Hoe maak je van een groep individuen een topteam? Werk aan de teamdynamiek!Hoe maak je van een groep individuen een topteam? Werk aan de teamdynamiek!
Back Back Column

Hoe maak je van een groep individuen een topteam? Werk aan de teamdynamiek!

28 oktober 2019

Alleen ga je snel, samen kom je verder. Een bekende uitspraak? Samenwerken, elkaar inspireren en scherp houden zijn belangrijke succesfactoren van een goed werkend team. Een team waarin iedereens individuele talenten worden ingezet en je samen naar hetzelfde doel toewerkt. Flexibeler dan de grotere structuren op bedrijfsniveau en veelzijdiger dan het individu. Klinkt perfect, toch? Zonder de juiste teamdynamiek niet. Hoe benut je alle talenten binnen je team optimaal?

Een goed georganiseerd team levert beter werk dan een aantal individuen die allemaal naar hetzelfde doel toewerken. De veelheid aan informatie en complexere vraagstukken binnen jouw bedrijf maken het belangrijk om verder te kunnen kijken dan alleen je eigen functiegebied. En bovendien – je kent ze vast wel - is niet iedere vakexpert ook een communicatieexpert. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om uitdagingen aan te gaan door met tijdelijke teams te werken. 

Diversiteit

Vooral zeer diverse teams presteren goed: mannen, vrouwen, medewerkers met verschillende etnische achtergronden, verschillende generaties en expertisegebieden samen in een team werkt verrijkend. Het gevaar is wel dat de visies kunnen botsen. Daar komt de teamdynamiek om de hoek kijken. Hoe ga je daar mee om? Het is van belang om iemand de taak te geven om het overzicht te bewaren. Om even in sportmetaforen te spreken: met alleen maar aanvallers wint niemand een wedstrijd. Zonder een goede coach is het bovendien moeilijk om overzicht te houden en snappen de aanvallers soms niet wat de verdedigers beweegt. In zowel sport als business geldt: als je samen tot een goed eindresultaat wilt komen, dan is een soepel werkende teamdynamiek van levensbelang!

Dialoog

Voor een goed functionerend team is de reflectie op het team als geheel belangrijk, maar hou vooral ook jezelf een spiegel voor. Kom je maar niet verder met je team? Wat is jouw eigen rol eigenlijk? Vaak liggen onderlinge frustraties en irritaties ten grondslag aan het falen van een team. Individuen voelen weerstand en niemand gaat het gesprek aan. Teamleden ondermijnen beslissingen of communiceren nauwelijks. In een team beïnvloedt iedereen elkaar constant. Zodra de beïnvloeding negatief is, staat dat het behalen van resultaten in de weg.

Teamdynamiek, hoe zit dat nou?

Teamdynamiek herkennen is één, maar hem benutten is een tweede. De teamdynamiek optimaal benutten kan het verschil betekenen tussen slagen of mislukken. De kern van effectief samenwerken zit hem vaak meer in de onderlinge interactie – hoe doe we het samen, dan in de inhoud – wat doen we samen. Om samenwerking ook daadwerkelijk productief te laten zijn, is het begrijpen van deze onderlinge interactie noodzakelijk. Maar hoe dan?

Jezelf én elkaar leren kennen

Door jezelf te leren kennen word je een waardevol onderdeel van je team. Hierdoor snap je waarom je reageert zoals je reageert. Dat je misschien stiekem misschien een beetje jaloers bent op die collega die je nu als irritant ziet.

Waar gaat het echt om?

Om stappen te kunnen maken moet je je in essentie positief verhouden tot jezelf en je collega’s/teamleden. Is dat zweverig? Nee hoor, het vraagt wél om wat tijd en ruimte om te onderzoeken wat de echte dynamiek van jouw team is. Praat dus met elkaar: waar gaat het echt om? Wie doet wat in welke situatie en hoe komt dat? Wat moet iedereen doen om een gewenste situatie te creëren? Pas als iedereen zich veilig voelt in het team, bloeien de individuele talenten. Bewust tijd hiervoor maken dus – zoek bijvoorbeeld een inspirerende externe locatie uit. Een soepele teamdynamiek levert uiteindelijk pure winst op! En wie weet leer je stiekem nog wel het meeste van die in eerste instantie ‘irritante’ collega…

Nieuwsgierig geworden naar teamdynamiek? Tijdens haar gesprek in de Papendaltaxi vertelt voormalig Nederlands topjudoka Edith Bosch – naast heel veel meer! – over haar visie en het belang van teamdynamiek.

Door > Mahlee Plekker

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!