7 juni 2011

Hoe verbind je deelnemers met elkaar en elkaars ideeën?

Social Media kunnen congressen en beurzen versterken. Een aantal toonaangevende voorbeelden stonden centraal tijdens Het Nieuwe Verbinden. Op 6 juni bracht Aaaaha! the Actor Factory 100 organisatoren samen op Nyenrode. Initiatiefnemer Erik Peekel leidde een Superbrainstorm. Daarin deelden de organisatoren hun inzichten: hoe kun je deelnemers verbinden met elkaar en met elkaars ideeën? Sprekers waren LinkedIn directeur Eugenie van Wiechen, Nudge-oprichter Jan van Betten, standup inspirator Nils Roemen, initiatiefnemer van Iedereen Elke Dag Plezier Michiel Drijber en communicatie-expert professor Flip van der Wal.

Het Nieuwe Verbinden
Zodra je op Nyenrode aankwam werd je ontvangen door actrices Sophie en Yvonne. In hun visitekaartjesjurken verzorgden zij een persoonlijke en hartelijke ontvangst. Het Nieuwe Verbinden opende met een Superbrainstorm. De organisatoren deelden hun ideeën over het verbinden van deelnemers. In de inleiding noemde initiatiefnemer Erik Peekel voorbeelden uit zijn eigen ervaring.

Enthousiast gegons
Zo mocht hij een aantal evenementen leiden rond het Olympisch Plan 2028. Op die bijeenkomsten streeft ieder hetzelfde doel na. Mensen worden heel enthousiast rond het idee dat zij het grootste evenement ter wereld naar Nederland kunnen halen. Hun verschil in achtergrond valt daarmee weg, zij voelen zich verbonden en willen elkaar verder helpen. Die verbondenheid hangt in de lucht, je hoort een enthousiast gegons en na zo’n bijeenkomst gaat ieder vol ideeën en plannen naar huis.

Effect op andere bijeenkomsten
Dit blijkt ook te werken op andere bijeenkomsten. Zo dacht de hele infrasector mee over het realiseren van een Olympische Infrastructuur, jonge professionals leerden van sporters hoe zij op Olympisch niveau kunnen presteren en burgemeesters en sportwethouders maakten plannen om meer inwoners aan het sporten te krijgen. Op Nyenrode stelden de organisatoren elkaar de vraag wat de elementen zijn die zorgen voor dat gevoel van verbondenheid. Hoe kun je dat vervolgens toepassen om andere evenementen inspirerender te maken?

Belangrijkste uitkomsten
– Zorg voor een aansprekend doel (duurzaamheid, samenwerken, innovatie, maatschappelijk, sport, het nieuwe werken, talent in de organisatie/branche etcetera)
– Geef vanaf de ontvangst aandacht aan je gasten, zorg voor een aangename sfeer. Laat verder vooral ruimte voor opbouwende ideeën.
– Betrek deelnemers bij de organisatie. Wat zijn de vragen die zij graag beantwoord zien?
– Redeneer van achter naar voren bij het organiseren: hoe ziet de herinnering aan de bijeenkomst eruit?
– In kleine groepjes raak je gemakkelijk in gesprek en merk je al snel hoe je elkaar verder kunt helpen. Programmeer actieve workshops met een eindresultaat.
– Gebruik technologie op een doordachte manier om de juiste deelnemers te vinden en ze vooraf en tijdens het evenement te verbinden.

Case 1: Jan van Betten / Nudge.nl
Jan van Betten had een succesvolle internationale carrière, de laatste jaren daarvan was hij CEO van Reed Elsevier in Duitsland. Hij bedacht dat hij zijn kennis, netwerk en ervaring heel goed zou kunnen inzetten voor een duurzame samenleving. Sinds 11 november 2010 zetten ruim 8800 mensen hun groene stip op de landkaart. Samen maken zij het verschil. Zij geven elkaar eenvoudige tips om energie te besparen.

Nudge
Nudge bundelt de slimste tips en vergroot daarvan het bereik. Zo blijkt dat je eieren van het vuur kunt halen zodra het water kookt. Dat scheelt energie. Nudge kreeg het voor elkaar dat deze instructie nu op de verpakking van Rondeel eieren komt te staan. Voor Albert Heijn is dit direct de aanleiding om met Nudge in gesprek te gaan over andere verpakkingen. Nudge verbindt consumenten met elkaar en met elkaars ideeën op het gebied van duurzaamheid.

Eugenie van Wiechen / LinkedIn
Eugenie van Wiechen is directeur van LinkedIn Nederland. Ons land heeft percentueel het meeste LinkedIn-gebruikers. Nederland is daardoor een ideale proeftuin om in gesprek te gaan met de gebruikers. Eugenie gaf een heel compleet overzicht van de kansen op LinkedIn. Zij gaf aan dat de grootste kracht van het netwerk ligt in de tweede schakel. Vanuit je eigen netwerk weet je vaak nog wel wat mensen voor je kunnen betekenen, maar één schakel verder ligt een ongekend potentieel aan mogelijkheden.

Jezelf profileren
Dat zijn vaak de mensen die je werkelijk verder kunnen helpen. Via de advanced search knop rechtsboven kun je heel specifiek zoeken. Je ziet direct via wie je met die professionals bent verbonden. Eugenie liet zien hoe je LinkedIn kunt gebruiken om jezelf en je organisatie te profileren, om nieuwe business te genereren, om kennis te verwerven en te delen en om verder te komen in je carrière.

Nils Roemen / Durf te vragen
Nils Roemen is manisch positief. Hij ziet eindeloos veel kansen om vraag en aanbod aan elkaar te koppelen, moderne ruilhandel. Het gaat er meestal om dat je duidelijk vraagt om wat je nodig hebt. Nils is dan ook één van de initiatiefnemers van #durftevragen. Op Twitter komt deze hashtag regelmatig voorbij, daarnaast worden er evenementen georganiseerd op uiteenlopende plekken in het land.

Sociale overwaarde
Nils vertelde over sociale overwaarde. Het is toch krankzinnig dat er nog daklozen buiten slapen terwijl er zoveel oude kantoren leeg staan? De bevolking van Estland stak de handen uit de mouwen. In 5 uur tijd maakten 50.000 inwoners samen het land schoon. Dit initiatief wordt binnenkort wereldwijd nagevolgd. Nils had concreet advies voor organisatoren. Stel de juiste vragen aan je deelnemers. Laat ze vooraf verlanglijstjes maken. Wat komen ze halen op je beurs of congres? Op die manier kun je de verwachtingen aan elkaar knopen.

Case 2: Michiel Drijber / Iedereen Elke Dag Plezier
Michiel Drijber heeft de grootste LinkedIn groep van Nederland. Ruim 54.000 leden voelen zich aangetrokken door het doel om elke dag plezier toe te voegen voor jezelf en voor een ander. In het begin stuurde Michiel elk nieuw lid een persoonlijk welkomstberichtje, soms wel 800 op een dag. Gelukkig gaat dat inmiddels automatisch. Michiel liet zien hoe plezier werkt. Plezier is een voorwaarde voor verbondenheid. Plezier geeft energie en werkt aanstekelijk binnen je organisatie, maar ook naar buiten toe. Plezier kan leiden tot een positieve spiraal naar vooruitgang, die zichzelf versterkt. Inmiddels biedt Michiel een keurmerk plezier voor organisaties en is hij spreker en adviseur in dit leuke onderwerp.

Prof. Dr. Flip van der Wal / Nederlandse Wetenschapsraad
Het laatste woord was aan Prof. Dr. Flip van der Wal. Als communicatiespecialist onderzocht hij verbinden als diepere vorm van communiceren. Van der Wal schetste de verschillende types in je netwerk. Hij gaf aan wat hun kracht en zwakte is en hoe je hiermee om moet gaan. Deze nieuwe inzichten werden direct in de praktijk gebracht tijdens de borrel.

Live TweetRedacteur en Mindmapper
Het evenement werd live gevolgd via Twitter. De TweetRedacteur, Gerdie Schreuders van LiveOnlineEvents deed verslag en betrok het publiek op Twitter. Van de Superbrainstorm en van alle sprekers werd een live mindmap gemaakt door Alexis van Dam van World of Minds. De mindmap wordt deze week geplaatst op www.acteurs.nl.