Sinds een aantal jaar staat duurzaamheid op de trendlijstjes binnen de evenementen industrie. Veel mensen praten over duurzame meetings en evenementen en hoe we een bijdrage kunnen leveren aan verbetering van milieu, maatschappij en winstgevendheid. Toch is er in al die tijd relatief weinig gebeurd. Ondanks een berg aan digitale inspiratie, tips en workshops zijn er nog steeds een aantal factoren die onze groene ambities tegen houden.
In de WK weken zullen we je de kans geven de spelers van het groene elftal beter te leren kennen. Deze week lees je over speler 5 en 6.
SPELER 5
Re Use: Gebruik het nog een keer
Herken je dit? Voor elke bijeenkomst heb je tig verschillende items nodig, zoals badges, decoratie, pennen, banners en noem maar op. Na afloop van het evenement worden de meeste spullen weg gegooid. Dit is twee keer zonde. Ten eerste heb je veel geld voor al deze dingen betaald. Ten tweede is het allemaal extra afval die het milieu belast. Maak kennis met de 2e speler van het Groene Elftal op het middenveld: Re Use. De beste manier om weggooien te voorkomen is hergebruiken. Zo bespaar je niet alleen een hoop afval maar ook geld omdat je een aantal dingen voor het volgende evenement niet meer hoeft te kopen.
Het staat of valt met de voorbereiding
Het hergebruiken van decoratie en badges is niet moeilijk maar vraagt wel een goede voorbereiding. Stel jezelf tijdens de voorbereiding en het inkopen de volgende vragen:
» Heb ik dit item nodig?
» Kan ik dit item ook voor toekomstige meetings gebruiken?
» Is er iemand anders die dit item na de meeting zou kunnen gebruiken?
Badges zijn bijvoorbeeld een belangrijk item voor elk evenement die na afloop vaak in de prullenbak belanden. Maar het kan anders. Zo biedt MeetingLinq herbruikbare badgehouders aan. Of vraag je gasten om een eigen lanyard mee te nemen; een geweldige manier om je aan elkaar voor te stellen met een bijzonder verhaal! Zorg dat alle badgehouders na afloop van het evenement weer ingeleverd worden. Zet bijvoorbeeld een grote doos bij de uitgang neer met een bord ‘Geef hier je badge terug’. Op IMEX werd dit jaar ook nog eens een donatie aan een goed doel gedaan voor elke badge die werd ingeleverd.
Heel veel decoratie kan je vaker dan een keer gebruiken. Als er geen jaargetal op staat, kunnen banners en spandoeken jaren mee gaan. Denk bij je volgende evenement goed na: moet je echt elke keer een nieuw ontwerp hebben? Of is een banner met je logo maar zonder jaartal misschien even goed herkenbaar?
Maak een ander blij
Hou je spullen over, die jezelf niet meer kan gebruiken maar misschien iemand anders? Bloemen, pennen, tafelkleden etc. kan je ook prima doneren aan een goed doel. Denk bijvoorbeeld aan scholen, kinderdagverblijven of zorginstellingen. Kijk welke instellingen zich in je omgeving bevinden en vraag of er behoefte bestaat. Zo zorg je voor een goede relatie met lokale organisaties die je misschien ooit een keer goed van pas kan komen.
SPELER 6
Car Pool: het netwerken begint al onderweg
Alle gasten van je evenement moeten naar de door jou gekozen locatie reizen. Een groot aantal willen dit het liefst met hun eigen auto doen. Elke auto die voor jouw bijeenkomst de weg op gaat draagt bij aan de uitstoot van broeikasgassen en dus aan luchtvervuiling en klimaatverandering. Dit is vaak overbodig wanneer deelnemers dicht bij elkaar of langs de route wonen. In dit geval is de middenvelder van het Groene Elftal, Car Pool, een van de leukste spelers die meer voordelen biedt dan alleen milieubescherming.
Ten eerste kunnen de kosten voor brandstof gedeeld worden, zodat de rit voor iedereen goedkoper wordt. Ten tweede is het met meerderen in de auto gezelliger en is het netwerken al begonnen voordat de meeting begint.
3 manieren om eenvoudig carpooling te faciliteren
Probeer carpooling voor je volgende meeting zo goed mogelijk te faciliteren en maak je gasten attent op deze optie. Hier zijn een aantal tips hoe je dit voor elkaar krijgt:
» Neem de mogelijkheid om samen te rijden al vroeg mee op in alle communicatie met deelnemers. Noem duidelijk wat de voordelen van carpooling zijn. Vraag deelnemers in de registratie van welk transportmiddel ze gebruik willen maken om naar het evenement te komen.
» Contacteer deelnemers die dicht bij elkaar wonen en stel hun voor om samen te reizen. Maak een Facebook-groep aan waar bestuurders een meereizende elkaar kunnen vinden en help mee de goede matches te maken. Verzin een extra beloning voor mensen die samen reizen, zoals bijvoorbeeld gratis parkeerplaatsen of een welkomstdrankje.
» Een andere optie biedt samenrijden.nl van de ANWB, een platform waar je autoritten kan aanbieden of zoeken. De pagina is gekoppeld aan meerdere sociale netwerken, zodat je een beeld krijgt van personen die een rit aanbieden of zoeken. Je kan een eigen pagina voor je evenement aanmaken, waar je bezoekers hun auto beschikbaar kunnen stellen voor anderen.
Heb je nog vragen over deze speler? Aarzel niet om contact op te nemen met het GMIC via GMICNL.org of @GMIC_NL.
Dit artikel maakt onderdeel uit van een uniek samenwerkingsproject tussen de Nederlandstalige vakmedia voor de congres- en evenementenbranche (Eventbranche.nl, Congreswereld.nl, Eventplanner.nl/be, Events.nl, QM, Meetings Magazine en GreaterVenues.com). Op al deze platformen verschijnen de artikelen over het Groene Elftal, aangeleverd door de Nederlandse afdeling van de Green Meetings Industry Council (GMIC).