Geen besmetting tijdens testvoorstelling Guido WeijersGeen besmetting tijdens testvoorstelling Guido Weijers
Back Back Nieuws

Geen besmetting tijdens testvoorstelling Guido Weijers

02 maart 2021

Er zijn geen mensen met het coronavirus besmet tijdens de theatervoorstelling van Guido Weijers. Althans, niet onder de 80 procent van de bezoekers die zich ook na afloop lieten testen. De proefshow in het Beatrix Theater in Utrecht, op zaterdag 20 februari, was georganiseerd door Fieldlab Evenementen om de besmettingsrisico’s tijdens een voorstelling te bestuderen.

De voorstelling van Weijers is het tweede proefevenement van Fieldlab Evenementen. Dat is een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid. De show was niet alleen de eerste theatervoorstelling in maanden die weer doorging, maar ook de eerste waarin meer dan dertig toeschouwers welkom waren.

Publiek verdeeld in ‘bubbels’

Het publiek van 500 mensen werd opgedeeld in groepen van 250, 200 en 50. Elke ‘bubbel’ had een eigen ingang en toiletruimte en eigen regels: zo moesten sommigen mondkapjes dragen en zaten anderen achter een spatscherm. Alle bezoekers werden van tevoren getest en droegen tijdens het evenement een bewegingssensor. Daardoor was achteraf te zien hoe veel contact ze onderling hebben gehad en waar ze allemaal waren geweest. Een paar dagen later werden ze opnieuw getest.

Meer testevenementen

Ook bij het eerste Fieldlab-evenement, een congres in hetzelfde theater, waren geen mensen besmet geraakt met het virus. De zondag na de theatervoorstelling werd als proefevenement ook een voetbalwedstrijd tussen NEC en De Graafschap met publiek georganiseerd. De uitslag van de coronatests rond dat evenement volgen later. De komende tijd worden nog meer evenementen georganiseerd, waaronder een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam en een festival op het Lowlands-terrein in Biddinghuizen. 

20 procent niet getest

De organisatie had aangedrongen op de natest. Dat 20 procent niet meedeed, is best een grote groep. Dat is ook de kritiek die minister Hugo De Jonge (Volksgezondheid) nu uit op de proef. Hij noemt het voor de effectiviteit en conclusies niet goed. In de aanloop naar de voorstelling werden vijf mensen positief getest. Die mochten daarom niet aanwezig zijn. Fieldlab Evenementen laat weten wel tevreden te zijn met de opkomst bij de coronatest na de proefvoorstelling. 'Ik begrijp dat minister De Jonge graag 100 procent deelname aan de test op dag vijf wil zien, maar heel eerlijk: wij zijn juist tevreden met een opkomst van bijna 80 procent bij een tweede test', reageert Andreas Voss, hoofdonderzoeker van Fieldlab Evenementen.

Fotocredits: NRC - Foto van de dag

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!