Back Back Nieuws

Gouda opent het kaasseizoen in stijl

26 maart 2015
Het Nederlandse Kaasseizoen 2015 in Gouda wordt donderdag 2 april geopend met een evenement: de eerste kazen van het jaar worden per schip vanuit het omringende platteland over het water aangevoerd. Daarna worden ze per kaasbrik vervoerd naar de Markt waar, van 10.00 tot 13.00 uur, de Goudse Waag en het monumentale stadhuis het decor vormen van een historisch tafereel.

Handjeklap
Het schip met de eerste kazen komt om 9.15 uur aan bij de Tiendewegbrug, waar een grote groep kaasmeisjes en -jongens de kazen binnenjuichen. Vandaaruit worden de kazen met kaasbrikken verder vervoerd naar de GOUDA KAASMARKT. De feestelijke stoet wordt opgewacht door de kaasboeren en -handelaren, die de eerste kazen in ontvangst nemen. Het luiden van de kaasbel door de wethouder van Toerisme, Daphne Bergman, kondigt het begin van de kaashandel aan. Voor de Goudse Waag onderhandelen de boeren met de handelaren over de prijs, en net als toen wordt de koop met een handjeklap beklonken.

Ere Waegemeesters
Aan het eind van de ochtend vindt, net als ieder jaar, een traditionele Goudse ceremonie plaats: de beëdiging van nieuwe Ere Waegemeesters. De beoogde nieuwe leden zijn voorgedragen vanwege hun inzet voor de stad en GOUDA KAAS en mogen, als zij de proeve van bekwaamheid met goed gevolg afleggen, toetreden tot het Gilde van Ere Waegemeesters. Zij kloppen, boren en proeven de kaas en worden bij gebleken geschiktheid beëdigd door Opper Waegemeester burgemeester Milo Schoenmaker.

Speciaal programma voor kinderen
De GOUDA KAASMARKT trekt ieder jaar tal van toeristen naar de stad. Eenentwintig weken lang kunnen bezoekers iedere donderdag zien hoe handelaren de kaas keuren, en proeven waarom GOUDA KAAS een van de meest gegeten kaassoorten ter wereld is. Speciaal voor kinderen is er op de Gouda KAASMARKT een speciaal programma: een vrolijke mix van activiteiten en oud-Hollandse spelletjes in de oude binnenstad, met in de hoofdrol: kaas. Daarnaast zijn er tal van dagvullende activiteiten, zoals stadswandelingen, en is het kaasmuseum in de Goudse Waag geopend.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!