Hoe zit het met vergunningen voor evenementen na corona?Hoe zit het met vergunningen voor evenementen na corona?
Back Back Nieuws

Hoe zit het met vergunningen voor evenementen na corona?

11 januari 2021

De coronacrisis heeft een hoop veranderd in Nederland, zo ook de manier van het organiseren van evenementen. Hoe zit het nu met de evenementenvergunningen na de coronacrisis? Freelancer Linda Weening van Script Events zet haar verwachtingen over het evenementenvergunningentraject op een rijtje.

1. Na corona is er meer focus op gezondheid bij evenementen

Dat betekent dat evenementenorganisatoren een veel uitgebreider gezondheidsplan moeten indienen dan voor de coronacrisis. Zelfs als corona voorbij is zal de overheid, in het bijzonder de GHOR (Geneeskundige Hulpdienstenorganisatie in de Regio), hier de focus opleggen.

2. De eisen aan de medische organisatie op een evenement zullen worden bijgesteld

Voorheen werd vaak een groep vrijwilligers aangesteld om zorg te dragen voor de medische zorg. Na de coronacrisis moet er een professionele partij worden ingehuurd die zorgdraagt voor de gezondheid op het evenement. Deze partij moet in ieder geval op de hoogte zijn van alle medische kennis die de GHOR nu al eist zoals basis hulpverlening of evenementen eerste hulp, maar zij moeten ook weten hoe een virus zich verspreid en welke acties uitgevoerd moeten worden om dit risico te verkleinen.

3. De evenementenorganisatie moet één gezondheidsprofessional aanstellen

Hij of zij maakt het gezondheidsplan en let erop dat alle gezondheidsmaatregelen worden uitgevoerd en eventueel worden aangepast. Deze persoon zorgt ervoor dat het personeel de juiste instructies krijgt en dat iedere doelgroep (bezoeker, deelnemer, personeel, leveranciers en artiesten) de juiste informatie krijgt.  

4. Het duurzaamheidsbeleid kan niet bestaan naast de coronamaatregelen

Zolang nog niet iedereen is ingeënt en er nog niet bekend is of je ondanks de inenting toch anderen kunt besmetten, zullen de coronamaatregelen blijven bestaan. De overheid zal evenementen nooit in één keer ‘open’ kunnen laten gaan. De coronamaatregelen zullen langzaam overgaan in soepelere gezondheidsmaatregelen. Deze gezondheidsmaatregelen zullen zich op vele vlakken blijven bijten met duurzaamheidsmaatregelen.

Denk bijvoorbeeld aan de coronamaatregel om eten en drinken zoveel mogelijk te verpakken en de maatregel om met zo min mogelijk personen in een auto te zitten en het openbaar vervoer proberen te vermijden. Daarnaast moet erop gelet worden dat er meer afval in omloop is (mondkapjes, handschoenen en bijvoorbeeld papieren menukaarten). Verder zijn er nog de vragen als: hoe gaan we straks om met het gebruik van herbruikbare bekers en hoe moet (mogelijk besmet) afval gescheiden worden? Deze voorbeelden zullen na de coronacrisis centraal blijven staan.

5. Evenementenorganisatoren hebben nog meer hulp nodig bij het vergunningenproces

Het is al een traject om uit te zoeken wat voor een soort vergunningen (bijvoorbeeld een melding of een evenementen-, omgevingsvergunning) nodig zijn en welke partijen daarbij betrokken moeten worden (vergunningen, verkeer, milieu, subsidies, hulpdiensten, omwonenden). Hier komt het gezondheidsplan en nieuwe wetgeving bovenop. We moeten nog meer met elkaar in gesprek. De evenementorganisatoren moeten aangeven waar zij behoefte aan hebben en de overheid moet duidelijk aangeven wat zij van de organisator verwachten. Er moet duidelijkheid komen over de tijdelijke wet Covid-19 matregelen en verwachtingen van mogelijke ontheffingsaanvragen en het Gezondheidsplan moeten uitgesproken worden. Zo worden evenementenorganisatoren geholpen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!