Gijsbreght van Aemstel opent het nieuwe jaar in The DylanGijsbreght van Aemstel opent het nieuwe jaar in The Dylan
Back Back Nieuws

Gijsbreght van Aemstel opent het nieuwe jaar in The Dylan

07 december 2023

Van 4 t/m 7 januari 2024 keert Theater Kwast terug met hun bejubelde Gijsbreght van Aemstel in de resten van de oude Schouwburg aan de Keizersgracht –tegenwoordig het hotel The Dylan. Op deze historische plek waar op 3 januari 1638 de beroemde tragedie van Joost van den Vondel ooit in première ging, is de langstlopende theatertraditie sinds 2018 herboren door de unieke samenwerking tussen Hotel The Dylan en Theater Kwast. Van 1641 tot 1968 opende de Amsterdamse stadschouwburg altijd met dit stuk der stukken het nieuwe jaar. Voor het zevende haar op rij houden Theater Kwast en The Dylan de fakkel brandend. Een unieke theaterervaring met als uitsmijter ook nog De bruiloft van Kloris en Roosje.

Gijsbreght van Aemstel door de ogen van Rembrandt

Op 3 januari 1638 opende de eerste Amsterdamse Schouwburg op de Keizersgracht haar poorten. Met op het programma de oer-première van de illustere Gijsbreght. Verborgen tussen het publiek legde Rembrandt van Rijn in vlugge schetsen enkele scénes vast voor het nageslacht. Schetsen die Theater Kwast eeuwen later zou gebruiken om de originele kostuums te recreëren. Mede door deze kostuums is het Theater Kwast gelukt om op de ontstaansplek van de Gijsbreght het gevoel van het originele stuk terug te halen. Het verhaal van de mythische heer van Amsterdam, die op Kerstnacht zijn stad probeert te beschermen tegen Kennemers en Waterlanders spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding. In de authentieke setting die Theater Kwast heeft gecreëerd, blijkt dit verhaal bruisend energiek, springlevend en onverminderd actueel.  

Thomasvaer & Pieternel

Sinds het begin van 18e-eeuw werd een Gijsbreght-opvoering altijd gevolgd door het naspel De Bruiloft van Kloris en Roosje. Een ludiek mini-operaatje dat bol stond van de gekke tradities. Zoals de Nieuwjaarswensch van Thomasvaer en Pieternel, een voorloper van de moderne oudejaarsconference. In 2019 herstelde Theater Kwast ook deze traditie. En in 2024 tekenen wederom de moderne meesters van het speelse ‘light verse’, Ivo de Wijs en Pieter Nieuwint, voor de Nieuwsjaarswensch waarin 2023 door de mangel zal worden gehaald en er getoast zal worden op 2024.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!