Back Back Interview

Han Kaas: ‘Bij mij draait alles om snelheid’

11 juli 2013

Waar halen je branchegenoten hun inspiratie vandaan? Wat is hun droom? En in wiens schoenen zouden ze graag een dagje willen staan? In Event Personality leer je je branchegenoten pas echt kennen. Dit keer maak je kennis met Han Kaas van Coby International Fair Support.

Wie is Han Kaas?
Ik ben van het jaar van de Euromast, ik ben getrouwd en heb twee zoons en twee dochters. De oudste is 23 en zojuist geslaagd voor zijn accountancyopleiding, de twee meiden studeren nog en de jongste zit op de middelbare school. Het is hier altijd druk, maar zoveel jeugd in huis is heel inspirerend. Op vrijdagavond hebben we het huis vaak vol, dan verzamelen ze hier voor ze gaan stappen. Gezellig ja, daar geniet ik van.

Wat is typisch ‘Han Kaas’?
Bij mij draait alles om snelheid, zowel zakelijk als privé. Je loopt zelfs snel, zeggen mensen vaak. Die snelheid zit ‘m in hoe ik onze opdrachtgevers bedien, maar ook in mijn Harley en in mij en mijn carbon racefiets als ik bijvoorbeeld de Ventoux beklim. Zelfs mijn auto is snel.

Beroep en bedrijf?
Samen met broer run ik Coby IFS, een bedrijf dat is opgericht door mijn moeder. Zij begon in 1976 met de verhuur van tapijttegels voor beurzen en tentoonstellingen. Toen dat van ‘zelf ophalen’ uitmondde in ‘kunnen jullie het in Duitsland ook even komen leggen?’, zijn mijn broer Renzo en ik erin gestapt. We hebben het bedrijf verder uitgebouwd en nu heeft Coby IFS dertig vaste medewerkers plus een groot netwerk van freelancers. Renzo doet alles wat met vloeren te maken heeft, ik doe het meubilair. Ieder hebben we ons eigen team mensen. Qua opdrachten loopt het enorm uiteen: van de voorjaarswielerklassiekers in België tot beurzen, festivals en congressen. We werken internationaal; veel in België, Duitsland, het noorden van Frankrijk, Oostenrijk. In die landen – en in Nederland natuurlijk – zorgen we meestal zelf voor de uitvoering. Maar we leveren ook materialen voor bijvoorbeeld chique feesten in Monaco.

Waarom deze branche?
Eigenlijk ben ik erin gerold. Ik heb een kort uitstapje naar het bankwezen gemaakt, maar daar was ik snel van genezen. Inmiddels werk ik alweer ruim vijfentwintig jaar in deze branche en ik vind het nog steeds leuk. Dat heeft alles te maken met die snelheid. Snel schakelen, snel regelen, in deze branche moet het soms op het laatste moment toch nog net even anders – heerlijk. Daarnaast houd ik van de afwisseling: er lopen altijd wel een paar projecten tegelijk en de doorlooptijd tel je niet in jaren, maar in weken. Daar moet je tegen kunnen, maar ik houd ervan.

Mooiste evenement waaraan je hebt meegewerkt?
Het mooiste evenement waaraan ik heb meegewerkt was tegelijkertijd het mooiste evenement wat ik bijwoonde. Eigenlijk zijn het er twee… De Touraankomst in Valkenburg, in 2006. En de Tourstart in Rotterdam, in 2010. Ik ben een groot wielerfan, mijn hart ligt bij de koers, dus voor mij zijn dit toch de mooiste evenementen.
In Valkenburg zorgde de complexiteit ervoor dat ik het nooit vergeet. Wij hadden daar een dag of vijf aan de inrichting van de hospitalitytenten gewerkt; er werden ongeveer 300 duizend mensen verwacht. Op zaterdag waren we klaar, op zondag werden de dranghekken geplaatst. De organisatie had mijn telefoonnummer, want stel dat… Die zondag lag ik met het gezin lekker aan het strand en toen werd ik gebeld: vanwege het verwachte warme weer moest er een trailer vol statafels en vloeren komen! Het meubilair dat er al stond, moest worden opgestapeld, want de mensen zouden toch niet in de tenten blijven zitten. Dat was hectisch, ja. Met die trailer vol materiaal moesten we langs de bewaking; dat was al een uitdaging op zich. Maar het is gelukt, ja, natuurlijk. 
Ook bij het Tourvertrek in Rotterdam was het weer bijzonder. Er zijn zoveel protocollen, ongelooflijk. Je moet je voorstellen dat de Tour op zo’n moment met zijn eigen mensen in het buitenland werkt, hè. En de communicatie tussen Fransen en Nederlanders verloopt niet altijd even soepel. Dan moet je wel flexibel kunnen opereren, hoor.

Mooiste evenement dat je hebt bijgewoond?
Zie hierboven dus. Zonder daar overigens andere evenementen mee tekort te willen doen, maar zoals ik al zei: mijn hart ligt bij de koers.

Wat inspireert jou?
Reizen, en dan zowel de eenvoudige gezinsvakantie in Frankrijk als de reis naar Zuid-Afrika of Japan. Enige tijd geleden ben ik in Japan geweest en dat vond ik werkelijk bijzonder. De dienstverlening die daar door iedereen wordt uitgeoefend – daar kunnen wij nog wat van leren. Ik denk dat je dat nergens ter wereld zo ervaart. Wanneer je met een kaart op een kruispunt staat, komt er binnen tien seconden iemand naar je toe die vraagt of je hulp nodig hebt. En ze laten je vraag niet onbeantwoord hoor, want als ze het niet weten, halen ze er gewoon iemand anders bij. Het leven in Japan heeft echter ook een keerzijde: de druk om te presteren is enorm en daar kan niet iedereen goed tegen. De zelfmoordcijfers zijn niet voor niets zo hoog. Maar ondanks dat heb ik mijn ogen uitgekeken. In het hotel kun je gewoon je portemonnee of iPhone naast je ontbijtbordje leggen en naar het buffet lopen. Voor de Japanner betekent dat simpelweg dat de tafel bezet is. Daar hoef je in Nederland echt niet mee aan te komen.

Waar droom je nog van?
Eigenlijk ben ik daar een te nuchtere Zeeuw voor. Maar als ik dan toch een droom mag noemen… Al die oorlogen die nog worden gevoerd, gaan om het geloof. Het is inmiddels 2013, maar als je naar die oorlogen kijkt, is het alsof we in de Middeleeuwen leven. Misschien moeten we allemaal maar eens aanvaarden dat het paradijs niet in het hiernamaals ligt, maar dat de aarde zelf het paradijs is. Misschien dat die oorlogen dan stoppen. Ja, dat zou me wel wat waard zijn.

Hoe ziet de branche er over vijf jaar uit?
In de afgelopen decennia hebben we drie recessies gehad: in de jaren ’70, de jaren ’80 en nu. Ik denk dat we de komende jaren een stabilisatie zullen krijgen: hier moeten we het mee doen. En dat geldt dan voor iedereen: voor werkgevers, voor werknemers, voor de overheid. En nee, dat is helemaal niet erg. Veel mensen zien de huidige crisis als een enorm probleem, maar dat is het toch niet? Vergelijk de huidige situatie eens met die van twintig jaar geleden: toen gingen we toch ook op vakantie? Misschien wat minder vaak en wat minder ver, maar we gingen wel. Dus ik denk dat het voorlopig blijft zoals het nu is, en wat mij betreft is dat een heel gezonde situatie.

Stel: je mag een dag in iemands schoenen staan… Wie kies je en wat doe je die dag?
De ondernemer Richard Branson; je haat hem of je bewondert hem. Ik bewonder hem ook weer niet voor de volle honderd procent, want hij doet soms dingen waar ik naar van word. Maar hij is op zo ontzettend veel vlakken operationeel, daar zou ik graag iets van hebben gehad. Hij doorziet alles, hij bouwt er een ploeg mensen omheen en maakt er weer een succes van. Dat vind ik knap.

Wat was je grootste blunder?
In die bijna dertig jaar ondernemerschap heb ik zoveel blunders gemaakt, te veel om op te noemen. Rare versprekingen in het Duits of Engels, en dat is nog maar het begin…

Dit weet of verwacht bijna niemand van mij…
Voor en tijdens mijn studie ben ik drummer geweest, en serieus ook. Omdat ik per se muzikant wilde worden, ben ik zelfs nog een half jaar muziekleraar geweest. Maar het hoogst haalbare bleek drie maanden voorprogramma voor de Duitse tour van Herman Brood te zijn. Op een gegeven moment belde het artiestenbureau mij dat ze weer een klus hadden: drummer in het orkest van Willem Ruis. Toen wist ik dat ik moest stoppen. Overigens drum ik nog steeds hoor, het is een heerlijke uitlaatklep.
En nog een ander onbekend feitje is dat ik een groot fan van Rammstein ben. Ja, echt! Veel mensen begrijpen daar niets van, maar ik bekijk die band met humor, ik zie ze als geniale gekken. Inderdaad, een beetje te vergelijken met de shockshows van de jaren ’70.

Welke wijsheid wil je graag met je branchegenoten delen?
Dan komt opnieuw mijn nuchterheid om de hoek kijken: ik? Een wijsheid? Maar onlangs kwam ik de tekst ‘Think the unthinkable’ tegen. Toch wel heel mooi, ja. En waar natuurlijk, want het gaat vaak anders dan je denkt.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!