Back Back Nieuws

Groei toerisme Rotterdam zet door

17 april 2015
Het toerisme in Rotterdam is in 2014 gegroeid. De bezoekcijfers laten een stijging van 7% zien ten opzichte van het jaar ervoor. De hotels zagen het aantal overnachtingen toenemen tot bijna 1,5 miljoen, een stijging van 18,2% ten opzichte van 2013. Veertig buitenlandse investeerders vestigden zich in 2014 in de regio Rotterdam of besloten hun onderneming uit te breiden. Met hun komst is 34,9 miljoen euro aan initiële investeringen gemoeid en de komst van 797 banen. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde jaarcijfers van Rotterdam Partners, verantwoordelijk voor het aantrekken van bezoekers, bedrijven en bewoners.

Aanhoudende groei
De positieve golf waarop Rotterdam in 2014 verkeerde, heeft zich door vertaald in de cijfers. Naast een record aantal hotelovernachtingen, stegen ook de bezoekcijfers van de attracties met 4,1% naar 3 miljoen. De jaarlijks terugkerende evenementen zagen het aantal bezoekers met 4,8 % stijgen naar ruim 3,9 miljoen. En Rotterdam The Hague Airport kende een groei van 9,4% van het aantal inkomend passagiers naar 818.282. De Rotterdamse musea zagen het aantal bezoeken stijgen met 11,3%. De hotelovernachtingen laten zien dat veruit de meeste bezoekers uit eigen land komen (48,5%), gevolgd door Groot-Brittannië, Duitsland en België. Met de groeiende bezoekcijfers zet Rotterdam de stijgende lijn van de afgelopen jaren door.

Buitenlandse investeerders
Rotterdam Partners was in 2014 actief betrokken bij de komst van 40 internationale bedrijven naar de regio Rotterdam. Onder hen bevinden zich NICO, ZPMC, Navigators, Pure Fix Cycles en The Venture Generator. De internationale ondernemingen zijn goed voor ten minste 34,9 miljoen aan investeringen en de komst van 797 banen, waarvan 442 nieuwe arbeidsplaatsen. De meeste bedrijven die in 2014 besloten naar Rotterdam te komen, zijn actief in de sector Techniek & Industrie, Olie, Gas & Chemie, Transport & Logistiek, en Zakelijke Dienstverlening. Net als voorgaande jaren kwamen de meeste nieuwe projecten uit de regio Azië. China is met 12 ondernemingen de grootste leverancier uit deze regio. Het aantal buitenlandse ondernemers dat zich voor het eerst in Nederland vestigt was met 25 een record.

Can do mentaliteit
'De cijfers laten zien dat investeerders volop mogelijkheden zien in Rotterdam. Onze can do mentaliteit, goede bereikbaarheid, gunstige vierkante meterprijs, het internationale netwerk en onze red carpet treatment zijn daarbij belangrijke factoren. Het is van belang om deze groei vol te houden. De komst van internationale ondernemingen levert de Rotterdamse economie naast directe investeringen en nieuwe banen ook indirecte werkgelegenheid op, door afname van diensten en producten van bedrijven in de regio,' stelt Maarten Struijvenberg, wethouder werkgelegenheid en economie.

Onder de aandacht brengen
De economische profilering van Rotterdam is een van de uitdagingen voor 2015, vindt Ron Voskuilen, directeur Rotterdam Partners. 'Rotterdam staat nu als stad wereldwijd op de kaart. Dat momentum moeten we grijpen om de Rotterdamse economie in de volle breedte te promoten: vanuit de regio Rotterdam wordt het bedacht, gemaakt en geleverd. Hier kun je ondernemen. We moeten als stad deze voorbeelden nog beter onder de aandacht brengen in binnen- en buitenland.'

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!