Herdenking Bed-in for Peace in Hilton AmsterdamHerdenking Bed-in for Peace in Hilton Amsterdam
Back Back Nieuws

Herdenking Bed-in for Peace in Hilton Amsterdam

04 maart 2019

Van 22 tot en met 31 maart wordt in Hilton Amsterdam de legendarische Bed-in for Peace van John Lennon en Yoko Ono herdacht met diverse evenementen. Vijftig jaar geleden, voorjaar 1969, schreven de beroemde Beatle en zijn kersverse echtgenote geschiedenis met hun protest voor de wereldvrede.

Naast de grote foto-expositie 'Wat gebeurde er in Room 902' in de Lobby van het hotel gedurende de hele periode, is van 22 – 24 maart een unieke (verkoop)expositie van kunst van John & Yoko te zien. De tentoonstelling omvat veel beroemde werken, zoals hand-gesigneerde prints uit de 'Bag One Portfolio' gebaseerd op schetsen die John maakte tijdens hun Bed-in, en prints van John's handgeschreven teksten, waaronder 'Imagine'. Pronkstuk is de originele tekst van het persoonlijke vraag-en-antwoord interview met de jeugdige Nederlandse fan Constance Vrijdags. Andere evenementen in het kader van de herdenking van de Bed-in for Peace vinden plaats in het Memorial Weekend op 30 en 31 maart, met onder meer een interview van Gijs Groenteman met Beatles-biograaf Mark Lewisohn. 

Foto-expositie 'Wat gebeurde er in Room 902'

John Lennon en zijn bruid Yoko Ono kozen 'Vrijstaat Amsterdam' voor hun honeymoon. Zeven dagen verbleef het illustere liefdeskoppel in kamer 902 (nu suite 702) van Hilton Amsterdam en maakte met de Bed-in for Peace een statement voor wereldvrede door middel van interviews, muziek, tekeningen en slogans. De beelden van hun legendarische verblijf gingen de hele wereld over. Govert de Roos benutte in maart 1969 als beginnend 'Amsterdam'-fotograaf de kans van zijn leven om wereldfoto's te maken van de Bed-in for Peace happening. De inmiddels gevierde portretfotograaf zet zijn 50-jarig jubileum luister bij als mede-curator van de expositie 'Wat gebeurde er in Room 902'.

De verhalende foto-expositie geeft een impressie van de gebeurtenissen van toen en zet die in de context van dat woelige tijdperk, waarin in Amsterdam de Provo-beweging domineerde. In totaal worden vijftig iconische beelden van de internationaal bekend geworden fotografen Cor Jaring, Nico Koster, Govert de Roos, Claude Vanheye en de Duitse Elmar Welge op groot formaat gepresenteerd. Daarnaast worden niet eerder getoonde foto's uit het archief van Spaarnestad tentoongesteld. Een aantal foto's is te koop. De expositie in de Lobby van het hotel is van 22 – 31 maart gratis te bezoeken.

Kijk op de wereldvrede nu

De kunstenaars Tom Cox en Ramon van Geest creëren in de periode van 22 tot en met 31 maart een kunstwerk op een speciaal podium in de Lobby van het hotel. Het werk reflecteert de protestactie van 50 jaar geleden en geeft tegelijkertijd hun eigentijdse visie op de wereldvrede weer.

Doop Peace Tulp

Een witte tulp werd tijdens de Bed-in for Peace een vredes-symbool. Op donderdag 28 maart wordt ter gelegenheid van de opening van het Tulp Festival Amsterdam de Peace tulp gedoopt. Hiermee wil Hilton Amsterdam de legendarische actie voor de wereldvrede levendig houden. De witte tulp is gedurende de maand april te bewonderen voor de ingang van het Hilton Hotel aan de Apollolaan 138.

Memorial weekend

Vanaf het moment dat John Lennon en zijn bruid Yoko Ono op 23 maart 1969 's avonds in Hilton Amsterdam arriveerden, in een witte limousine, tot hun vertrek op 29 maart was de toenmalige kamer 902 wereldnieuws. Tot op de dag van vandaag wordt hun verblijf in bed voor de wereldvrede gememoreerd in alle uithoeken van de wereld. In ons land zijn er ook nog steeds mensen die er destijds bij waren en er mooie verhalen over kunnen vertellen. Dat komt onder meer tot uiting in het televisieprogramma 'Andere Tijden' op 13 maart (NTR/VPRO). Jan van Galen, maker van het programma en het gelijknamige boek 'In bed met John & Yoko' vond uniek materiaal in een vergeten archief.

Tijdens het Memorial Weekend wordt zaterdag 30 maart in de Ballroom in Hilton Amsterdam de documentaire vertoond en toegelicht. Op zondag 31 maart interviewt Gijs Groenteman van 12.00 - 14.00 uur de alom gerespecteerde Beatle-biograaf Mark Lewisohn, als opmaat voor het herinneringsconcert dat op 3 april in het Koninklijk Concertgebouw plaatsvindt.

Copyright illustratie > Yoko Ono

 

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!