Het ecologische festival Het ecologische festival
Back Back Nieuws

Het ecologische festival

18 december 2019

Apenkooi Events staat bekend om populaire dancefestivals waar jaarlijks vierhonderdduizend bezoekers op af komen. Maar óók om het milieuvriendelijke karakter van die festivals.

Ecologisch

De festivals dienen meer ecologisch verantwoord te zijn. In plaats van het gebruik van diesel voor de stroom worden batterijen gebruikt met groene stroom van het vaste net. Vegetarisch eten is de norm. Ook zijn op alle festivals plastic wegwerpbekers vervangen door harde bekers, die worden gewassen.

Vervoer

Verschillende vrachten worden zo georganiseerd dat ze gezamenlijk getransporteerd worden, in één vrachtwagen bijvoorbeeld. Artiesten worden ondergebracht in een energieneutraal hotel, en elektrisch vervoerd naar het festival. Bezoekers krijgen bij het kopen van tickets via de website inzicht in wat hun eigen reis naar het festival kost aan emissies.

Duurzaam

Ingrediënten voor het festivalvoedsel wordt zo veel mogelijk betrokken uit reststromen van supermarkten. Het gebruik van plastic betaalmunten is afgeschaft. Alle verlichting zijn energiebesparend en duurzaam. Ledverlichting van ledwereld levert een besparing van 75 procent in vergelijking met conventionele verlichting.

Trend

Duurzaam is in op festivals en de gemeente Utrecht loopt daarbij voorop. De gemeente streeft naar dertig procent minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990. De duurzaamheidsrage tijdens festivals komt niet alleen door initiatieven van de overheid. Veel organisatoren willen zelf hun evenement verduurzamen. Zo kreeg het Indian Summer muziekfestival in Broek op Langedijk, dat in juni jaarlijks 30.000 bezoekers trekt, vorig jaar een onderscheiding van de Britse organisatie A greener festival. Die reikt jaarlijks wereldwijd prijzen uit aan festivals die hun organisatie hebben verduurzaamd.

Volgend jaar willen de organisatoren volledig circulair zijn, en in de toekomst ook emissieloos opereren. Bij het reizen van leveranciers, artiesten en bezoekers is nog veel te winnen. Zij zouden met zo min mogelijke emissies moeten reizen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!