Back Back Nieuws

Hotelprijzen in Eindhoven en internationale metropolen flink gestegen

31 oktober 2014
De algemene consumentenprijzen in Nederland zijn in vergelijking tot vorige maand licht gestegen. Veel hotels in heel Nederland hebben daarentegen gezorgd voor een meevaller in de vakantiekas. Waar hotelgasten kunnen sparen en waar ze juist wat dieper in de buidel moeten tasten, laat de hotelprijsbarometer van de boekingsportal hotel.info zien.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn de consumentenprijzen in Nederland in vergelijking tot de vorige maand met 0,9% gestegen. Hotelgasten konden echter flink sparen en met name in Utrecht. Dat laat de hotelprijsbarometer zien van de gratis boekingsportal hotel.info, dat zich baseert op ca. 2 miljoen boekingen per jaar in 250.000 hotels. Deze informatie is gebaseerd op onderzoek naar prijzen van hotelovernachtingen in steden in Nederland, Europa en enkele geselecteerde internationale businesscentra.

Eindhoven, Hoofddorp en Noordwijk duurder
Amsterdam is deze herfst met een gemiddelde hotelkamerprijs per nacht van 143,87 euro erg duur. Ten opzichte van vorige maand is de hotelkamerprijs per nacht echter met 3,37% gedaald. Daarentegen hoefden gasten in Utrecht minder uit te geven. De gemiddelde kamerprijs daalde hier met meer dan 10% tot 98,39 euro. Ook de hotelhouders in Rotterdam en Den Haag zorgden voor een kleinere aanslag op het reisbudget van hun gasten.

In Eindhoven moesten hotelgasten met gemiddeld 107,58 euro toch duidelijk dieper in de buidel tasten. Bovendien bleken ook hotelovernachtingen in kleinere steden duurder. In de populaire badplaats Noordwijk (98,78 euro) moesten hotelgasten 15,86% meer betalen dan vorig jaar. In Hoofddorp stegen de kamerprijzen met 13,16% tot gemiddeld 117,63 euro.
'In Eindhoven en sommige andere Nederlandse steden zijn de hotelkamerprijzen tegen de trend in duidelijk gestegen', legt Ralf Priemer, Managing Director van hotel.info, uit. 'Ook in internationale metropolen zien wij een duidelijke prijsstijging. Het helpt om vroeg te boeken om de reiskosten binnen de perken te houden. Dat geldt met name als uw reis in een periode valt waarin grote evenementen plaatsvinden.' Vooral met boekingsportals zoals hotel.info kan men prijzen goed en snel vergelijken dankzij hun grote aanbod aan hotels en de hoge mate van transparantie. Vooral zakelijke reizigers sparen bij hotel.info tot wel 30% extra.

Businesscentra in Europa met duidelijk gestegen prijzen 
Londen, nummer 1 onder de Europese zakelijke metropolen, is qua hotelovernachtingskosten met gemiddeld 170,18 euro ook de duurste hoofdstad van Europa. Parijs (158,56 euro) en Oslo (157,95 euro) staan met prijsstijgingen van 8,90% en 7,09% op plaats 2 en 3. Amsterdam staat bij de vergelijking van Europese hoofdsteden op plaats 6. Hotelgasten kunnen geld besparen in Moskou, terwijl de Russische hoofdstad jarenlang een van de duurste metropolen was. De dalende vraag naar hotelkamers en een lagere roebel vanwege de crisis in de Oekraïne hebben een steeds grotere invloed op de hotelprijzen in Moskou (137,33 euro).

Wie een stedentrip plant, kunnen we met name Praag en Boedapest van harte aanbevelen. Naast een unieke flair bieden beide metropolen met een daling van ca. 6% tot 74,63 euro (Praag) en 11,53% tot 69,81 euro (Boedapest) de voordeligste hotelovernachtingen in vergelijking tot andere Europese hoofdsteden.

Hotelprijzen in Brazilië blijven op WK-niveau
New York is met 235,28 euro wederom de duurste hoofdstad ter wereld. Hotelgasten moesten in de Big Apple echter 'slechts' 2,52% meer betalen dan vorig jaar. De situatie in de grote steden in Brazilië was heel anders. Hier lijken de hotelhouders nog helemaal in WK-koorts, want de kamerprijzen liggen nog steeds op hetzelfde hoge niveau als tijdens het wereldkampioenschap voetbal van afgelopen zomer. In Rio is de gemiddelde prijs ten opzichte van vorig jaar bijna 40 % gestegen tot wel 151,21 Euro, in São Paulo ligt de gemiddelde prijs van 131,39 euro toch nog altijd 20 % hoger. Ook hier geldt: vergelijken en vroeg boeken.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!