Groen licht voor het ADE Green programmaGroen licht voor het ADE Green programma
Back Back Nieuws

Groen licht voor het ADE Green programma

16 september 2019

Met nog één maand maand te gaan is het programma dit jaar voor ADE Green zo goed als klaar dus onthult de organisatie hun bijna volledige programma. Er is een mix van nationale duurzaamheidshelden en wereldwijd opererende game changers op een rijtje gezet. Zoals Eli Goldstein van Soul Clap die het zal hebben over verantwoord reizen en klimaatactie en Andy Cato van Groove Armada die zal spreken over zijn ervaring als natuurinclusieve boer. Tevens zullen er veel praktische zaken met elkaar gedeeld worden, zowel in plenaire panels over het gebruik van plastic als in een exclusieve workshop over circulair materiaalbeheer. 

Frequent Flyers; Is DJ Cultuur afhankelijk van vliegkilometers?

Als het gaat om duurzaamheid in de dansindustrie is er een heet hangijzer: DJ’s die veel vliegen. Het panel begint met een keynote van klimaatjournalist en professionele avonturier Bernice Notenboom om inzicht te geven in de impact van vliegen. Vervolgens wordt het gesprek aangegaan aan met Eli Goldstein van Soul Clap en DJ’s voor Climate Action, Job Sifre (DJ/Producent) en Tom van Wijk van AIR Events.

Nature Needs Heroes gepresenteerd door Timberland

Heel veel succesvolle artiesten gebruiken de natuur als hun belangrijkste inspiratiebron of hebben er een nauwe relatie mee, omdat zij op zoek zijn naar evenwicht en creatieve stimulans, weg van het eindeloze circuit van schermen en DJ-draaitafels. In dit panel wordt gesproken met dj’s, muziekproducenten, filosofen en VJ Heleen Blanken over hoe zij de natuur bestuderen en observeren en deze voor hun eigen artistieke activiteiten gebruiken.

Als het Systeem je niet bevalt, zorg dan dat je er niet van afhankelijk bent

Andy Cato is een gerespecteerd artiest en maakt deel uit van het gerenommeerde duo Groove Armada. Op een dag stuitte hij op een artikel over duurzame landbouw dat diepe indruk op hem maakte. 'Als het Systeem je niet bevalt,' stond er in het artikel, 'zorg dan dat je er niet van afhankelijk bent.' Andy verkocht zijn muziekrechten en nam een extra hypotheek om in een stuk grond in Zuid-Frankrijk te investeren, waar hij zijn droomboerderij begon. Langzaam maar zeker is hij erin geslaagd om een natuurinclusieve manier van landbouw te vinden die het geven en nemen van de aarde in balans brengt. Tijdens het diepte-interview dat live met Andy Cato op het podium gevoerd zal worden, wordt er gesproken over wat hem ertoe heeft aangezet om zonder enige ervaring deze reis als boer te beginnen, wat wij kunnen doen om ons wereldwijde voedselsysteem te veranderen en wat zijn advies voor het publiek is.

Voetafdruk voedingsmiddelen, mogelijk gemaakt door de Rabobank

De productie van voedsel heeft een grote impact op de klimaatverandering, het gebruik van water en de biodiversiteit. Dit jaar hebben drie Europese festivals met apps geëxperimenteerd om de CO2-voetafdruk van voeding op festivals te berekenen, maar ook om zichzelf uit te dagen om gerechten met een lagere CO2-impact te maken en dit op verschillende en inspirerende manieren naar hun publiek te communiceren. In dit panel worden hun best practices getoond en bespreept men de inzichten en volgende stappen die genomen moeten worden om het publiek binnen de grenzen van onze aarde voedsel te kunnen bieden.

Internationale Festivals bundelen hun krachten op Circularity

Festivals, die op zeer korte termijn in alle basisbehoeften moeten voorzien, zijn ideale proeftuinen voor circulaire economische innovatie. Omdat Nederland in 2050 volledige circulair wil zijn, loopt de Nederlandse festivalscene voorop in deze ontwikkelingen. Harald Friedl, CEO van Circle Economy, neemt je mee door de laatste internationale ontwikkelingen met steden, landen en merken die zich voor deze enorme transformatie inzetten.

Plastic Promise; de volgende stappen naar verantwoordelijk gebruik van plastic

Plastic Promise, een initiatief dat vorig jaar tijdens de ADE Green werd gelanceerd. Festivals, leveranciers van bekers en drankmerken hebben binnen de gehele keten samengewerkt om een circulair bekersysteem te creëren op festivals en om bewustwording bij bezoekers te wekken. ADE blikt terug terug op dit succesvolle jaar met Plastic Promise ambassadeur Sam Feldt als gastheer. Eerst al Daniël Poolen je kennis over kunststoffen opfrissen. Daarna zullen Heineken, Awakenings en Friendly Fire hun kennis delen over hoe men op verschillende manieren een circulair bekersysteem kan creëren.

De kunst van het activisme en het activisme van de kunst

In dit panel worden de verschillende manieren beken waarop campagne kan worden gevoerd door middel van muziek, kunst en evenementen. Hoe vormt men een grote beweging en hoe creëert men een echte impact? Wat maakt een goede campagne en welke strategieën zijn succesvol? Raindance Project mede-oprichter Wessel van Eeden, mede-oprichter Meadows In The Mountains Benjamin Sasse en Eli Goldstein van Soul Clap en DJ’s voor Climate Action bekijken deze vragen en meer. Voor dit panel bundelt ADE Green de krachten met Resident Advisor.

Afsluitende Keynote; een nieuw verhaal over duurzaamheid

De organisatie is verheugd te kunnen aankondigen dat Mac Macartney het ADE Green zal afsluiten met een unieke keynote speech, met een nieuw verhaal over duurzaamheid. Mac is een internationale spreker, schrijver en change-maker. Hij wordt al vele jaren door inheemse volken gefascineerd en heeft diepgaande en originele inzichten verworven in vragen die veel hedendaagse leiders bezighouden. Mac wil de opkomst van de leider in ieder van ons aanmoedigen, de leider die moedige actie zal ondernemen voor een betere wereld. Mac wil je het gevoel geven dat de tijd rijp is om al jouw competentie en scherpzinnigheid in te zetten voor het nastreven van wat jij echt liefhebt: een betere toekomst.

Zes innovaties die de branche zullen veranderen

Met de flexibele water- en energienetten van het festival als proeftuin nodigt Innofest groene ondernemers en uitvinders uit om hun innovaties te testen op echte, werkende festivallocaties. De zes meest veelbelovende start-ups zijn geselecteerd om hun innovaties op ADE Green te presenteren. Dus loop binnen, ontmoet de bedenkers en begin met het maken van de nodige impact op jouw evenement. Of, als je zelf een innovator bent, hebben wij nog steeds een wildcard voor jou; schrijf je hier in voor een kans om jouw eigen innovatie op ADE Green 2019 te presenteren.

Workshops: Duurzaam Evenement Management & Resourceplan en “Designing out” Afvalbeheer bij Evenementen

Last but not least, zal ADE Green twee praktische workshops aanbieden. De eerste wordt geleid door Douwe Luijnenburg, die zijn bewezen staat van dienst op het gebied van duurzaamheid inzet voor duurzaamheid bij evenementen. In deze sessie van een uur geeft hij een praktische handleiding voor organisatoren van evenementen en geeft hij inzicht in hoe je jouw werkwijze kunt transformeren.

De volgende stap is een 1,5 uur durende besloten sessie die alleen op uitnodiging plaatsvindt, voor in totaal 12 deelnemers, waarbij je volgens circulaire principes een resourceplan voor je eigen evenement opstelt. De sessie wordt georganiseerd door Leonie Boon, ook wel The Recycle Queen genoemd, zoals zij na 15 jaar ervaring met afvalbeheer in de festivalbranche wordt genoemd. Zij wil haar kennis graag delen en men begeleiden naar een circulair en toekomstbestendig festival, volgens de bekende maar moeilijk te realiseren mantra: verminderen, hergebruiken, recyclen. Je kunt je hier aanmelden.

Tickets

Ben je nieuwsgierig naar meer? Houd de sociale kanalen in de gaten, waar de komende weken de laatste sprekers van het programma van dit jaar zullen worden aangekondigd. Koop je ADE Green tickets hier.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!