Back Back Nieuws

Het Amsterdam Light Festival is gestart

11 december 2012
Burgemeester Van der Laan heeft afgelopen vrijdag 7 december, het Amsterdam Light Festival feestelijk geopend. Tot en met 20 januari is een wandeling of vaartocht langs de Amstel, de Boulevard of Light een sprookjesachtige beleving. Een van de blikvangers die vanavond een Amsterdamse primeur beleeft is het spectaculaire lichtkunstwerk 1.26 van de Amerikaanse Janet Echelman dat is gespannen boven de Amstel bij de Stopera. Op een ponton bij de Hermitage staat het zowel van buiten als van binnen indrukwekkende OVO van Koert Vermeulen Marco Viñals Bassols , Pol Marchandise & Mostafa Hadi. En de bekende Nederlandse lichtkunstenaar Titia Ex, laat de Magere Brug verdwijnen door een ingenieus spel met spiegels, licht en water. De prachtige monumentale panden van Carré en de Hermitage en Amstelbruggen en sluizen, zijn ook dagelijks op een bijzondere of kunstzinnige wijze aangelicht tussen 17:00 en 22:00 uur. Deze Boulevard of Light vormt gedurende zes weken de basis van het festival.

Lichtkunstroute Illuminade start 14 december
De opzet van de Illuminade die 14 december opent, lijkt op die van de Boulevard of Light, want ook de Illuminade vindt plaats in het decor van de Amsterdamse binnenstad. Maar de Illuminade is echt een wandelroute. Deze voert langs 20 lichtkunstobjecten  met ieder een eigen schoonheid en verhaal. De route start bij het Muziektheater, en loopt langs de Hermitage, de Nieuwe Herengracht, en via het Wertheimpark, de Hortus, Nemo en Het Scheepvaartmuseum naar het Oosterdok.

Curator Rogier van der Heide - zelf ook deelnemend lichtkunstenaar - heeft De Illuminade samengesteld. Naast zijn eigen dynamische lichtinstallatie heeft hij negen andere gerenommeerde kunstenaars op persoonlijke titel uitgenodigd deel te nemen. Op de route langs de Nieuwe Herengracht zijn nog eens tien werken te zien van andere kunstenaars. De tentoonstelling geeft ruimte aan zowel gevestigde namen als aan nog onbekend talent en aan (jonge) kunstenaars in opleiding.

Lichtfestivals
Wereldwijd bloeien lichtfestivals op. Ze geven meer betekenis aan de openbare ruimte, laten cultuur en de schoonheid van eenvoud zien en brengen mensen bij elkaar.  Of het nu in Singapore, Lyon, Eindhoven of Sydney is. Het Amsterdam Light Festival maakt nu ook een feest van de openbare ruimte van Amsterdam en inspireert bewoners, toeristen, professionals en belangstellenden om met elkaar de lichtkunst te bekijken en te bespreken.

Bekijk het filmpje van de opbouw en de zakelijke arrangementen.

Foto: Janus van den Eijnden

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!