‘Hoe’ is belangrijker dan ‘wat’‘Hoe’ is belangrijker dan ‘wat’
Back Back Column

‘Hoe’ is belangrijker dan ‘wat’

12 december 2019

Iedereen kijkt me met grote ogen en in stilte aan... vinden ze me niet interessant? Ik voel een afstand. Die man achterin zit met zijn armen over elkaar en werpt me een afkeurende blik toe. Stress! Mijn presenter glijdt bijna uit mijn bezwete hand en ik begin te trillen. Zullen ze dit ook zien? Het zweet loopt over m’n rug en bij m’n oksels vormen zich natte plekken. Shit, nou ben ik ook nog mijn tekst kwijt!

Herkenbaar? 75% van de mensen wordt liever gebeten door een slang of zit liever opgesloten in een kamer met spinnen in plaats van voor velen de grootste angst: spreken voor publiek. De afgelopen jaren heb ik tientallen executives, keynote sprekers, dagvoorzitters en TEDx speakers in honderden uren van training en personal coaching begeleid om krachtig en overtuigend te presenteren; van bedrijfspresentatie tot persoonlijke keynote. Veelal is de aanvraag in de trant van ‘wil je mij leren hoe ik beter kan presenteren?‘ maar tijdens het kennismakingsgesprek blijkt vaak het niet-gewenste emotionele stuk (nervositeit of stress) de grootste uitdaging te zijn. De content zit veelal wel goed, gemakkelijk weet men uren te vertellen over het bedrijf, hun unieke propositie en hoe sterk zij zijn geïnnoveerd. Ook presentatievaardigheden kan je leren en oefenen.

Maar als de kennis zo voorhanden is, waar zit dan hun coaching behoefte? Na vragen als ‘hoe voel je je als je het podium oploopt?’ blijken veelal die verdraaide, vervloekte oncontroleerbare zenuwen de échte uitdaging te zijn. De angst voor ‘spreken voor publiek’ is meestal een combinatie van verschillende angsten, gevormd door negatieve ervaringen. Bijvoorbeeld toen je jouw eerste spreekbeurt moest geven op school. Toen voelde je voor het eerst de druk om een verhaal voor jouw klasgenoten én een kritisch luisterende leraar te vertellen. De vorm hóe je het vertelde deed er toen nog niet toe, maar dat wát je vertelde moest goed zijn. Je voelde de spanning en hierdoor vergat je je tekst en begon je te stotteren. Gelach! Juist dan maakte de stoerste jongen uit de klas ook nog een grap over jou waardoor ze nog harder gingen lachen. AUW! Pavlov deed de rest van zijn werk.

Een goede presentatie bestaat grofweg uit drie elementen: content [wat ga je vertellen?], vaardigheden [wat doe je als voor jouw publiek staat?] en het emotionele stuk [wat voel je als je daar staat?]. Bijzonder dat velen nog steeds geloven als zij presentatievaardigheden aanleren én een stuk tekst uit hun hoofd leren, de emoties onder controle worden gekregen of dat ze er niet meer zijn. Maar helaas, weinig is minder waar. Een typisch rationele benadering van een emotioneel proces. Middels vaardigheden en heel veel vlieguren maken kan je op den duur jouw emoties wel degelijk onder controle krijgen of neutraliseren, maar dat is ‘the long way home’. Ik hanteer juist methoden en technieken die dergelijke oncontroleerbare emoties binnen enkele uren voorgoed laten verdwijnen.

En wees nou eerlijk; als jij een podium oploopt, je begint jouw presentatie stralend omdat je je van binnen écht geweldig voelt. Tsja... dan komt jouw succes als spreker vanzelf. Je spreekt en doet wat je uitstraalt en daarmee win je het vertrouwen van jouw publiek.

‘Informatie zonder emotie wordt vergeten.’

Het succes van een keynote of presentatie wordt vooral bepaald door de ontvangers. Er bestaat in mijn ogen dus geen zaligmakende pitch, keynote of presentatie omdat jouw publiek altijd opnieuw bestaat uit unieke personen met hun eigen gedragsstijlen, filters, percepties, associaties, allergieën en passies. De kracht van een goede presentatie zit in de opbouw en structuur van het verhaal, de juiste interactie en een brok zelfvertrouwen. Een beetje adrenaline helpt jouw brein om scherper te zijn en om actiever en energieker jouw presentatie te brengen, maar té veel ‘gezonde spanning’ leidt tot wolken in je hoofd, tekst vergeten, haperen, overmatig transpireren... je verschuilt je achter de katheder of microfoon, neemt een gesloten houding aan en kijkt zelf naar het beamerscherm zodat je niet naar de mensen in het publiek hoeft te kijken. Jouw publiek ben je al kwijt.

Jouw droge oksels en fris riekende overhemd trouwens nu ook.

Jean-Marc Bilderbeek

Jean-Marc Bilderbeek stimuleert persoonlijke ontwikkeling en groei door tijdens zijn high impact trainingen en spetterende workshops mensen te enthousiasmeren en te motiveren om buiten hun comfortzone te stappen. Zijn motto: ‘Kaderloos, omdat échte groei buiten je comfortzone ligt’. Tevens is hij keynote spreker en begeleidt hij executives en TEDx sprekers in presentatietechnieken.

Meer informatie vindt u op www.kaderloos.nl, www.smoothieclub.nl en  www.speakersacademy.com/nl/spreker/jean-marc-bilderbeek

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!