 evenementen moeten annuleren, waaronder Mysteryland, Awakenings, Defqon.1 en Welcome to the Future. Het bedrijf leed een schade van zo’n 11 miljoen euro.

Bron: VPRO, FD

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!