Hoe gaan deze poppodia om met corona? Hoe gaan deze poppodia om met corona?
Back Back Nieuws

Hoe gaan deze poppodia om met corona?

09 november 2020

In het poppodiumcircuit is men druk aan het schakelen: hoe gaan we om met de coronacrisis? De bezoekersaantallen dienen teruggeschroefd te worden - drastisch zelfs - zodat het maken van winst uitgesloten lijkt. We kijken bij drie Nederlandse poppodia wat ze doen om de crisis het hoofd te bieden.

Muziekscene hard getroffen

Wat te doen? Toch doorzetten, is het adagium. Er vallen ontslagen. De sector wordt hard getroffen omdat niet alleen de zalen, maar ook de artiesten brodeloos dreigen te worden. Het is te hopen dat ze wat vet op de botten hebben, want met een persoonlijke lening kom je ook niet ver. Muziek maken en programmeren is momenteel niet aantrekkelijk, waar andere commerciële werkzaamheden min of meer op dezelfde weg doorgang kunnen vinden.

Paradiso, Amsterdam

Om maar te beginnen op heilige grond: poptempel Paradiso aan de Weteringschans is een populaire plek onder publiek en muzikanten. Week-in-week-uit parkeren de grootheden der aarde hier hun tourbus. De zaal is een trekpleister, maar mag momenteel in plaats van ruim 1200, nu slechts 250 man verwelkomen, hetgeen een uitzonderingspositie verschaft omdat het maximale aantal eigenlijk op dertig (!) staat. Omdat de zaal in hartje Amsterdam ligt, zijn mondkapjes er nu wel verplicht. Ook is men zich gaan bezighouden met films en kindervoorstellingen - relatief goedkope producties die de financiële pijn iets kunnen verzachten.

De Pul, Uden

De Pul in Uden, Noord-Brabant, lijkt onverstoorbaar door te gaan met haar gebruikelijke programmering, zij het met de van hogerhand opgelegde regelgeving. Zoals alle podia is het vooral erg druk met het verschuiven van speeldata, en dat is voor zowel programmeurs als artiestenbureaus een ware crime. Wereldwijde tourschema's moeten worden omgegooid. Je zou daarin een lichtpuntje kunnen vinden door te zeggen: dit gebeurt overal, dus stel gewoon alles exact een jaar uit. Was het maar zo simpel. Artiesten hebben te maken met releasedata van hun platen, promotieplannen, afspraken met allerlei media en seizoensgebonden evenementen zoals festivals. Een zomerfestival in Australië kan zomaar in februari plaatsvinden. Met deze kettingreactie krijgen poppodia indirect te maken.

Victorie, Alkmaar

Sinds enkele jaren is Victorie in Alkmaar een oase in het verder niet zo begroeide West-Friesland als het gaat om muziekaanbod. De zaal bedient de gehele kop van Noord-Holland. Hier probeert men vooral op creatieve wijze met de crisis om te gaan: het poppodium heeft een webshop in het leven geroepen, organiseerde 'deurmatsessies' (kleine optredens in de deuropening op het adres van lokale muzikanten), verkoopt tijdens feesten en concerten picknickmanden om drukte bij de bar te voorkomen en is druk met de verhuur van de zaal aan Alkmaarse instanties zoals de 8 October Vereeniging. Verder zullen ze ook hier alle zeilen bij moeten zetten om data te verplaatsen. En dan maar hopen dat er snel betere tijden komen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!