Back Back Nieuws

Hotelsector werkt toe naar betere tijden

25 maart 2010
De hotelsector in Nederland houdt op het gebied van renovatie en nieuwbouw rekening met een aantrekkende economie. Opvallend is dat het aantal (ver)bouwplannen in de hotellerie toeneemt waarin nieuwe of te renoveren vergaderruimtes en wellnessfaciliteiten voorkomen. Belangrijkste constatering: In de eerste twee maanden van het jaar worden er in totaal 46 (ver)bouwplannen geteld. 2010 kent daarmee de op twee na beste start van een jaargang. Dat blijkt uit cijfers van Hotelbouwplannen.

Welness, fitness, vergaderen en congressen
In de laatste meetperiode van 2009 telde Hotelbouwplannen veel minder plannen waar de woorden wellness, fitness, vergaderen en congressen in voorkwamen in vergelijking met de eerste twee maanden van 2010. Begin dit jaar telde Hotelbouwplannen tien wellness- en/of fitnessplannen. In november en december vorig jaar worden ‘wellness’ en ‘fitness’ maar twee keer genoemd in de plannen.

Minder grote inhaalslag congresesen / vergaderen
Voor congressen en vergaderen is de inhaalslag minder groot, maar wel aanwezig. Eind 2009 waren er zes plannen waarin vergaderen of congressen een rol spelen, nu zijn dat er elf. Het aantal te (ver)bouwen hotelkamers dat in de bij Hotelbouwplannen bekende plannen voorkomt ligt in de afgelopen periode bijna op het hoogste niveau van alle eerste meetperiodes.


Nieuwe of verbouwde kamers

Hotelbouwplannen telde in januari en februari van dit jaar 2.624 kamers in de Nederlandse hotelwereld waaraan wordt verbouwd, of welke nieuw worden gebouwd. Afgezien van de eerste twee maanden uit recordjaar 2009 heeft Hotelbouwplannen nog nooit zoveel nieuwe of verbouwde kamers in de eerste twee maanden van een jaargang geteld.

 

Regionale spreiding

Qua regionale spreiding spant de regio West met in totaal 13 hotel(ver)bouwplannen de kroon. Regio Zuid volgt met 12 plannen op de tweede plaats. Om het rijtje af te maken: regio Noord (9 plannen), regio Oost (8) en regio Midden (4). In de regio West telt Hotelbouwplannen ook de meeste plannen voor wellness en fitness. Van dit soort plannen ligt precies de helft in deze regio.

 

Economische malaise?
Uit de cijfers van Hotelbouwplannen blijkt dat de (ver)bouwactiviteiten in de hotellerie voorlopig nog volop in beweging zijn. Door de wellness- en fitnessfaciliteiten en vergader- en congresruimtes aan te pakken, wil de hotellerie in Nederland klaarstaan wanneer de markt weer aantrekt.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!