Het best bewaarde geheim van HilversumHet best bewaarde geheim van Hilversum
Back Back Locaties

Het best bewaarde geheim van Hilversum

28 januari 2019

Wie de Heuvellaan in Hilversum oprijdt en goed luistert, kan het al horen. Zacht tromgeroffel. Een jazzklassieker op de saxofoon, een vlammende flamencogitaar. Vanaf het hoogste punt van Hilversum klinken prachtige muzikale klanken. Het mooie nieuws is dat hier, waar onder andere de oudste radiostudio van Nederland gevestigd is en het Metropole Orkest, Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor repeteren, ook iedere zakelijke klant terecht kan voor een bedrijfsevenement. Het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) vertelt over de mogelijkheden in en om dit monumentale gebouw. En die zijn verrassend.

Een evenementenlocatie met een écht verhaal

Het verhaal van ‘de mediastad’ én het MCO begint op 27 februari 1918, als de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF) zich in Hilversum vestigt. Enkele jaren later verzorgt de AVRO de eerste officiële radio-uitzending en in 1929 neemt de VARA een witte villa in gebruik als studio, waarnaast zij in 1931 als eerste omroep een eigen radiostudio voltooid. De mediawereld verhuisde hiermee definitief van Amsterdam naar Hilversum. Daarna is de oorspronkelijke villa uitgebouwd tot het huidige rijks-monumentale studiocomplex. Maar het blijft niet bij de geschiedenis - waar bijvoorbeeld ooit radioprogramma’s werden gemaakt, zit nu Muziekcafé Elling, en het draait ook, en juist, om de toekomst. Zo won het Metropole Orkest onlangs een Grammy en wordt de Amerikaanse Karina Canellakis, met ingang van 2019 (als eerste vrouw) de nieuwe chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest.

Geen gecreëerde beleving, maar juist de beleving van creatie

Hier gebeurt dus wat. De bekende 2 Meter Sessies, intieme jazzconcerten, grootse benefietconcerten en fijne koffieconcerten voor families. Zang- en muziekles voor kinderen die deelnemen aan culturele scholenprojecten. Oefensessies van amateurmusici en generale repetities van een groot orkest, bekende popgroep of artiest. Maar hoe is dat leuk voor de zakelijke markt? Heel leuk! Het mooie is: de ‘reuring’ stoort de zakelijke bezoekers niet. Sterker nog: de creativiteit van deze plek werkt inspirerend. Tijdens een rustig gesprek of overleg in de Centrale Hal verraadt niets de gigantische productiviteit die achter de gesloten deuren van de repetitie- en opnamestudio’s bestaat. Totdat de dirigent en orkestleden naar buiten komen voor een korte pauze; dan is plots voelbaar dat hier wordt gewerkt. Dat hier wordt gecreëerd.

De paralellen tussen de muziekwereld en het bedrijfsleven

Een dirigent weet alles van leiding en sturing geven aan een, vaak grote, groep professionals. En een zanger of musicus weet hoe hij moet omgaan met prestatiedruk en stress. Een zakelijk evenement verrijken met een workshop van zo’n professional is dan ook een schot in de roos. De muziekwereld vertoont veel paralellen met het bedrijfsleven. In beide werelden is er behoefte aan continue vaardigheidstraining. Van ademhaling en leiderschap tot stemgebruik en pres(en)tatietechnieken. En als vanzelfsprekend is het integreren van muziek tijdens ontvangst, pauze, borrel of diner – zeg maar op ieder gewenst moment, bij het MCO mogelijk. Interessante extra: een exclusieve sneak preview bij een generale repetitie van een orkest kan ook.

De charme van het authentieke; de luxe van het ‘echte’

Veel bedrijven zoeken naar dat ene ‘haakje’ om hun evenement aan op te hangen. Die haakjes kunnen van zowel praktische als idealistische aard zijn. Het MCO lost iedere belemmering pragmatisch op. Geen haakje te gek. Korte lijnen en een hands-on mentaliteit, van de voorbereiding tot de uitvoer, goed gepland, maar met ruimte voor onverwachte wensen. Maar ook de idealistische kant wordt niet vergeten: het Muziekcentrum van de Omroep is een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is. Klanten met eenzelfde visie vinden hier dan ook een locatie die dit uitademt, overal in het gebouw. Het MCO denkt met liefde en betrokkenheid mee met de klant over invulling, aankleding en beleving.

Alles mag, zolang het kan

Het is precies de veelzijdigheid van het Muziekcentrum van de Omroep die een sfeervolle omlijsting van ieder zakelijk evenement mogelijk maakt. De klant heeft de beschikking over meer dan twintig ruimtes, van kleine repetitie- of vergaderkamers tot grote concert- en eventstudio’s (maximaal 500 personen), gecombineerd met faciliteiten zoals eigen catering en technische ondersteuning. Volop mogelijkheden voor een congres of vergadering dus, en ook incidenteel of regelmatig een studio afhuren voor een repetitie of concert (met of zonder technische ondersteuning) behoort tot de opties. De authenticiteit en charme van het MCO is het beste te ervaren door langs te komen, maar voor mensen met een drukke agenda is de online 3D-tour ook erg handig.

MCO: daar zit (veel meer dan) muziek in!

En dat dus allemaal midden in het land, in Hilversum. Het Muziekcentrum van de Omroep beschikt over twee eigen parkeerplaatsen die ruimte bieden aan meer dan 100 auto’s. Daarnaast kan er in de nabije omgeving eenvoudig extra parkeerruimte worden gehuurd. MCO regelt het allemaal. Toch liever met het openbaar vervoer? Het treinstation van Hilversum ligt op slechts 15 minuten lopen, maar het MCO haalt en brengt de gasten desgewenst ook met de eigen pendelbus.

Door > Irene Campfens

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!