Back Back Nieuws

Go Fast Catapult op Zwarte Cross

18 juli 2006

Tijdens het Zwarte Cross Festival in Lichtenvoorde op zaterdag 22 juli wordt een extreme en zeldzame stunt uitgevoerd. Initiatiefnemer Go Fast Sports (Go Fast is een energy drink) lanceert dan met een catapult enkele van haar atleten naar een hoogte van 180 meter. Met een speciaal katrolsysteem bevestigd aan drie telescoophijskranen en een contra gewicht van 19 ton, wordt bij lancering hoge snelheden en grote hoogtes bereikt.


Het lanceringsysteem bestaat uit een gepatenteerd katrollensysteem met 15 wielen. Een contragewicht van maar liefst 19 ton, bevestigd aan een kleine hijskraan, wordt door een kabel verbonden met twee grote hijskranen. Het katrollensysteem zorgt voor extra kracht en afstand voor de lancering. De uiteinden van de kabels zitten vast aan een brancard. Op deze brancard zullen de atleten plaatsnemen. “Deze stunt wordt uitgevoerd door professionals, die liggend worden gelanceerd”, aldus Wim van Gilst van Go Fast Sports. Hij legt uit: “Bij de lancering komt een grote hoeveelheid G-krachten vrij, doordat de atleten liggen wordt die weerstand verminderd. De atleten bereiken daardoor ook grotere hoogtes.”


Bij de lancering valt bij de kleine hijskraan een contragewicht van 19 ton naar beneden. De atleten worden over een afstand van 45 meter (rechtlijnig) gelanceerd. Als de brancard het hoogste punt heeft bereikt wordt de atleet verder de lucht in geschoten. Vervolgens zet de atleet een vrije val in voor zijn landing. “Met professionele meetapparatuur hebben we berekend dat er bij de lancering een hoogte wordt bereikt van 180 meter”, aldus Wim van Gilst.

Go Fast is een energy drink. Begin mei 2006 werd Go Fast door de ‘American Academy of Taste’ uitgeroepen tot de ‘best smakende energy drink 2006’. Go Fast werd in 1996 opgericht in de Verenigde Staten en is ontstaan vanuit de passie voor extreme sports. De Nederlandse vestiging van Go Fast Sports bevindt zich in Amsterdam en bestaat uit extreme sports atleten.


Het Zwarte Cross Festival is het grootste muziekfestival van Oost-Nederland en de grootste en spectaculairste motorcross van West-Europa. Het weekend trekt gemiddeld 60.000 bezoekers van jong tot oud. Het programma varieert van muziek, festivalmarkt, kermis en theater tot festivalcamping, kinderactiviteiten en ludieke stunts. Daarnaast is er de spectaculaire cross waaraan o.a. bekende Nederlanders meedoen. Organisator van het megafestijn is de rockband Jovink & the Voederbietels.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!