Back Back Interview

Henk Kroneberg: ‘Ik zou graag de fototas van Frans Lanting een dagje door de jungle dragen’

04 januari 2013

Waar halen je branchegenoten hun inspiratie vandaan? Wat is hun droom? En in wiens schoenen zouden ze graag een dagje willen staan? In Event Personality leer je je branchegenoten pas echt kennen! Dit keer maak je kennis met Henk Kroneberg van On Board On Shore / ss Rotterdam Catering & Events.

Wie is Henk Kroneberg?
Henk Kroneberg heet voluit Hendrik Johan Kroneberg, is in 1954 geboren in Amsterdam, gehuwd met Marion, vader van Mick van 13 en Luka van 11 en huisgenoot van Hummer de Hamster.

Wat is typisch Henk Kroneberg?
Ik ben een bezig baasje met passie voor het evenementenvak en altijd in voor nieuwe ideeën. Mijn werk is eigenlijk mijn belangrijkste hobby.

Beroep en bedrijf?
Directeur van On Board On Shore B.V., partycateraar in de regio Rijnmond en exclusief eventcateraar aan boord van het ss Rotterdam. On Board On Shore is onderdeel van Jaarbeurs Catering Service.

Waarom deze branche?
Al toen ik kleuter was, wilde ik kok worden. Ik heb de Amsterdamse koksschool Sint Hubertus gedaan, maar ontdekte al snel dat de voorkant van het horecavak mij beter past. Ik ben commercieel aangelegd; al op mijn veertiende liep ik vrijwel zelfstandig een Amsterdamse melkwijk. Ook in al mijn banen daarna lag de nadruk op commerciële en organiserende taken.

Mooiste evenement waaraan je hebt meegewerkt?
Een lastige vraag; het zijn er te veel om op te noemen! Maar het allermooiste evenement is toch dat ter gelegenheid van de naamswijziging van Veronica naar ME. Al tijdens het evenement werd duidelijk dat ME als naam niet houdbaar was en twee dagen na de geboorte van onze zoon Luka werd ME omgedoopt in Yorin. Mijn vrouw verraste ik in het ziekenhuis met een geboortebewijs waarop de namen Luka Max Yorin stonden. Pas een dag later begreep ze waar de naam Yorin vandaan kwam. Luka zelf zat al op zijn tweede levensdag in het journaal, als eerste Yorin-baby.

Mooiste evenement dat je hebt bijgewoond?
Met Elsa Gorter van Bouwfonds en collega René Waerts bezocht ik ooit de opera in het Engelse Glydenbourne. Heel bijzonder: de dames in het lang, de heren in smoking, en allemaal op plaids in de schitterende tuin rond het operahuis. Overal stonden picknickmanden, de butlers liepen af en aan en er stond een file van Rolls Royces en Bentleys. En in het programmaboekje stond het verzoek om twintig minuten voor aankomst te melden dat je met je helikopter wilde landen. Een fenomenaal evenement.

Wat inspireert jou?
Het meest inspirerend vind ik opdrachtgevers die van mooie, smakelijke en perfect georganiseerde evenementen houden. Daar leef ik echt voor! Maar ook buitenlandse reizen, bijzondere foto’s, kookboeken, theater en muziek inspireren me. Ook zeer inspirerend zijn de vele jonge mensen met wie ik momenteel werk; zij maken van die toch al bijzondere schuit ss Rotterdam een wel heel bijzondere evenementlocatie.

Waar droom je nog van?
Dat ik net zo goed kan fotograferen als Frans Lanting, een wereldberoemde Nederlandse natuurfotograaf. Eerder dit jaar hadden we aan boord van het ss Rotterdam een door koningin Beatrix geopende tentoonstelling van zijn werk. Prachtig! Maar stel dat ik Lantings niveau niet haal, zou ik ook al gelukkig zijn als ik net zulke mooie foto’s kan maken als Arjan van Dijk dat deed in ondermeer Afrika. Echt mooi als je dat kunt.

Hoe ziet de branche er over vijf jaar uit?
Als bestuurslid van ONCE (Onderling Netwerk Partycatering & Events) spreek ik regelmatig collega’s uit de branche. Met een krappe veertig commerciële weken per jaar wordt het voor middelgrote fullservice partycateringbedrijven steeds moeilijker om winst te maken. Klein maar fijn of ontzettend groot; dat lijken de winstgevende deviezen. Ook samenwerken met partners in productie en verhuur biedt kansen. Qua food wordt het wat minder chique. Biologisch breekt langzaam door maar opdrachtgevers willen er, als het erop aan komt, (nog) niet voor betalen.

Stel: je mag een dag in iemands schoenen staan… Wie kies je en wat doe je die dag?
Ik zou al blij zijn als ik de fototas van Frans Lanting een dagje door de jungle mag dragen. Dat zou een eer zijn hoor; zo’n dikke Nikon met een grote lens kost net zo veel als een diner voor tweehonderd personen.

Naar welke zender of welke muziek luister je het liefst als je onderweg bent naar een afspraak?
’s Morgens rijd ik van Hilversum naar Rotterdam en dan luister ik afwisselend naar Giel Beelen en Radio 2. En op de terugweg zet ik BNR, SkyRadio of een cd van Gino Vannelli op – als ik tenminste niet zit te bellen.

Welk boek of tijdschrift ligt er momenteel op je nachtkastje?
Er ligt altijd wel een Apple-tijdschrift of een fotomagazine op het nachtkastje. De biografie over Steve Jobs heb ik ademloos uitgelezen en nu lees ik een hoofdstukje mee in een boek over iets met grijstinten…

Wat was je grootste blunder?
Ik opende een presentatie aan de voltallige Raad van Bestuur van Bouwfonds met de hartelijke felicitaties vanwege hun aanstaande 75-jarige jubileum. Maar het moest 50 jaar zijn! Het ijs was wel meteen gebroken en een jaar later organiseerde ik toch een van mijn mooiste evenementen.

Dit weet of verwacht bijna niemand van mij…
Ik ben in de regel een open boek, dus als iemand nog iets van me wil weten, moet hij of zij maar even bellen of mailen.

Welke wijsheid wil je graag met je branchegenoten delen?
Nou, dat zijn er wel meer… Een evenement is de optelsom van kleinere factoren waarbij ieder detail even belangrijk is. Het evenement is pas voorbij is als de opdrachtgever tevreden naar huis gaat. Overdoen is onmogelijk, dus doe het in één keer goed. En nog eentje, van mijn leermeester Hans Verhaaf: 'Je bent zo goed als de party van vandaag'. En zo is het.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!