Hoe verging het Fort de Gagel sinds de opening?Hoe verging het Fort de Gagel sinds de opening?
Back Back Locaties

Hoe verging het Fort de Gagel sinds de opening?

02 januari 2024

Toen Sybren en Pascale van Fort de Gagel in 2021 voor het eerst over het eiland liepen, troffen ze gebouwen aan waar de afgelopen 140 jaar weinig liefde in was gestopt. Wel lag er een ontwerp klaar voor de uitbreiding en renovatie, dat sprak ze enorm aan. Hun creatieve brein maakte overuren. Het moest een evenementenlocatie en restaurant worden. Pascale met haar restaurant- en Sybren met zijn evenementen achtergrond. Hoe is het Fort de Gagel vergaan sinds de opening?

Het verhaal van Fort de Gagel

Ruim 1,5 jaar is er gebouwd om het Unesco-fort in ere te herstellen en te verdubbelen in vloeroppervlakte. Alles is aangepakt, geen gas, goed klimaat etc. ‘We wilden open met minimaal rapportcijfer 9, het moest in één keer staan’, vertellen Sybren en Pascale. ‘Je maakt een plan waar je vol mee aan de slag gaat: team, interieur, doelgroepen, keuken. Het opbouwen van het team ging eenvoudiger dan verwacht. Het netwerk bleek goed. Koks die jaren in een wit betegeld hok hadden gestaan vonden onze keuken met uitzicht op het restaurant en de natuur een fijne plek om te werken. De juniors bleken in de buurt te wonen.’

De natuur is dichterbij dan je denkt, de pay off van Fort de Gagel, bleek een goede kapstok voor de inrichting van de zaak. Ze gebruikten natuurlijke materialen, haalden veel groen naar binnen en passen de decoratie aan de seizoenen aan. ‘Gasten die binnenkomen, staan een tijd verwonderd om zich heen te kijken. Dit hadden ze niet verwacht’, zegt Pascale. Ook is op het eiland Gagel Buiten gebouwd, een buitenlocatie met prachtig uitzicht over het polderlandschap.

Vers en no food waste policy

Het eten dat bij Fort de Gagel geserveerd wordt is vanzelfsprekend allemaal vers! Het broodje dat bij een event wordt geserveerd is net gemaakt en niet uren van te voren. Dat proef je. ‘Onze no food waste policy werkt goed, we gooien geen eten weg. De a la carte kaart is leidend voor alles wat we doen. Deze ingrediënten zijn in huis en daar koken we mee, daarbuiten niet. Zo gooien we nooit wat weg. Koffieprut gebruiken we weer voor het kweken van oesterzwammen en daar maken we kroketten van. Zo is de cirkel rond.’

Ontdek ‘Expeditie Gagel’ voor zakelijke groepen

Sinds een maand is Expeditie Gagel gereed, met als thema de Hollandse Waterlinie: teambuilding, fun en educatie. Groepen tot 40 personen kunnen activiteiten doen, met vijf opdrachten die verstopt zijn op het eiland, in bunkers en het verlaten fort. Zo blijft Fort de Gagel in beweging. Sybren: ‘Afgelopen maand zijn er glazenspoelmachines bijgeplaatst zodat medewerkers geen trappen meer op en af hoeven met glaswerk. Volgende maand hebben we een winterterras.’

Wat ging er niet goed?

Natuurlijk gingen er ook dingen níet goed. ‘Zo waren we veel te laat met sproeien in een droog seizoen. Dat vond het gras niet leuk. Ook niet alle medewerkers bleken een match, dat doet even pijn. Het lijkt soms de perfecte klik, maar het kan anders lopen. Ook de bouw liep uit, dan moet je wel even schakelen. Op een gegeven moment stonden er 15 man het terras te bestraten, op het ene deel moesten de klinkers er nog in, op het andere deel werd het terrasmeubilair geplaatst. Een uur later kwamen de eerste gasten, die hebben niets gemerkt.’

‘Elk seizoen een nieuwe menukaart maken is een klus, er komt zoveel bij kijken. Drukwerkdeal vindt ons een leuke klant’, lachen ze. ‘Maar vanaf volgend jaar geldt er een No paper waste policy.

‘Het was nieuw voor ons om met elkaar samen te werken’, vertellen Pascale en Sybren. ‘Maar bij de besluiten die we samen moeten nemen, hebben we van begin af aan het vetorecht ingevoerd. Wil een van de twee het niet? Dan kan het veto ingezet worden.’ En de gasten? ‘Er hebben zoveel mensen uit ons netwerk een evenement geboekt of bij ons gegeten, dank daarvoor!’

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!