Back Back Nieuws

Hampshire Hotel De Broeierd viert 185ste verjaardag

28 januari 2016
Rijksweg Hengelo liep in 1831 via Enschede naar de Duitse grens en ter hoogte van het boerderijtje De Broeierd werd een rijkstol opgericht, compleet met tolhuis en slagboom. Passanten dienden tol te betalen voor ze verder mochten langs De Broeierd. De ondernemende boer Lutje Schipholt schonk de wachtenden passanten een borrel in de keuken en in het stro kon men overnachten.

Het broeien van de haren
De boerderij groeide uit tot een heuze herberg en de barbier knipte als het nodig was ook de haren van de reizigers. Nu wil het verhaal dat er een reiziger was met dermate stug haar dat de barbier dit bijna niet kon knippen. Het was zo stug dat het haar er beter af gebroeid kon worden. In de volksmond ontstond zo de naam ‘Breuerd’, wat later is verbasterd naar De Broeierd. Pas na de Tweede Wereldoorlog, nadat vijf generaties Lutje Schipholts het boerenbestaan op de Broeierd gecombineerd hadden met herbergierschap, werd de Broeierd een in de wijde omgeving bekend café-restaurant met grote speeltuin.

Van herberg naar hotel
In de jaren ’80 is de functie van hotel echt tot zijn recht gekomen. De Broeierd was destijds in handen van de heer Guus Brandriet, toen nog tussen de weilanden aan de rand van Enschede. Eind jaren ‘90 werd De Broeierd verkocht aan de heren Dick Vollenga en  Frans Meijer en werd het uitgebouwd tot het complete hotelbedrijf dat er nu staat. De Broeierd heeft een belangrijke functie voor de lokale gemeenschap in Twente. Zo is De Broeierd de thuisbasis voor veel service clubs en ook als maatschappelijke partner van o.a. de Enschede Marathon.

Hampshire Hotels
Sinds 2006 is het hotel onderdeel van Hampshire Hotels. Martin Meijer – zoon van en General Manager verteld: 'Het is fantastisch om te werken in dit hotel met rijke geschiedenis. Hampshire Hotel – De Broeierd Enschede is meer dan een gewoon hotel. Gasten voelen zich thuis, we worden ook wel eens de huiskamer van Enschede genoemd. De enthousiaste collega’s en Twentse nuchterheid dragen hier aan bij. Durven verrassen, maar dan zonder poespas.'

Feest
Om het jubileum te vieren is er een speciaal feestarrangement samengesteld, het Hampshire viert feest!-arrangement. Inclusief overnachting, uitgebreid ontbijtbuffet, een heerlijk gebakje en verrassing bij check-in voor: € 99 per kamer. O.b.v. 2 personen en beschikbaarheid, exclusief eventuele gemeentelijke heffingen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!