Geluk ligt op straatGeluk ligt op straat
Back Back Column

Geluk ligt op straat

30 juni 2017

Door Patrick Roubroeks - Soms heb je van die dagen dat het leven een cadeautje voor je in petto heeft. Vandaag was zo'n dag. Ik fietste van de Noordermarkt naar huis toen ik op de hoek van de straat een man in een oranje overall op de grond zag liggen. Hij was geconcentreerd aan het werk. Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en plaatste mijn VanMoof tegen de reling van de brug.

Meet the Chewing Gum Man

Op de grond lag Ben Wilson 'The Chewing Gum Man'. Deze straatartiest kwam ooit op het idee om kleine miniatuur meesterwerkjes te maken op platgetrapte kauwgomresten op de stoep. Hij begon daarmee in 1998 en sinds 2004 is dit zijn bijzondere beroep. In de tussentijd heeft hij meer dan tienduizend kleine en duurzame meesterwerkjes gecreëerd op de straten van Londen.

Met het maken van deze 'graffity achtige kunst' trok hij de aandacht van de autoriteiten omdat hij de straat zou bevuilen. Niets is echter minder waar. Ben maakt iets moois van het afval van anderen en ontsprong daarmee de wet. Hij ontwikkelde in de loop der jaren een bijzondere techniek, waarbij hij met een warmteblazer de kauwgom verzacht, de afbeelding maakt om hem vervolgens met drie lagen acryllak te conserveren voor de toekomst. Zo kan het zijn dat zijn werkstukjes soms jaren meegaan. Leon Giesen, de Nederlandse beeld- en verhalenmaker, portretteerde deze artiest al eens toen hij aan het werk was in de straten van Londen. Het verhaal en het werk van deze paradijsvogel vloog daarna de wereld over.

Meesterwerkjes in de Jordaan

Vandaag is hij aan het werk op de Bloemgracht in de Jordaan alwaar meerdere meesterwerkjes van zijn hand te vinden zijn. Ook verschijnt er een boek over zijn werk – de man moet immers ergens van leven. The Daily Telegraph, BBC News en The New York Times schreven reeds over deze artiest en u kunt ook de gelukkige getuige zijn van zijn prachtige werk. Het geluk ligt immers op straat.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!