Back Back Nieuws

Groene festivalstroom door combinatie van zonne-energie en duurzame brandstof

15 januari 2016
Bredenoord presenteert op muziekfestival Noorderslag een ‘low carbon power solution’ voor de evenementenbranche gericht op duurzaamheid. Hiervoor heeft Bredenoord de Mobile Solar Plant (MSP) ontwikkeld. Deze pilot bespaart door de combinatie van elementen tot wel 95% CO2-uitstoot en is dus een waardevol middel voor evenementenorganisatoren om aan milieueisen en maatschappelijk verantwoord ondernemen te voldoen. Om tot optimale CO2 -besparing te komen werkt Bredenoord samen met duurzame brandstoffen leverancier GoodFuels.

Uitklapbare zonnepanelen
De Mobile Solar Plant is een 20 ft-container van zes meter waaruit een 150m2 veld aan zonnepanelen uitklapt met daarin een Bredenoord Smart Powerbank en een aggregaat. De MSP komt ingeklapt op de locatie aan en kan met de door Bredenoord ontwikkelde gepatenteerde uitklaptechniek binnen een uur operationeel zijn. Het systeem levert 58 kWp waarbij 23 kWp uit de zonnepanelen geleverd wordt. De stroom wordt vanuit de zonnepanelen naar de accu’s in de Smart Powerbank geleid en van daaruit geleverd naar de eindgebruiker. Wanneer de accu’s leeg dreigen te raken en er niet genoeg zon is om deze aan te vullen, slaat het aggregaat (28 kW) aan en draait verder op biobrandstof. De Mobile Solar Plant levert genoeg stroom om bijvoorbeeld een food-court op een festival van stroom te voorzien.

Fors uitstoot besparen 
Margien Storm van Leeuwen, Manager New Business van Bredenoord: ‘De installatie maakt optimaal gebruik van de zon, maar de 100% bedrijfszekerheid en lange autonomie die essentieel is voor evenementen, bereik je vandaag de dag alleen in combinatie met een aggregaat. Door de inzet van duurzame biobrandstof verlaag je niet alleen de CO2-footprint nog verder, maar verbeter je ook de lokale luchtkwaliteit. Van grondstof tot en met evenement kunnen we 85% van de CO2-footprint reduceren. Met de combinatie van de Mobile Solar Plant en duurzame brandstoffen kan de CO2 tot 95% verlaagd worden waarmee we groene én stille evenementenstroom leveren. En daar is veel vraag naar.’

Verantwoorde biobrandstof
De gebruikte biobrandstof is tweede generatie gehydrogeneerde biobrandstof (HVO). Deze brandstof van zeer hoge kwaliteit wordt gemaakt op basis van afval- en reststromen en is dus uiterst duurzaam. Het voldoet aan de zwaarste duurzaamheidsstandaarden en concurreert dus bijvoorbeeld niet met de voedselvoorziening of tot verdere afkalving van de biodiversiteit. Ook kwalitatief kwam de brandstof van GoodFuels als beste uit de testreeks die Bredenoord afgelopen najaar uitvoerde. Deze brandstof is direct inzetbaar op alle aggregaten van Bredenoord.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!