Goede resultaten eerste editie stadsbreed bekersysteem Goede resultaten eerste editie stadsbreed bekersysteem
Back Back Nieuws

Goede resultaten eerste editie stadsbreed bekersysteem

10 november 2022

Nog niet eerder werd een recyclesysteem voor softcup bekers op zo’n grote schaal ingevoerd. Alle 46 podia en 124 terrassen van de Vierdaagsefeesten 2022 deden mee aan hetzelfde systeem, waarbij de bezoeker 50 cent extra betaalde bij het eerste drankje, en vervolgens de gebruikte beker kon inwisselen voor een nieuwe bij een volgende bestelling. Ook De 4Daagse deed mee met het systeem op start- en finishterrein De Wedren en militair kamp Heumensoord. 

De resultaten

Gezamenlijk werd er 21.760 kilo gebruikte plastic bekers gescheiden ingezameld achter de bar, dit zijn 7 vrachtwagens vol. De bekers zijn in de fabriek verwerkt tot nieuwe grondstof. Van deze granulaatkorrels kunnen weer 2,4 miljoen nieuwe bekers worden gemaakt. Joris Bouwmeister, directeur-bestuurder Vierdaagsefeesten: ‘We zijn ontzettend trots op dit eerste resultaat. Een geweldig compliment aan alle bezoekers en alle ondernemers die het systeem hebben omarmd. Dit betekent een enorme stap vooruit om onze afvalberg te verkleinen. Na dit eerste succes, hopen we op ieders medewerking om volgend jaar het percentage gerecyclede bekers nog flink hoger te krijgen.’

 

Daarnaast werd ongeveer 15.000 kilo plastic uit rest- en veegafval gehaald, zo’n 40% van het totaal. Door deze nascheiding werden er nog verschillende soorten plastic en blik uitgefilterd, waarvan niet opnieuw bekers kunnen worden gemaakt, maar die wel kunnen worden verwerkt tot andere toepassingen, zoals bijvoorbeeld plastic emmers. Die overige twee procent? Die hebben mensen waarschijnlijk mee naar huis genomen of zijn buiten het vergunningengebied in prullenbakken onderweg naar huis beland.

Nog een weg te gaan 

Volgens wet- en regelgeving moet het percentage volledig gerecyclede bekers in 2024 op 75% liggen, waarna het ieder jaar met 5% moet oplopen. Er is dus nog een weg te gaan om het percentage van 58 te laten stijgen. Ondernemers uit de stad, die voor 90% positief zijn over het invoeren van een gezamenlijk bekersysteem volgens een enquête van Stichting Vierdaagsefeesten, zien net als de Vierdaagsefeesten zelf, nog genoeg verbeterpunten voor de implementatie.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!