Back Back Nieuws

Hoe duurzaam zijn meetings in Nederland?

03 september 2013
Duurzaamheid is een ‘hot topic’ in Nederland. De organisaties die zich er mee bezig houden zijn bijna niet meer te tellen. Nederland is ook het enige land ter wereld dat met een partij voor milieuproblematiek is vertegenwoordigd in het parlement; de Partij voor de Dieren. Dankzij burgerinitiatieven wordt veel geld en moeite geïnvesteerd in het winnen van duurzame energie uit wind en water. Ook de toeristische sector en de meetingindustrie maken zich hard voor een groenere toekomst. Hieronder een overzicht van de actuele stand van zaken.

GMIC Nederland
Sinds september 2009 heeft de international Green Meetings Industry Council (GMIC) een Nederlandse afdeling, die zich inzet voor duurzame meetings en congressen in ons land. De leden zijn professionals uit de meeting industrie, zoals meeting planners, event organisatoren, congres centra, hotels en andere dienstverleners.

Groene hotels en locaties
Veel hotels en locaties in Nederland hebben al het Green Key keurmerk, het belangrijkste eco-label voor accomodaties. Dit houdt in dat ze maatregelen hebben genomen op het gebied van scheiding en vermindering van afval, besparing van water en gebruik van groene stroom. De Venue Finder op holland.com  is een handig hulpmiddel voor het vinden van een duurzame congreslocatie of -hotel.

Duurzame Catering
Biologische geproduceerd voedsel geldt niet alleen als duurzaam maar is ook gewild vanwege de betere smaak en kwaliteit. Veel locaties en cateraars bieden biologische en fair trade producten aan. Om vervoersbewegingen te beperken kopen cateraars bij lokale producenten in en kiezen ze voor seizoen producten. In overleg met de meeting planner, worden samenstelling en hoeveelheden zorgvuldig afgestemd om verspilling te voorkomen.

Groen vervoer 
Als klein compact land kent Nederland relatief minder CO2 uitstoot veroorzaakt door binnenlands vervoer. Tussen de steden en binnen de congressteden kunnen deelnemers zich dankzij een efficiënt OV-systeem op gemakkelijke en milieuvriendelijke wijze verplaatsen. Veel treinen, trams, bussen en taxi’s rijden op groene stroom, waterstof of biobrandstof.

Wat is volgens jou een volgende stap?
Nederland is dus al aardig op weg naar duurzame meetings. Dat wil zeker niet zeggen dat we niet nog meer kunnen doen. Wat kan er volgens jou nog verbeterd worden en hoe?

Dit artikel maakt onderdeel uit van een uniek samenwerkingsproject tussen de Nederlandstalige vakmedia voor de congres- en evenementenbranche (Eventbranche.nl, Congreswereld.nl, Eventplanner.nl/be, Events.nl, QM, Meetings Magazine en GreaterVenues.com). Iedere 2 weken verschijnt op al deze platformen een artikel over duurzaam organiseren, aangeleverd door de Nederlandse afdeling van de Green Meetings Industry Council (GMIC).

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!