Op een zogeheten recreatief knooppunt in het Groene Hart wordt op dit moment volop gebouwd aan een prachtig gebouw aan het water, omgeven door natuurschoon en een 18 holes pitch en putt baan. En in de zomer een start- en rustpunt voor recreatieve fietsers, kanoërs en buitenmensen. Half juni is het open voor het publiek, voor de zakelijke markt is maandag 3 september de officiële opening van Kameryck.
Ik loop een uurtje met Hans Voorn en zoontje Ole over zijn nieuwe
werkterrein, langs een prachtige plas met eenden, ganzen, zwanen en
zelfs de zilverreiger, naar de locatie waar twee bouwvakkers aan het
werk zijn.
Voorn is nu mede-eigenaar van zowel het onroerend goed als de
exploitatie, samen met Mark Haagen, nu nog food and beverage
manager bij het Victoria Hotel in Amsterdam. Een bedrijf heeft het
onroerend goed
gerealiseerd, bijna 2,5 miljoen euro geïnvesteerd, en die gaat dat
verhuren aan de exploitatie. Voorn zit in beiden voor 60 procent dus verhuurt hij het pand eigenlijk weer aan zichzelf. Mark heeft zich ingekocht in
dit verhaal, en samen gaan zij dagelijks de tent runnen.
Het gaat Kameryck heten?
Ja Kameryck, en dat is precies zoals het op de oude kaarten staat beschreven. Het dorpje hier heet Kamerik. Een prima locatie. Midden in het Groene Hart en toch weer heel centraal, dichtbij Utrecht en Maarssen. Hier achter zit je vrij snel bij de Nieuwkoopse plassen waar je heerlijk kunt fietsen en kanoën. Er zijn hier grasvelden voor sport, spelen en evenementen, er is een tent neer te zetten.
Dit eilandje gaan we erbij betrekken, die steiger waar we net over liepen wordt doorgetrokken tot aan de voordeur.
We lopen nu over de pitch en put baan. Pitch en putt is verkort golfen, met dezelfde ballen en dezelfde clubs, maar met maximaal 70 meter lengte. We hebben
18 holes. De baan is ook eigenlijk al in opbouw, met lavakorrels, doeken met grond en zand. Waar uiteindelijk in gezaaid gaat worden.
En dat is half juni dan ook klaar?
Dat is in juni nog niet bespeelbaar, wel groen, maar in augustus verwachten we te kunnen gaan spelen. Het wordt in maart, april ingezaaid. Dan ziet het er in juni wel heel mooi uit, maar het gras is dan nog te zwak om er met veel mensen op te gaan lopen. Het veldje hier links wordt het evenemententerrein.
Waar bestaat jouw exploitatiebedrijf nu uit?
Die bestaat uit drie onderdelen: een bedrijf waarin een horecacomponent zit, een organisatiebureau voor evenementen en een golfbaan.
We klimmen via een ladder door een gat in het plafond naar de eerste verdieping waar twee bouwvakkers druk in de weer zijn en waar we (met muziek) verder kunnen praten.
Hoe ziet het er hier straks uit?
Twee vergaderzalen die aan elkaar te koppelen zijn voor één grote ruimte, een pantry en twee toiletgroepjes. Moet je eens kijken wat een uitzicht. Het panorama hier is helemaal goed. Overal glas. Vergaderen en overal waar je kijkt zie je natuur, vogels, reigers, of vee grazen. Straks met mooie waterbeplanting rondom, waterlelies. Het wordt gewoon een heel idyllische hoek.
Het is de vergadermarkt waar je je vooral op richt?
Actief vergaderen doordeweeks, vrijdag en zaterdag sportieve evenementen. En in het vakantieseizoen zullen de particulieren het ook wel weten te vinden. Het is ook een knooppunt in het Groene Hart, dat is ook de reden waarom er planologisch allerlei dingen mochten gaan gebeuren, het heeft de status van een recreatief knooppunt gekregen, waardoor het een uitvalsbasis wordt voor allerlei wandel- en fietstochten voor mensen uit de Randstad die in het Groene Hart willen verkennen.
Je kunt hier straks beneden een fiets huren en route-informatie krijgen. Je hebt daar (hij wijst naar een gebouw) een opslaggebouw waar een twintigtal fietsen staan en twintig kano’s liggen om de mensen op gang te helpen.
Maar hoe kóm je hier zo bij?
Dat heeft wel te maken met mijn vorige werk. Ik heb bij het Recreatieschap in het Rivierengebied gewerkt als eventmanager. Ik moest eigenlijk kijken hoe deze overheidsinstelling door te privatiseren meer eigen inkomsten zouden kunnen genereren. Onsite was de geprivatiseerde BV van die voorheen overheidsinstelling. Het Eiland van Maurik hoort daarbij, De Gouden Ham…
Hoe lang is het geleden dat je hier op kwam, om dit te gaan starten?
Dat is heel lang geleden, acht jaar. En dat is toch een vrij intensief proces geweest van ontwikkelen, met de gemeente praten, plan neerleggen wat als eerst de prullenbak ingaat. Er gaat veel tijd overheen voordat het rijp is. Veel overleggen met gemeenten, wat mag er wel en wat mag er niet komen, want het moest wel in het Groene Hart passen.
Wat natuurlijk een belangrijk vertrekpunt was, we zitten hier natuurlijk midden in het Groene Hart, dat je maar niet alles mag doen hier. Ik heb gezocht naar een aantal exploitaties bij elkaar die op dat thema Groene Hart, natuurgerichte recreatie, respect voor de omgeving tóch een levensvatbare formule opleveren. Kano’s en fietsen is allemaal heel leuk, maar daar leef je natuurlijk niet lang van. Het is zo seizoens- en weergebonden, je moet geld in het laadje brengen waarop je zo’n investering kunt baseren.
Dan kom je al snel uit bij de zakelijke markt, bij het ‘actief vergaderen’. Wij willen het hele jaar open zijn en ik verwacht maandag tot vrijdag vergaderen, gecombineerd met pitch en put, en het buitenprogramma. In de weekenden en in de zomervakanties de particuliere markt. Er zitten gewoon meerdere pijlen op die boog, meerdere kurken onder dit verhaal.
Dit is natuurlijk een lot uit de loterij om dit zo midden in de Randstad te mogen doen. Want hoe oud ben je?
46. Ja dit had ook niet veel langer moeten duren. Dit is mijn eigen bedrijf, mijn ding en ook wel een beetje mijn levenswerk.
Je doet dit met een partner Mark Haagen. Hoe ging dat in zijn werk?
Dat is ook zoiets wat heel veel tijd heeft gevraagd, het zoeken naar de juiste invulling van de horeca. Mark heb ik ruim een jaar geleden via een horecamakelaar ontmoet.
Ik wilde het eerst gaan verpachten, maar dan komen mensen van allerlei pluimage op je af waar je oeverloos mee zit te praten. Het feit dat ik het niet alleen als onroerend goed project zie, maar ook zelf als organisatiebureau buiten van alles ga doen, kan ook betekenen dat je tegengestelde belangen krijgt. En dat leidde iedere keer tot dezelfde discussies. En met Mark had ik een goede klik. Ik heb hem gevraagd of hij in het bedrijf wilde komen. We zijn het samen gaan doen, en zijn nu een jaar verder en die klik heb ik nog steeds. Hij is even enthousiast als ik.
Wat mij zo trof in Mark is dat hij zakelijk is, stuurt op cijfers, maar tegelijkertijd een enorme passie heeft voor de horeca. Hij kan heel lang over een stuk vlees praten, over goeie koffie, alle producten waarmee hij met liefde zich wil gaan onderscheiden. Die combinatie van die twee eigenschappen vind ik goed.
Half juni gaat het dus open, maar wanneer is de officiële opening?
Voor de zakelijke markt willen we de opening op maandag 3 september doen.
Dit is toch wel heel bijzonder hoor.
Ja, dit is echt heel leuk. En ik heb er ook zin in om samen met Mark hier straks rond te lopen en het dagelijks runnen van zo’n tent… heerlijk. Het is een mooi product. Nu is het nog zwarte grond en blubber, maar neem van mij aan, over een half jaar is het hier een oase.