Hoe je een Virtual Private Network gebruikt om te streamenHoe je een Virtual Private Network gebruikt om te streamen
Back Back Nieuws

Hoe je een Virtual Private Network gebruikt om te streamen

16 februari 2021

Hoe vervelend is het als je iedereen hoort praten over een geweldige serie maar je deze zelf niet kunt bekijken? Super vervelend toch! Met een VPN heb je de mogelijkheid om films en series te streamen die je normaliter niet kunt bekijken vanwege geografische beperkingen. In dit artikel vertellen we je dan ook hoe je dit kunt bewerkstelligen en wat de voordelen zijn.

Wat is een VPN?

Een VPN staat voor Virtual Private Network het biedt je extra bescherming wanneer je data met het internet uitwisselt. Je data wordt als het ware door een beveiligde tunnel verzonden, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken dat deze gegevens onderschept worden door hackers. Wanneer de data jouw computer namelijk verlaat, wordt deze versleuteld. Alleen de server aan de andere kant beschikt over de code om deze te ontgrendelen. Nadat de server deze heeft ontvangen, wordt de data verder verstuurd naar het internet.

Vooral bij openbare wifinetwerken is dit enorm aan te raden. Hier is het namelijk eenvoudig om data te onderscheppen. Aangezien je data door middel van een VPN versleuteld is, is het een stuk moeilijker om deze data te onderscheppen. Vandaar dat het voor openbare wifinetwerken ten zeerste aan te raden is.

Regionale blokkades

Echter wordt een VPN door velen vooral gebruikt voor het omzeilen van regionale blokkades. Daarbij kunnen we de gebruikers onderverdelen in twee soorten. De een wil verbinding maken met buitenlandse servers, terwijl anderen juist verbinding willen maken met Nederlandse servers. We beginnen met de gebruikers die willen verbinden met buitenlandse servers.

Zij doen dit om buitenlandse films en series te kunnen bekijken. Vooral bij Netflix is dit enorm populair. Dit komt omdat Netflix niet overal licenties heeft om alle series uit te mogen zenden. Staat jouw favoriete serie in Amerika op Netflix en niet in Nederland, dan kan dat heel vervelend zijn. In dit soort gevallen biedt een VPN een oplossing.

Door een VPN te gebruiken kun je namelijk een server in Amerika selecteren waar je verbinding mee maakt. Zoals we eerder hebben gezegd, wordt jouw data versleuteld verzonden naar een server, waarna deze verder het web op wordt verstuurd. Dit is precies hoe de geografische blokkade omzeild kan worden. Wanneer je dit namelijk doet, neemt jouw device het IP-adres van de server aan. Maak je dus verbinding met een Amerikaanse server, dan heb jij een Amerikaans IP-adres.

Hierdoor denkt Netflix dat jij je in Amerika bevindt, waarmee de geografische blokkades worden opgeheven. Zo kun jij films, series en andere content gewoon raadplegen, ook al is deze alleen in Amerika beschikbaar.

Gebruikers in het buitenland

Voor mensen die verbinding willen maken met een Nederlandse server, werkt de basis precies hetzelfde. Vaak zien we echter dat deze mensen in het buitenland op vakantie zijn en juist verder willen gaan met een film of serie die zij op Netflix in Nederland graag bekijken. Daarnaast is een veelgebruikte reden het kijken van sportwedstrijden van een favoriete club. Ben je bijvoorbeeld op vakantie in Spanje of Italië, dan is de kans niet groot dat er live-wedstrijden uit de Eredivisie op televisie komen. Door verbinding te maken met een Nederlandse server via je VPN-verbinding, heb je echter gewoon de mogelijkheid om deze wedstrijden te kijken.

Servers zijn belangrijk

Het is daarom extreem belangrijk om te kijken naar het aantal verschillende servers dat wordt aangeboden bij de VPN-diensten én in welke landen deze servers zich bevinden. Kijk je bijvoorbeeld graag series uit Amerika, maar bevinden de servers zich niet in dat land, dan is het verstandig om een andere aanbieder te overwegen.

Hoewel Netflix er veel aan doet om deze geografische omzeiling te herkennen, is het een soort kat-en-muisspel tussen de aanbieders en Netflix. Veel VPN-aanbieders beschikken echter over genoeg servers om je altijd en overal te voorzien van de content die jij graag beschikbaar wilt hebben.

Een VPN heeft dus twee belangrijke voordelen. Als eerste beschermt het een groot deel van de data die je via het internet verzendt en ontvangt.  Daarnaast geeft het je ook de mogelijkheid om geografische blokkades te omzeilen. Hierdoor kun je met een gerust hart alle content raadplegen die je graag wilt, waar je je ook bevindt.
 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!