Grootste technologiehub van Europa in VilniusGrootste technologiehub van Europa in Vilnius
Back Back Nieuws

Grootste technologiehub van Europa in Vilnius

19 juni 2024

Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, is officieel begonnen met de bouw van het grootste technologie- en creatieve industriecentrum van Europa, Tech Zity Vilnius, met een oppervlakte van 55.000 vierkante meter. Het bevindt zich op het terrein van de voormalige naaifabriek Lelija en zal naar verwachting in 2027 klaar zijn. De eerste fase van 16.500 vierkante meter zal in de zomer van 2025 worden geopend. 75% van de ruimtes in de eerste fase is al verhuurd of gereserveerd.

Hotspot voor regionale startup-ecosysteem

Mangirdas Sapranauskas, hoofd Business bij Go Vilnius, het officiële agentschap voor toerisme en bedrijfsontwikkeling van de stad Vilnius, benadrukt het belang van het nieuwe technologiecentrum voor heel Noord-Europa: ‘Tech Zity zet Vilnius niet alleen op de tech-kaart, maar heeft ook de potentie om een ​​hotspot te worden voor het regionale startup-ecosysteem. Het markeert een nieuwe fase voor de ontwikkeling van het innovatiedistrict in Vilnius. Deze hub, waar bedrijven uit verschillende sectoren met elkaar kunnen communiceren, zal zeker nieuwe creatieve oplossingen bevorderen. We hopen dat het een ontmoetingsplaats wordt voor vernieuwers en creatievelingen uit de hele regio.’

De eerste van drie fasen zal drie binnenplaatsen en oude fabrieksgebouwen transformeren tot moderne kantoren, een conferentiecentrum, een sport- en wellnessclub, een restaurant en coworking-ruimtes. Bij definitieve voltooiing in 2027 zal Tech Zity Vilnius plaats bieden aan maximaal 5.000 werknemers.

Eerste huurders al bekend

Tot de eerste huurders van Tech Zity Vilnius behoren een van de meest succesvolle startups van Litouwen, Omnisend, de klimaattechnologie-startup HeavyFinance, de maker van onderwijsinnovatie Turing College en de game-ontwikkelaar studio Pepi Play. Er zijn ook onderhandelingen afgerond met de game-ontwikkelaarstudio TutoTOONS.

‘Momenteel werken we samen met huurdersteams om hun interieurprojecten te coördineren. We plannen ook de logistiek van het conferentiecentrum en finaliseren onze partners voor de binnenplaats van het restaurant en de bar. We ontwikkelen een onconventioneel wellness- en sportclubconcept’, aldus Darius Žakaitis, mede-eigenaar Tech Zity Vilnius.

Conferentiecentrum, restaurants, bars en meer

Tech Zity Vilnius zal beschikken over een conferentiecentrum met vier ruimtes die plaats bieden aan maximaal 1.000 deelnemers, zeven verschillende restaurants, cafés en bars. Tech Zity Vilnius zal ook coworking-, onderwijs- en sportruimtes omvatten.

De werkzaamheden zijn al aan de gang en zullen naar verwachting tussen mei en juli 2024 worden afgerond. De totale investering in het project zal 100 miljoen euro bedragen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!