Huis in de hoofdrolHuis in de hoofdrol
Back Back Nieuws

Historische huizen toneel voor 'Huis in huis'

25 januari 2019

In de voorstelling 'HUIS in huis' spelen de bijzondere huizen van Vereniging Hendrick de Keyser de hoofdrol. De komende maanden maakt de voorstelling een tournee langs een aantal van de mooiste huizen van Nederland. Een uitgelezen kans om deze pareltjes van de Nederlandse architectuur van binnen te zien én het internationaal befaamde ensemble Quink te horen. Op woensdag 30 januari is de eerste voorstelling in Huis Barnaart in Haarlem te zien.

Een literair concert over de ziel van een oud huis

Een huis, vier eeuwen oud, staat op de nominatie om gesloopt te worden. Is de tijd rijp voor het huis om te verdwijnen, loopt zijn leven ten einde? Of is verzet geboden? Wat verdwijnt er allemaal bij de sloop, behalve de muren en de vloeren? Wat gebeurt er met de sporen van bewoners uit de Renaissance, de Verlichting, de Romantiek en de Moderne tijd die het oude huis in zich draagt en koestert? Nelleke Noordervliet schreef de tekst van de voorstelling en componist Andries van Rossem componeerde de muziek. HUIS wordt a capella uitgevoerd door Marijke Beversluis als vertelster en het vocaal ensemble Quink.

De mooiste huizen van Nederland in de hoofdrol

De panden van Vereniging Hendrick de Keyser zijn niet altijd toegankelijk voor publiek. Laat staan dat ze de hoofdrol spelen in een theaterproductie. Tijdens deze bijzondere voorstelling kun je kennismaken met enkele heel bijzondere huizen: het overdadig versierde Huis Barnaart (Haarlem), het sobere Huis Jan de Jong (Schaijk), het sprookjesachtige Sparrendaal (Driebergen) en het indrukwekkende grachtenpand Huis Bartolotti (Amsterdam).

Hoop of sloop

Vereniging Hendrick de Keyser bewaart bijzondere huizen voor de toekomst. Hoe passend is het dan om in een van hun prachtige panden een stuk te zien over een oud huis dat dreigt te worden gesloopt. De stemmen van voormalige bewoners laten zich horen: het huis wordt ongevraagd van tegenstrijdige adviezen voorzien. Er ontstaat een gekrakeel van stemmen in de gedachtewereld van het huis, een kakofonie. Het huis raakt verward, zet zich ertoe de balans op te maken.

Over Vereniging Hendrick de Keyser

Vereniging Hendrick de Keyser zet zich zonder winstoogmerk in voor het behoud van architectonisch of historisch waardevolle gebouwen en hun interieur in Nederland. De Vereniging doet dit door panden te verwerven en ze vervolgens te restaureren en te verhuren. De zo opgebouwde collectie geeft een representatief beeld van de Nederlandse architectuur- en interieurgeschiedenis. De collectie omvat inmiddels 421 panden, waaronder huizen, boerderijen, hofjes, buitenplaatsen, villa's en raadhuizen, verspreid over 108 plaatsen in heel Nederland. De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, is partner van Vereniging Hendrick de Keyser.

Fotocredits > Arjan Bronkhorst

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!