Het Evoluon, een monument in EindhovenHet Evoluon, een monument in Eindhoven
Back Back Locaties

Het Evoluon, een monument in Eindhoven

21 januari 2019

Koop een ansichtkaart van Eindhoven en de kans is groot dat het Evoluon er op staat. Dit markante gebouw in de vorm van een vliegende schotel is al sinds de bouw in 1966 een icoon voor de stad, die zo aan de weg timmert op design-gebied. Het Evoluon, ontworpen door Philips-ontwerper Kalff en de toen net afgestudeerde Eindhovense architect De Bever, werd gebouwd ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Philips, nog zo’n Eindhovens icoon. Er was tot 1989 een permanente, interactieve tentoonstelling gehuisvest over wetenschap en techniek. Menigeen zal zich vergaapt hebben aan alle snufjes en plezier hebben beleefd aan de proefjes die ze er zelf konden doen. Tegenwoordig doet het Evoluon dienst als toplocatie voor congressen, feesten en evenementen. Sinds 2018 is het een rijksmonument.

Verwondering

Wie de koepel van het Evoluon binnenkomt wordt direct overweldigd door de omvang en de vorm van de ruimte. Verwondering omschrijft het gevoel nog het beste. Dezelfde verwondering als die van de vele jonge bezoekers uit de beginjaren. 70 meter in doorsnee, 30 meter hoog, het zijn imposante afmetingen. Het futuristisch vormgegeven plafond met al zijn kegeltjes, 48 ramen en bovenop een lichtkoepel van 8 meter doorsnee. Alleen al het idee dat daar je evenement of feest kan plaatsvinden geeft het gevoel van exclusiviteit.

Vreemde eend in de bijt

Regus verzorgt de exploitatie van het Evoluon. Voor deze wereldwijd opererende aanbieder van kantoren en werkplekken is het Evoluon een vreemde eend in de bijt, zegt Maarten van Zeeland, salesmanager bij de Eindhovense vestiging van het bedrijf. ‘Natuurlijk verhuren we ook kantoren en werkplekken in het Evoluon, maar de functie als unieke locatie voor congressen, beurzen, feesten en andere evenementen is toch wel uniek voor ons’. Regus organiseert al die activiteiten op maat, samen met vaste partners voor zaken als inrichting, aankleding en catering.

Flexibel

Als congres- en evenementencentrum heeft het Evoluon alles mee: het markante uiterlijk, de aanwezigheid van alle faciliteiten en een ideale ligging vlak bij de A2, niet ver van het centrum van de stad. Voor het organiseren van evenementen en congressen is flexibiliteit een extra pluspunt. Het Evoluon bestaat uit drie onderling verbonden delen: de koepel zelf met zijn galerijen en balkons, het auditorium met de Philips Hall en het vergadercentrum met 20 ruimten in diverse afmetingen en een restaurant. Elk deel beschikt over een eigen ingang, zodat eventueel meerdere activiteiten tegelijk gehouden kunnen worden. Buiten is er nog een groot terras, een vijver en een grasveld. Voor de verhuur zijn alle combinaties van ruimtes mogelijk, van één flexwerkplek tot het gehele complex.

Bij grote evenementen fungeert de begane grond van de koepel als de spil waar alles om draait. Daar worden de gasten verwelkomd en vindt vaak ook de catering plaats. Het is de centrale plek van waaruit het vergadercentrum, de Philips Hall en de galerijen bereikbaar zijn. De ruimte kan ook voorzien worden van een theateropstelling voor bijvoorbeeld concerten. De Philips Hall heeft een permanente theateropstelling, geschikt voor 460 bezoekers. ‘Ondanks de omvang is het een intieme zaal’, zegt Van Zeeland, ‘voorzien van alle audiovisuele gemakken. Het lage podium is dicht bij het publiek, dat maakt interactie eenvoudiger’.

Zelf ervaren

Wie zelf een indruk wil krijgen van het prachtige gebouw en zijn mogelijkheden kan natuurlijk een afspraak maken met Maarten van Zeeland. Een andere mogelijkheid is om eens een hapje te gaan eten in het restaurant, dat door de week geopend is voor publiek. Van Zeeland: ‘Het is een out of the box locatie, die je met eigen ogen gezien moet hebben. Alleen foto’s of video vertellen niet het hele verhaal’. Doen dus!

Door > Ton van de Laar

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!