Historische vondsten in Felix MeritisHistorische vondsten in Felix Meritis
Back Back Nieuws

Historische vondsten in Felix Meritis

29 augustus 2017

230 Jaar na het leggen van de eerste steen wordt het monumentale pand Felix Meritis aan de Keizersgracht in Amsterdam grondig verbouwd. De afgelopen 12 weken is het hele pand gestript wat tot enkele bijzondere vondsten heeft geleid, zoals sporen van oude graffiti op de muren van de Tekenzaal en hygiëne instructies uit 1950 aan de muur achter de nu gesloopte bar van de Shaffyzaal.

Ook de schacht waar vroeger zwaartekracht experimenten in werden gehouden, is nu tijdelijk volledig zichtbaar. Veel van de elementen van Felix Meritis worden wegens hun monumentale waarde in stand gehouden, maar de kenmerkende ijzeren toiletdeuren op de begane grond en in het trappenhuis zijn reeds bij de sloop beland.

Felix in de steigers

Eind december sloot het grachtenpand, na een zeer succesvolle periode onder de naam Felix in de Steigers, haar deuren in afwachting van een ingrijpende verbouwing en renovatie. Naar verwachting zal Felix Meritis in het voorjaar 2019 worden opgeleverd en weer opengesteld voor publiek met verrassende culturele programma's.
Beheermaatschappij Amerborgh, eigenaar van het monumentale pand Felix Meritis heeft de officiële opdracht tot verbouwing verstrekt aan aannemersbedrijf Jurriëns Bouw.

Felix Meritis en Amerpodia

De eerste steen van Felix Meritis werd in 1787 gelegd en in 1788 werd het pand in gebruik genomen door de gegoede burgers van Amsterdam als 'monument van de Verlichting'. Het gebouw heeft sindsdien meerdere functies en vele bewoners gehad. Zij is samen met Rode Hoed, De Nieuwe Liefde en het Compagnietheater verenigd in Amerpodia, een onderneming van Amerborgh International N.V. Amerpodia heeft de ambitie om haar podia te laten uitgroeien tot toonaangevende centra waar kunst, debat en zingeving samenkomen. Waarin tegenstellingen worden overbrugd en nieuwe inzichten ontstaan, zowel op Amsterdams als op nationaal niveau. Daarnaast is Amerpodia actief in de evenementenbranche door haar panden open te stellen voor verhuur voor uiteenlopende evenementen als congressen, diners, presentaties, feesten, vergaderingen en borrels.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!