God’s Window, als je erheen gaat, ben je verkochtGod’s Window, als je erheen gaat, ben je verkocht
Back Back Interview

God’s Window, als je erheen gaat, ben je verkocht

13 december 2018

Vanaf een zolderkamer in Bussum startte Rick Slabbers zijn PBN Sport & Adventure imperium. ‘Ik was in mijn studententijd druk met klimmen en abseilen. Nadat ik in 1984 afstudeerde aan de Sportacademie wist ik dat ik daar mijn beroep van wilde maken.’ Intussen zorgt PBN al 30 jaar voor gezellige, actieve en avontuurlijke programma’s en evenementen op bijzondere locaties in Nederland en België. PBN ontzorgt, organiseert op unieke locaties en heeft instructeurs in huis die het evenement máken. De laatste boreling is God’s Window. ‘Als je erheen gaat, ben je verkocht’.

‘De eerste vijf jaar gaf ik met mijn compagnon klim les op de klimmuur van Demmeniesport op de Marnixkade in Amsterdam. Al snel organiseerden we klimweekenden in de Ardennen. Ondertussen werkte ik nog in een sportzaak om geld te verdienen en in de winter werkte ik vijf maanden als skileraar in het buitenland.’ Rick ’s enthousiasme werkt aanstekelijk. Hier werden de zaadjes geplant om mensen én beter te laten sporten, maar vooral ook plezier te hebben. Met het organiseren van hét introductiekamp van de HES (Hogere Economische School) in Amsterdam voor maar liefst 1.200 studenten werd een solide basis voor PBN gelegd.

Het fenomeen ‘Adventure weekend’ werd bedacht en in 1989 kocht Rick de eerste ‘hut’ in diezelfde Ardennen. Intussen was het kantoor allang verhuisd van de zolder naar een heus kantoor in Amsterdam. De rest is intussen 30-jarige historie. In 1999 kwam het tweede chalet in de Ardennen erbij, in 2005 het strandpaviljoen mét klimtoren Nova Zembla in IJmuiden en in 2008 Forteiland IJmuiden (UNESCO werelderfgoed!).

‘Wij hanteren de volgende filosofie: iedereen die hier werkt, begeleidt ook groepen. 50% werk je in de praktijk. Daarom is niet iedereen altijd op kantoor. Onze mensen hebben óf de Sportacademie, een studie Sportmanagement óf het CIOS afgerond. ‘Ik krijg veel energie van ze’, zegt Rick. ‘Ze nemen verantwoordelijkheid, hebben energie voor tien. Ik hoef ze nooit te motiveren, het zijn sportdocenten, die willen winnen! De instructeurs zijn er op elk evenement van begin tot eind bij. We hebben een net zo enthousiast en fanatiek salesteam. De vraag die we altijd stellen is ‘waarom geef je geld uit?’. Het doel van het evenement moet scherp zijn. Daar werken we graag aan mee. Het effect van een één- of meerdaags event is niet te onderschatten. Een van onze opdrachtgevers liet ons weten: ‘Normaal hebben we na 3 maanden een op elkaar ingespeeld team, nu na 3 dagen’, zegt Rick trots.

‘We werken bijvoorbeeld met projectgroepen die een jaar lang met elkaar aan de slag moeten, bijvoorbeeld voor het sluisbouwproject in IJmuiden. Het effect van zo’n team bouwen heeft ook zijn weerslag op mijn eigen mensen. Het teamgevoel wordt continu verstevigd. Het is heel simpel. Als je elkaar beter kent, kun je ook beter samenwerken.’ Rick vervolgt zijn betoog:

‘Wij zorgen ervoor dat mensen elkaar ontmoeten en zich verbinden met elkaar’

‘In de digitale wereld zien mensen elkaar steeds minder. Als KPMG 2000 nieuwe mensen aanneemt moeten ze - na de introductie binnen het bedrijf - elkaar leren kennen. In dat proces zijn wij heel goed. Wij zorgen ervoor dat mensen elkaar ontmoeten en verbinden met elkaar. Al dan niet over grenzen gaan. Maar ook de ontspanning is belangrijk. In de Ardennen vinden bijvoorbeeld teamtrainingen voor SHELL plaats. We dagen onszelf uit met bijzondere programma’s. Teamtrainingen met spelvormen gebaseerd op Belbin bijvoorbeeld. Team Discovery heet dat. Iedereen pakt zijn rol in een team. Of een Business game. Voor bedrijven die zeggen ondernemende karakters te willen stimuleren. Het draait hier om punten scoren, geld verdienen. Deelnemers hebben na zo’n dag in ieder geval ervaren wat het gedrag van een ondernemer is.’

Zakelijk vergaderen, dat kan ook op de locaties van PBN. Of zoals Rick zegt: ‘een beamer,scherm, de jaarcijfers plus een activiteit.’ Het Forteiland en Strandtent Nova Zembla lenen zich goed voor groepsvergaderingen. Eventueel gebruik je hier de buitenbios bij. Op Forteiland IJmuiden zijn 10 kleinere ruimtes ingericht en kun je plenair met 220 mensen bijeenkomen in de Koepelzaal. Maar geen ruimte op dit eiland is zo wonderschoon als God’s Window. De plek was ooit een bunker. De styling werd verzorgd door de kunstenaar van Koelhuis Frigo. Spiegels zorgen ervoor dat, van welke plek ook, zicht op zee gewaarborgd is. ‘We gaan er graag met klanten heen. Als je erheen gaat, ben je verkocht’, aldus Rick. Waarvan acte. Van God’s Window werd onlangs nog een bruidssuite gemaakt.

‘25.000 mensen per jaar komen er nu op het eiland, hier is nog een veel groter potentieel ‘

Of Rick aast op een volgende locatie laat hij nog even in het midden. ‘Het ontwikkelen van Forteiland IJmuiden tot nu toe is heel leuk geweest. We waren de grootste huurder van het eiland toen we uiteindelijk het beheer overnamen (na weinig vooronderzoek). ‘Ach, zei het personeel, we zijn al verliefd op het eiland. We stappen in het diepe en gaan aan de slag.’ Intussen bezoeken 25.000 mensen per jaar het eiland. En volgens Rick is het potentieel nog veel groter. Input en ideeën daarvoor doet Rick ook zelf op. Als schipper vaart hij de bezoekers regelmatig gedurende een evenement ván en naar het Forteiland. ‘De directeur gaat vaak als eerste erheen en als laatste weg. Zo hoor je nog eens wat. Het geeft me tevens de gelegenheid alles van een afstandje te beschouwen. Na zoveel jaar blijft het nog altijd leuk om mensen te ontmoeten en verbinden. En natuurlijk plezier te laten hebben.’

Facts & Figures

Locaties Ardennen, op 2,5 uur rijden vanaf Utrecht

> Adventure Hill - 12 chalets voor maximaal 72 personen

> Sport point - 6 chalets voor maximaal 60 personen

Nova Zembla, op 28 kilometer van Amsterdam

> Voor groepen tot 60 personen

Fort Eiland, 20 minuten rijden vanafAmsterdam

> 40 kamers, capaciteit: 20 tot 400 mensen in de Koepelzaal

Door > Lilian Kuerten

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!